A-studio: Talk – Seksirikoksista kovempia tuomioita?

Julkaistu torstaina 23.05.2013 2 44

Eduskuntaan on tulossa raiskaustuomioita tiukentavia lakiehdotuksia.

TV1 torstaina 23.5. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Vuonna 2011 annetuissa raiskaustuomioista vain hieman yli puolessa tekijä sai ehdottoman vankeusrangaistuksen, loput selvisivät ehdollisella.

Sana raiskaus tuo monelle mieleen tapahtumaketjun, jossa tuntematon mies hyökkää pahaa-aavistamattoman naisen päälle puistossa. Useimmin totuus on kuitenkin toinen.

Tyypillisesti raiskaus tapahtuu yksityisasunnossa, tekijä on kantasuomalainen mies ja uhri ennalta tuttu nainen. Molemmat ovat päihtyneitä.

 

Lieviä tekoja, lieviä rangaistuksia

Toissa vuonna kaksikymmentä raiskausrikosta tuomittiin pakottamisena sukupuoliyhteyteen. Näissä tapauksissa rangaistus on lähes aina ehdollinen. Peruste lievimmän rikosnimikkeen valinnalle on usein se, ettei tekijä ole syyllistynyt väkivaltaan tai sillä uhkaamiseen.

Raiskauksesta tuomituista lähes puolet on selvinnyt ehdollisella tuomiolla. Näissäkin tapauksissa ehdollisen rangaistuksen perusteena on usein vähäinen väkivallan määrä ja rikoksen tekijän ensikertalaisuus.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen raportista selviää, että lieviä rangaistuksia on paljon, koska lieviä tekoja on paljon. Pääsääntöisesti tuomiot kovenevat heti kun teko muuttuu kestoltaan pidemmäksi, tai on suunnitelmallinen. Tuntematon puskaraiskaaja saa ankaramman tuomion kuin ennalta tuttu tekijä.

 

Tiukentavia lakiehdotuksia valmisteilla

Eduskuntaan kaavaillaan tänä vuonna raiskaustuomioita tiukentavia lakiehdotuksia. Yksi esityksistä on se, että pakottaminen sukupuoliyhteyteen olisi jatkossa raiskaus. Lisäksi ehdotetaan uutta yhdistelmävankeutta, jolloin ehdolliseen tuomittu voisi joutua istumaan osan tuomiosta vankilassa. Näin yhä useampi raiskaaja joutuisi linnaan.

Pitäisikö lainsäädäntöön kaavaillut kiristykset toteuttaa? Millä perusteella raiskaustuomion ankaruutta pitäisi arvioida?

A-studio: Talkissa seksuaalirikosten tuomioista keskustelevat rikosoikeuden professorit Kimmo Nuotio ja Matti Tolvanen, hovioikeudenneuvos Timo Ojala ja Rikosuhripäivystyksen Tiina Rantanen.

Keskustelun vetää toimittaja Tulikukka de Fresnes.

 

Suosittele44 Suosittelee

Kommentit

torstaina 23.05.2013

Proffat voisi kertoa siellä tv:ssä tähän uhrin syyllistämis -problematiikkaan liittyen, siitä rikoksentekopäätöksen vahvuudesta ja pyrkimyksestä suorittaa rikos ja sitä kautta tekijän syyllisyydestä. Rangaistuksen mittaamisessahan pitää ottaa huomioon mm. rikoksentekijän syyllisyys.

torstaina 23.05.2013

Miksi raiskaustuomioita käsittelevässä jutussa on kuva korkeilla koroilla kävelevästä naisesta?

Tämä viittaa siihen, että raiskaus liittyisi naisten pukeutumiseen ja olisi siis jotenkin naisten omaa syytä. Kuva on minusta sopimaton artikkeliin. Kaikennäköiset naiset joutuvat raiskauksen uhreiksi, yleensä parisuhteessa ja yleensä aivan tavallisissa vaatteissa.

Sikäli tuo kuva on loukkaava naisille.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä