A-studio: Talk — Mikä tekee nuoresta syrjäytyneen?

Julkaistu tiistaina 03.09.2013 3 47

Susanne Päivärinta juontaa A-Studio: Talkin keskustelun nuorten syrjäytymisestä.

TV1 torstain 5.9.2013 klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivän ajan

Miksi nuori jättää opiskelut peruskouluun eikä halua koulutusta eikä työtä? Onko hän syrjäytynyt vai syrjäytetty?

Suomessa on yli kolmekymmentätuhatta pelkän peruskoulun suorittanutta 15-24-vuotiasta, jotka eivät käy koulussa tai töissä. Kolmannes heistä on työttömiä työnhakijoita, loput täysin työvoiman ulkopuolella. Kukaan ei tiedä mitä he tekevät.

Onko vika nuorissa vai yhteiskunnassa?

Harva nuori itse sanoo olevansa syrjäytynyt. Päinvastoin: jos on ystäviä eikä ole yksin, ei ole syrjäytynyt. Onko julkinen keskustelu leimannut kouluttamattomat ja työttömät nuoret laiskoiksi uhreiksi, jotka aikuisten täytyy pelastaa? Onko vika nuorissa vai yhteiskunnassa? Ovatko nuoret laiskoja, syrjäytyneitä vai syrjäytettyjä?

A-studio: Talk on nuorten asialla 5.9.

Ylen Nuorille. Nyt! -kampanjan tavoitteena on tarjota nuorille kymmenentuhatta työ-, oppisopimus- tai harjoittelupaikkaa ja aktivoida aikuisia vapaaehtoistyöhön. Tavoitteen saavuttamiseksi ylläpidetään Suunta-sivustoa. Lisäksi aihetta käsitellään Ylen ohjelmissa.

A-studio: Talkissa aiheesta väittelemässä ovat yrittäjäneuvos Riitta Antinmäki, Kokoomuksen Nuorten Liiton puheenjohtaja Susanna Koski, Suomen Lukiolaisten Liiton lehden ja lukio.fi-sivuston päätoimittaja Robert Sundman sekä Linda-Maria Roine, joka suorittaa 2. asteen koulutukseen valmentavaa koulutusta ja tekee musiikkia taiteilijanimellä Mercedes Bentso.

Keskustelun vetäjää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Muualla aiheesta:

Elävä arkisto: Mistä johtuu nuorten syrjäytyminen

Elävä arkisto: Ongelmanuoria ja nuorisojärjestöjä

Nuorille töitä. Nyt!

Suosittele47 Suosittelee

Kommentit

torstaina 05.09.2013

Monesti ihmetellyt mikä on tuo syrjäytynyt ...Tulihan se selvitys ihan alussa. Ehkä tuolle syrjäytynyt sanalle mitäis keksiä uusi termi jotta koko kansa valaistuisi . Olisiko LAISKA se oikea termi kuitenkin.

lauantaina 07.09.2013

Aplodit Linda-Maria Roine! Liikutuin tosissaan ja taputin sinulle miten rohkeasti tartuit asiaan! Et jättänyt puolustamatta heitä, keitä nyt ei pelasta se, että työmarkkinoita avataan! Jokainen tarvitsisi jonkun joka välittää ja kulkee rinnalla sen ajan mitä kukin tarvitsee. Ei ole hyvä, että aina on eri ihminen, eri lääkäri. Ei ole hyvä avuntarvitsijalle, eikä myöskään ko lääkärille, sosiaalihoitajalle tai muulle hoitohenkilökunnalle. Aina ja aina uudestaan pitää kertoa samat asiat, kunnes ei jaksa. Ja myöskin hoitohenkilökunta: ei jaksa määräänsä enempää uusien ja taas uuien ihmisten tarinoita. Jonkinlaista pysyvyyttä, jatkuvuutta kun on kysymys ihmissuhteista näissä hoitokontakteissakin. Tämä on tietysti myös resurssikysymys, mutta kuka tarttuisi tähän asiaan?

keskiviikkona 25.09.2013

Syrjäytyneet... ? Itse tunnen vain syrjäytettyjä - jostain työpaikasta syrjäytettyjä, jostain opiskelupaikasta syrjäytettyjä, jostain seurapiiristä syrjäytettyjä, ystäväpiiristä syrjäytettyjä, urheiluseurasta syrjäytettyjä, avioliitosta syrjäytettyjä, julkisuudesta syrjäytettyjä. Passiivisia ei heistä kenkään, joku voi olla apaattinen, syystäkin, moni muuten vaan erilainen - aika harva kokoomuslainen kuitenkaan.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä