A-studio: Talk – Elättäkää itse vanhempanne

Julkaistu keskiviikkona 05.03.2014 9 6

Laki ei velvoita suomalaisia huolehtimaan vanhemmistaan.

TV1 torstaina 6.3.2014 klo 21.05 - 22.00, uusinta perjantaina 7.3. klo 11.35

Yle Areenassa 30 päivää

Suomi vanhenee kovaa kyytiä. Muutaman vuoden sisällä yli 75-vuotiaita vanhuksia on Suomessa jo reilut puoli miljoonaa.

 

Perintö vaakalaudalla

Laki ei velvoita suomalaisia huolehtimaan vanhemmistaan, jos se heitä ei huvita. Siviilioikeuden professori Urpo Kangas laittaisi hyvätuloiset lapset elatusvastuuseen vanhemmistaan.

Kangas ehdottaa, että varakkaat lapset määrättäisiin maksamaan vanhempiensa hoito tai laitospaikka, jos isän tai äidin oma eläke ei siihen riitä.

Jos ehdotus ei saa kannatusta, toisena vaihtoehtona on Kankaan mukaan muuttaa perinnönjakoa niin, ettei lakiosa enää tipahtaisikaan lapselle automaattisesti.

Pitäisikö aikuisten lasten huolehtia ikääntyvistä vanhemmistaan – vaikka lain pakottamana?

 

Mitä tuumaa omaishoitaja?

A-studio: Talkissa asiasta keskustelevat professorit Urpo Kangas ja Juhani Lehto, kunnanvaltuutettu Sanna Kervinen (Kok.) ja viiden vanhuksen omaishoitajana ollut Kaija-Leena Sinkko.

Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Muualla verkossa

Yle Uutiset: Professori: Suomalaiset pitäisi velvoittaa elättämään omat vanhempansa

Yle Uutiset: Ehdotus omien vanhempien elättämisestä käynnisti kiihkeän keskustelun – 4 syytä puolesta, 4 syytä vastaan

 

Suosittele6 Suosittelee

Kommentit

torstaina 06.03.2014

Tämä on mitä kiitettävin teko yleltä, että otti tämän asia ohjelmistoonsa. Samoin myös suuret kiitokset Kankaalle kun otti asian esille. Olen yrittänyt repäistä tätä asiaa auki julkisuuteen yli kymmenen vuotta, mutta turhaan. Minull on liian pienet saappaat, että jäljet näkyisivät.

Kannatan suuresti Kankaan esittämää kantaa, että ne lapset, jotke eivät halua auttaa vanhempiaan, eivät saa mitään perintöä. Tarkemmin sanoen, Lesken pitää saada pesä omistukseensa, ilman veroseuraamuksia ja viimeisenä tahtonaan määrätä kuka saa hänet periä. Vanhemmat kyllä osavat palkita hyvät työt, kuten oikein on.

Olemmehan me ikääntyneet rakentaneet tämän Suomen sodan kiroista kukoistavaksi isänmaaksi. Olemm hankkineet itsellemme varallisuutta vanhuudenpäiviä varten, jotta voisimme elää omillamme, rasittamatta ketään. Nyky sukupolvella ei ole mitään oikeutt tulla pistämään kättää meidän kukkaroomme lakiosa vaateen turvin. Lakiosa laki on kumottava mitä pikimmin.

Antakaa meidän nauttia työmme tuloksista. Te saatte kyllä nauttia meidän rakentamasta kukoistavasta isänmaasta, sitä me emme kiellä teiltä. Nykyinen perintölaki aiheuttaa meille sanomattoman paljon tuskaa ja kärsimystä. Joudumme näkemään kuinka te viette pesästä puolet, jos emme ole huolehtineet ajoissa testamentista, joka rajoittaa viennin 1/4 osaan. Sitten varat käytetään usein huvitteluun ja lomailuun, koska niistä ei ole nähty mitään vaivaa. "Mikä laulain tulee se viheltäen menee." Armahtakaa meitä vanhuksia. Itse käyn vielä laulamassa snioripoikien kanssa vanhainkodeissa ja vanhusten piireissä, vaikka vuosia on 83.

Minut on jo ryöstetty, mutta haluaisin että kenenkään ei tarvitsi koke tätä tuskaa ja kärsimystä, ei edes pahimman vihamiehen, niin raskasta nämä vuodet ovat olleet. Asianajajat kyllä suuresti nauttivat tästä perintökaarilaista, se on heille iso tulonlähde, joten he eivät halua että se piostettaisiin. Armahtakaa meitä, vaikka olemmekin itse tämän lain tyhmyydessämme laatineet!

torstaina 06.03.2014

Reino puhuu asiaa!

torstaina 06.03.2014

Miten sitten me työikäiset,joilla hoidettava puoliso kotona,ja lapsia.Hyvä kun rahat riittää nykyään kun miehen tehostettu hoito niin kallista.Meiltä ei jää lapselle mitään perinnöksi,kaikki mene isän hoitokuluihin.Minulla ei olisi edes varaa kustantaa vanhempien hoito.Suurin osa käy töissä ,miten he hoitavat yhtään ketään?Itsekin olen 24 h sidoksissa mieheeni,hän kun täysin valvottava.Uudistakaa omaishoito edes,että voisi jäädä töistä kotiin.Ei 400 e/kk hoida kenekään vanhempaa sydämellä kovin pitkään

torstaina 06.03.2014

Kirjoitat asiaa.

torstaina 06.03.2014

Tätä aihetta on syytäkin jatkaa niin pitkään kunnes kaikille vanhuksille saadaan inhimilliset olot.

torstaina 06.03.2014

Kuka tänä päivänä, tavallinen ihminen pienellä palkalla, voi ottaa oman vanhempansa kotiinsa hoidettavaksi, kenties muistisairaan ja samalla käy työssä?
Vanhuksen hoito on usein kokoaikaista. kaunis ajatus, mutta harvoin toteutuva.

perjantaina 07.03.2014

Juuri näin.

torstaina 06.03.2014

Australiassa ihmiset itse voivat hallinnoida omia "eläkekassojaan" ja nostaa ne sopivana ajankohtana omaan käyttöönsä. Tällainen järjestelmä olisi periaatteessa sama asia lisättynä sillä, että kela-tulisi lopultakin oikeasti tarpeettomaksi!

torstaina 06.03.2014

Helsingissä Helsingin kaupunki ostaa osuuksia/osakkeita yksityisistä palvelutaloista. Kun se saa riiittävän määräysvallan Helsingin kaupunki ajaa hintatason nostamista pilviin, jotta voivat rahastaa vanhuksia palvelusta. Sijoittaessaan omistuksensa puitteissa vanhuksia palvelutaloon kaupungilla on mahdollisuus tukea vähävaraisten vanhusten asumista.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä