A-studio: Talk – Vaarallinen Talvivaara

Julkaistu torstaina 15.11.2012 1 77

Stop Talvivaara -liike vaati keskiviikkona mielenosoituksessaan Talvivaaran kaivoksen sulkemista.

TV1 torstaina 15.11. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Alumiinia kalojen kiduksissa, järvien vesi käyttökiellossa uraanin takia. Sotkamolaisen Talvivaaran nikkelikaivoksen ympäristöhaitat ovat olleet julkisuudessa kaivoksen toiminnan alusta asti.

Tuorein epäonninen käänne sattui toissa viikolla, kun kaivoksen jätevesivarastona käytettyyn kipsisakka-altaaseen tuli kolmas vuoto, minkä takia metallipitoista jätevettä on valunut tuhansien kuutiometrien tuntivauhdilla lähialueen vesistöihin.

Ympäristöhuolen lisäksi Talvivaaran ongelmat ovat kainuulaisille iso pettymys, koska yhtiö on merkittävä työllistäjä ja Kainuun elinkeinoelämän toivo.

A-studio: Talkissa kysytään, kuka on vastuussa? Mitä Talvivaaralle pitäisi nyt tehdä? Pystyvätkö Suomen viranomaiset valvomaan kaivostoimintaa, vai pitääkö lakia muuttaa?

 

Niinistö vastaan Lehtomäki

Ympäristöministeri Ville Niinistö siirtää vastuuta valvovalle viranomaiselle eli ely-keskuksille sekä edelliselle ympäristöministerille, Paula Lehtomäelle, jonka ministerikaudella Talvivaara aloitti toimintansa.

Samaan aikaan muutettiin sekä kaivosten että ympäristövalvonnan lainsäädäntöä. "Olen toisten asettamassa pöydässä, jossa pohjatyöt on tehty huonosti", Niinistö kuvailee.

Kansanedustaja Paula Lehtomäen mukaan Niinistön on turha yrittää sysätä vastuuta muille.

"Vielä alkuviikosta Niinistö syytti valvovia viranomaisia, mutta nyt hän antaa ymmärtää, että vika on lainsäädännössä itsessään.”

 

”Ei riippumatonta ympäristövalvontaa”

Suomen luonnonsuojeluliiton suojelupäällikön Jouni Nissisen mielestä Suomessa ei ole enää riippumatonta ympäristövalvontaa.

Kun ely-keskukset perustettiin, ympäristö alistettiin elinkeinoelämän eduille. Nissinen ihmettelee myös ympäristöministeri Niinistön kommentteja edellisen hallituksen vastuusta.

"Vihreät olivat itsekin mukana rakentamassa torsoja ely-keskuksia", Nissinen muistuttaa.

 

”Intressejä toimittajista poliitikkoihin”

Valokuvaaja Hannu Hyvönen on Stop Talvivaara -liikkeen aktivisti. Liike vaatii Talvivaaran sulkemista ja sen mielenosoituksessa kulki Helsingin läpi keskiviikkona satoja ihmisiä.

Hyvösen mielestä Talvivaaraa ei valvota, koska liian isolla joukolla ihmisiä – toimittajista poliitikkoihin – on taloudellisia intressejä yhtiössä.

"Omakotitalon rakentamista valvotaan monin verroin ankarammin kuin Talvivaaraa", hän toteaa.

 

Muualla netissä:

Yle Uutiset: Pekka Perä taas Talvivaaran toimitusjohtajaksi

Yle Uutiset: Stop Talvivaara keräsi satoja mielenosoittajia Helsinkiin

 

Suosittele77 Suosittelee

Kommentit

torstaina 15.11.2012

Onpas teillä aika yksipuolinen raati - pelkkää selkääntaputtelua.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä