A-studio: Talk – Väärän väriset

Julkaistu torstaina 10.01.2013 17 64

Keskustelu rasismista nostaa suomalaisissa tunteet pintaan.

TV1 torstaina 10.1. klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Umayya Abu-Hanna sohaisi suomalaiseen muurahaispesään Helsingin Sanomien kirjoituksellaan 30.1.2012: hän kertoi muuttaneensa Amsterdamiin, koska hänen Etelä-Afrikasta adoptoitu tyttärensä kohtasi Suomessa paljon rasismia.

Ilta-Sanomien päätoimittaja Ulla Appelsin kirjoitti Abu-Hannalle vastineen, jossa totesi että rasismia on myös Abu-Hannan uudessa kotimaassa Hollannissa, ja että on kiittämätöntä kritisoida maata, jolta on saanut paljon etujan.

Kumpaakin juttua on luettu, tykätty tai inhottu sekä kommentoitu verkossa satoja tuhansia kertoja. Miksi Abu-Hannan teksti herätti suomalaisissa niin valtavan tunnekuohun? Millaista suomalaisten rasismi on, ja mitä asialle pitäisi tehdä?

 

"Rasismi osa ihmisluontoa"

Tiedetoimittaja Marko Hamilo on kirjoituskiistassa Appelsinin linjoilla. Hänen mukaansa rasistiset asenteet ovat lieventyneet Suomessa, mutta rasismilla syyttelystä on tullut populistinen retorinen keino.

"Rasismi on universaali ilmiö, joka kuuluu ihmisluontoon". Hamilo kieltää jyrkästi olevansa rasisti: "Ei se ole rasismia, että suhtautuu maahanmuuttoon kriittisesti."

Sisäministeriön ylitarkastajan Peter Kariukin mukaan rasismin selittäminen biologialla on tapa vähätellä ongelmaa.

"Rasismi on sosiaalis-kulttuurinen ilmiö, jolle voidaan tehdä jotain niin kuin muillekin ongelmille. Suomalaisten kansallinen identiteetti on Kariukin mukaan liian ahdas, sitä varjellaan muuttumiselta. "Tulijalle pitäisi tehdä helpommaksi löytää oma Suomi-identiteettinsä".

 

"Pitävät paikkansa, osittain"

Miriam Attiaksen, Helsingin kaupungin maahanmuutto-osaston suunnittelijan, isä on marokkolainen, ja Attias on saanut kuulla negatiivisia huomioita erilaisuudestaan koko ikänsä. Attiaksen mielestä Abu-Hannan kokemukset kuvastivat suomalaista ilmapiiriä hyvin. "Ajattelin että wau, mutta miksi tämä ilmestyi vasta nyt!".

Perussuomalaisten piirisihteerin, Kristina Ljungqvistin mukaan väitteet suomalaisten rasistisuudesta pitävät osittain paikkansa.

"Mutta vain osittain. Jos puhutaan veronmaksajien kustannuksella vuosia täällä olevista maahanmuuttajista, silloin meidän adrenaliini nousee. Sen sijaan hädässä olevia pitää tietenkin auttaa."

Ljungqvistin mukaan asenteita parantaisi tehokkaimmin se, että maahanmuuton ongelmista voitaisiin puhua avoimesti.

Ohjelman juontaa Susanne Päivärinta.

 

Muualla netissä:

Yle Uutiset: Lapset kärsivät rasismista Suomessa

Yle Uutiset: Rasismikeskustelua tulkitaan omista poteroista

Näkökulma: Lottovoitto on lunastettu

Yle Puhe: Ali ja Husu

Elävä arkisto: Mistä rasismi sai alkunsa?

 

Suosittele64 Suosittelee

Kommentit

torstaina 10.01.2013

Kunhan tää oikean vai vääränvärinen -keskustelu on väsytetty, siirryttäisiinkö seuraavaksi ikärasismin kimppuun? Sitä tässä maassa vasta onkin, ja paljon!

torstaina 10.01.2013

Hei
Susanna Päivärinta!
Odotimme selkeää , tasapuolista todellista ja faktaan perustuvaa tietoa sekä maahanmuuttajan kotiäidin tuloista että kantasuomalaisen kotiäidin tuloista.Tämä fakta olisi selkeyttänyt monia ennakkoasenteita.
Miksi tätä ei tuotu esille? Olemme erittäin pettyneitä ohjelman sisältöön.

torstaina 10.01.2013

Asun Pohjois-Helsingissä somaliperheen naapurina. Täällä asuu noin 30 perhettä. Olen ainoa joka puhuu perheen aikuisten kanssa, seutu on hyvin rasistinen. Tälläistä artikkelia luetaan kirjaimellisesti ja juuri ne jotka huutelevat saavat vettä myllyynsä. He tulkitsevat sen ihan omien tarkoitusperiensä mukaan. Jos näistä asioista lähtee puhumaan näin provosoivasti, se ei hyödytä ketään muuta kun mediaa ja rasisteja. Yksi ainoa jutun lause nousee meidän naapurustossa ylitse muiden: maahanmuuttajat työntävät meidän mummot metron alle. Surullista. Miksi me ei osata keskustella rasismista herättämättä heitä kohtaan vihaa?

torstaina 10.01.2013

Jos suomalainen sanoo tummaihoista neekeriksi, on rasisti, mutta jos tummaihoinen sanoo lihavaa suomalaista läskiksi, on terveysintoilija. Siis haloo, miettikää.

torstaina 10.01.2013

Minäkin voin suomalaisena sanoa lihavaa suomalaista läskiksi. Läskiys on hankittu ominaisuus, jolle voi itsekin tehdä jotain. Valkoihoinen ei sen sijaan voi ihonväriään muuttaa tummaksi, vaikka kovasti koittaakin ruskettaa itseään koska haluaisi. Sitten kuitenkin luonnostaan tumma iho on huonompi asia.

torstaina 10.01.2013

Vai että kaikki saa samanverran tässä yhteiskunnassa niinkun Miriam tuossa ohjelmassa sanoi. Juupa juu. Siinä missä maahanmuuttaja saa 3 000e/kk suomalainen saa sossusta sen 700e. Minä aloin karttamaan maahanmuuttajia ollessani ylä-asteella 2000-luvun alkupuolella. Meidän koulussa maahanmuuttaja oppilaat pöllivät rahat, tupakit, jopa vaatteita lähti luokkakavereilta päältä. Kukaan puhdas suomalainen ei tehnyt tällaista. Maahanmuuttajille se oli jokapäiväistä. Tämä jatkuu edelleen. Entäs kaupungilla iltaisin kulkeminen? Ei siellä tarvitse pelätä kuin jotain satunnaisia suomalaisia juoppoja ja maahanmuuttaja nuoria, joista nämä maahanmuuttajat ovat todellakin näkyvämpi ja suurempi ongelma. Mitä tulee nimittelyyn? Minä kuulen jatkuvasti ulkomaalaisilta huutelua tähän tapaan: "v****n natsi, rasisti" jne. Ainut syy tähän on että olen kalju.. Siis kalju!?!? On se nyt p*****e kumma jollei omassa kotimaassaan saa pitää millaista hiustyyliä haluaa, ilman että maahanmuuttajat puuttuvat siihen.... Joku tolkku nyt tähän touhuun. Rasisteja on suomessa ja ne ei täältä mihinkään häviä niinkauan kun maahanmuuttajat käyttäytyvät miten haluavat.

torstaina 10.01.2013

Abu-Hannan kirjoitus sai aivan liikaa huomiota. Miksi nyt Hollannissa asuva saa näin paljon huomiota? Keskustelu oli normaalia jaarittelua, vain Hamilo oli asiallinen vaatiessa näyttöä jatkuville rasismisyytöksille. Maahanmuuttokriittisyys ei todellakaan ole rasismia, sen kun vielä muutkin ymmärtäisivät.

torstaina 10.01.2013

Juupa juu. Miriam puhui totta, maahanmuuttajien sossurahoja määritellään juuri samoilla perusteilla kuin kantaväestönkin.

torstaina 10.01.2013

Rasismi määritellään monasti väärin. Ei kaikki "haukkumiset ole rasismia". Ihonväri etninen tausta, vammaisuus, vanhuus niinden pilkkaaminen on rasismia, koska niihin ei voi itse vaikuttaa.Esim. A-talk jonka aiheena oli rasismi ja siinä oleva lihava nainen koki rasismia itseään kohti koska oli lihava. Itse itselleen aiheuttama ylipaino ja jos siitä joku huomauttaa ei ole rasismia, Kannattaa katsoa peiliin voisiko asialle tehdä jotain. Ihonvärille, vammaisuudelle ja vanhuudelle ei voi tehdä mitään vaikka kuinka tuijottaisi peiliin.

torstaina 10.01.2013

Jos musta ulkomaalainen opiskelee yliopistossa tai tekee insinöörin tai bussinkuljetttajan
Työtä. Ei se häiritse minua. Osaavat käyttäytyä ja vaikuttavat fiksulta. Somalit on ryhmä jotkA yleensä vaiin notkuvat kaupungilla ja eivät käy töissä. Saavat kaikki etuudet kun lapsia on
Paljon. tapasin 40v somalimiehen myyrmäessä jolla. On 9 lasta 2 vaiimoa ja nuori 18v vaimo oli
Mukana sekä 2 n. 1-3v lasta. Mies kertoi minulle, että somalit menee naimisiin 16 vuotiaina.
Ilmankos he tuovat niitä ns.kasvattillapsia Suomeen. tämä monia suomalaisia harmittaa,että saavat
Vastikkeetonta tuloa. Matkustavat kuitenkin Somaliassa. En usko,että pieniä lapsia haukutaan.

torstaina 10.01.2013

Somalit ovat pilanneet maahanmuuttajien maineen niin Suomessa kuin muuallakin, esimerkiksi Ruotsissa, jossa olen asunut. Somalit on klaaniyhteisö jolla on omat säännöt ja tulkinnat ja joista valtaosa pitää ihan oikeutettuna rahastaa esim. suomalaisilta.

Suomessakin Hollannin ja muiden maiden tapaan tulisi sallia maahanmuuttajien toiminnan tilastointi lähtömaan mukaan. Se auttaisi hahmottamaan tilannetta ja helpottaa toimenpiteiden suuntaamista eri maahanmuuttajaryhmille.

Nykyinen tyyli jossa maahanmuuttajat laitetaan samaan koriin ja käsitellään vaikkapa samaa ihonväriä omaavat yhtenä kokonaisuutena, vie harhaan. Somalit ovat nimenomaan Afrikassa porukkaa, jolle ei paljoa painoa anneta. Ne jotka eivät usko, kysykööt vaikkapa suomen kenialaisilta!

perjantaina 11.01.2013

Moni jankuttaa, että töissä käyvät tai opiskelevat kunnon maahanmuuttajat ovat ok.
Mistä ihmeestä te sitten tiedätte ventovieraasts ihmisestä, että mitä hän tekee!? Hei haloo! Kun afrikkalaisella huutelee "sossupummi" ja muuta sontaa, silloinhan oletusarvo on, että kukaan afrikkalainen ei tee täällä mitään muuta kun pummaa.
Se on silkkaa rasismia, ei mitään maahanmuuton kritisointia.

perjantaina 11.01.2013

Kariukin kommentti siitä, että rasismiksi määritellään se, miten kohde KOKEE asian. Jos kokee rasisimina, se on sitten rasismia.Not! Rasismia huudetaan joka paikassa aivan turhaan. Varmasti myös epäonnistumisista tietty porukka syyttää rasismia - ainahan on helpompi syyttää ulkoisia tekijöitä kuin katsoa itseään peiliin.
Kaikenlainen nimittely on rumaa kenelle tahansa mutta Kariukille tiedoksi, että vielä 20 v. sitten neekeri-sana oli normaali suomen kielen sana, jota käytettiin ihonväriltään mustista ihmisistä. Valitettavasti englannin kielen vaikutuksesta Suomessakin on pitänyt taipua käyttämään sanaa 'musta'. Eli jos joku iäkäs ihminen kutsuu Kariukia neekeriksi, pitäisi ymmärtää tausta - niin kuin suomalaisena sinun pitäisi ymmärtää, eikö?

perjantaina 11.01.2013

Ei kovin hyvää keskustelua saatu aikaan, vaikka toimittaja yrittikin kovasti. Marko Hamiloa en tunne, koska vasta palannut Suomeen, vaan kaipa hän edusti suomalaista junttia hyvin ja oli siksi valittu, samoin kuin PS:n edustaja. Kyllähän saa ihmetellä miten suomalaiset ovat rasisteja edelleen avoimesti ja piilossakin, vaan vaarallisinta on se, että monet viranomaiset ovat rasisteja, eli käy sääliksi ne maahanmuuttajat ja muut heidän kanssa tekemisissä olevat.
Me emme hyväksy helposti vierasta, senhän osoittaa juuri eilen tapahtunut Helsingin kiinteistölautakunnan kähmintä, jossa Krishna-liike poistettiin jo esityslistalla olleesta kaupasta ja saatiin ostajiksi hyvä-veli-kerhon kautta "liikemiesryhmä". Tulee kuulemma outoja hajujakin, jos kasvisravintolaa pidettäisiin Puotilan kartanolla. Puotila-seura sai kyllä tahran, joka ei hevillä lähde.

perjantaina 11.01.2013

Olen maahanmuuttaja, tullut Puolasta 10 vuotta sitten. En tunnu itseään enää puolalaiselta eikä vielä suomalaiselta. Minun koti on mutta Suomessa ja haluan rakentaa tämän yhteiskunnan muiden ihmisten kanssa. Tulin semmoseen pisteeseen, että minulle on vaikeaa sanoa, minkäläinen on se sopusuomalainen. Minä näen enää vain ihmisia minun ympärillä. Tosin voin verrata suomalaista yhteiskunta ja sen rakentamaa systeemia muihin maihin. Ja totean vieläkin, että se toimii paremmin kuin muut yhteiskunnat, ei ole ideallinen, mutta hyvä!!! Rasismia ilmestyy kyllä, minua kohtaan se tapahtui kerran. Mutta rasismia ilmestyy ulkomalaistaustaista kohtaan ja yhtä paljon kantaväestöä kohtaan. Eniten en ymmärrä ulkomalaistaustaisia, jotka vaativat kaikkia etua suomalaisesta yhteiskunnasta, ja sitten haukuvat ihmisia, jotka tätä systemia rakensivat vuosia. Tuntuu siltä, että jotkut ulkomaasta Suomeen muuttaneet ajattelevat, että heitä täytyy kohdata erkoisesti hyvin, että heillä on vain oikeuksia ei mitään velvollisuksia. Että kaikien pitäisi olla heitä kohtaan erikoisesti ystävällisiä ja kiinnostuneita heidän elämästään, vaikka edes omassa maassa he eivät sitä saaneet. Kun se on mahdotonta. Ihmisiä tykätään tai ei, MUTTA tärkein olisi, että kaikki kunnioita kaikkia!!!

perjantaina 11.01.2013

Juontaja oli niin näkyvästi puolueellinen ja tunteella mukana että ihan rupesi naurattamaan.
Marko Hamilolta tivattiin ivallisesti jopa että "pitääkö hän rasistisia huuteluja huonona käytöksenä?".

Tunteella olivat mukana myös vasemmalla istuvat jotka eivät saaneet mitään rakentavaa suustaan ulos ja Miriam rupesi valehtelemaankin että kaikki saa saman verran, ja phah!

Rasismia nostaa eniten se että asioista ei saa puhua oikeilla nimillä tai puhua ollenkaan kun heti leimataan rasistiksi. Miksi tummaihoiset saavat sanoa meitä jauhonaamoiksi ilman mitään reaktiota?

lauantaina 12.01.2013

Näin on ja leimakirveet ovat voimakkaita, kun media määrittelee mikä on oikea ja väärä. Kestääkö maahanmuuttajan suvaitsevaisuus suomalaista totuutta? Kun suomalaiset ovat jotakin mieltä se on aina heitä vastaan. Maahanmuuttajat ovat suomen kansalaisia, eivät suomalaisia, meistä on oma rotumäärittelymme. Miriamin isä on marokkolainen, mutta hänen piti heti korjata eikun ranskalainen eli tarkoittaa ranskan kansalainen. Emme kukaan voi valita vanhempiamme eli tyytykäämme siihen miltä ulkoisesti näytämme, se ei ole pääasia mutta kuitenkin pään asia. Pysykäämme totuudessa ja suvaitaan toisiamme. Esim. ruotsalaiset ovat kautta aikojen harjoittaneet rasismia suomalaisia kohtaan, mutta ei se meitä häiritse, koska miellämme sen typeräksi itsetunnon ja ylimielisyyden pönkittämiseksi.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä