A-studio: Talk – Oleilua toimeentulotuella

Julkaistu keskiviikkona 23.10.2013 6 18

Mitä pidempään nuori on poissa työmarkkinoilta, sen vaikeampaa on päästä töihin.

TV1 torstaina 24.10.2013 klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Toimeentulotuella elää pysyvästi yhä useampi alle 25-vuotias, he saavat yhteiskunnalta niin sanotusti vastikkeetonta rahaa. Mitä pidempään nuori on poissa työmarkkinoilta, sen vaikeampaa on päästä töihin.

Auttaako heitä keppi eli toimeentulotuen poistaminen vai porkkana eli työpaikan tarjoaminen, vaikka yhteiskunnan tuella?

Sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo on ehdottanut toimeentulotuen poistamista lapsettomilta alle 25-vuotiailta. Tuki kanavoitaisiin työnantajille, jotta nämä palkkaisivat nuoria töihin. Tätä ilmoitti kannattavansa keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä.

Kansanedustaja Tarja Filatovin mukaan muutos ei saisi yrityksiä palkkaamaan nuoria töihin. Filatovin mukaan Suomessa ollaan kateellisia köyhille: vaikean työllisyystilanteen aikana heiltä halutaan viedä loputkin tulot pois.

A-studio: Talkissa asiasta keskustelevat toimeentulotukea saava Juhani Rinnehovi, sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sekä kansanedustajat Tarja Filatov (sd.) ja Annika Saarikko (kesk.).

Keskustelun vetää toimittaja Jan Andersson.

 

Muualla verkossa

Elävän arkiston blogi: Työhön pelastetut

 

Suosittele18 Suosittelee

Kommentit

torstaina 24.10.2013

Tänään keskustelu "Toimentulo tuilla elävät". Olen kuullut kestomuksen nuoresta ihmisestä,joka elää tuilla ,kaikki mitä ikinä on saatavilla. Ihminen 25-30V. Ei maistu opiskelu,eikä mikään työ.Kotona on kiva olla. Vanhemmat lähettävät rahaa. Rahat eivät voi mennä pankin kautta,ettei tilillä näy tuloja. En ymmärrä ,kuinka voi saada yhteiskunnalta kaikki toimeentulotuet? Henkilö asuu keski-suomen seudulla. Yhteiskunnan olisi syytä olla huolellisempi näissä asioissa.Varmaan vanhuksia oli paljon ennemin autettavia,kun nuoria laiskoja ilmisiä. Toivon ettei nimeni leviäisi teiltä eteenpäin. Harmittaa tälläinen menettely !

torstaina 24.10.2013

Itse ihmettelen että kun kaikille pitäisi olla samat normit (hah), niin kuinka toiset ihmiset saavat tukia ja toiset eivät? Ja yleensä se menee juuri näin että ne jotka oikeasti sitä tarvitsivat niin eivät sitä saa, koska muuten hoitavat asiansa (esim. ei velkoja). Ja juuri nämä ihmiset jotka ovat täysin terveitä ja työkykyisiä mutta eivät halua tai viitsi tehdä töitä saavat kaikki mahdolliset tuet. Se on täysin sama asia mitä "asiantuntijat" sanovat, asia on juuri näin. On se vaan jännää että kaikkia huono-osaisiakin kohdellaan erilailla ja muka samoilla normeilla. Ystäväni on tällä hetkellä määräaikaisella työkyvyttömyys eläkkeellä (hän on oikeasti sairas ja lääkkeisiin menee kuukausittain hurjat määrät rahaa), saa täyden mahdollisen eläkkeen, mutta vähemmän asumistukea kuin ennen milloin hän oli toimeentulotuen piirissä. Joten tällä hetkellä hän tulee huonommin toimeen kuin saadessaan toimeentulo tukea!!! Onko tässäkään mitään järkeä??? Itse kannatan sitä että saadakseen toimeentulotukea pitää tehdä sen eteen töitä, koska kaikki eivät valitettavasti voi. Systeemiä käytetään jatkuvasti väärin ja ne rahat jotka niille ihmisille menee, olisivat oikeasti todella tärkeitä jollekin muulle.

torstaina 24.10.2013

Milloin nämä asiantuntijat ovat itse olleet työttömiä? Turha siellä on puhua asiasta, jos ei itse tiedä omakohtaisesti mitä rumbaa se on.
Tällä hetkellä työtön ei saa opiskella edes avoimessa yliopistossa ilman että se vaikuttaa työttömyystukeen. Kaikki mitä itse yrität ja tsemppaat, kääntyy työtöntä vastaan te- toimiston ja kelan toimesta.

torstaina 24.10.2013

Toimeentulotuella elää myös sairaslomalla olevat henkilöt, jotka eivät pysty menemään töihin ja heitäkin rangasitaan sillä, että he eivät tule toimeen sairaspäivärahalla ja toimeentulolla. Tiedot sosiaalitoimistossa ovat vanhentuneita. Ja sitten on myös ihmisiä, jotka panostaa työnhakuun ja saavat ainoastaan osa-aikatöitä, jotka sekaavat työmarkkinatuet ja toimeentulotuen. Ihmiset laskeskelevat ja toteavat, että on parempi olla työtön, kun osa-aikatyössä. Siksi olisikin parempi jos kaikille löytyisi kokopäivätyö ketkä sitä haluavatkin tehdä.Toimeentulontuen poistaminen ei varmasti hyödytä ketään. Pitäisi enemmän ottaa selvää ihmisen maksukyvystä yms. eikä poistaa aina kaikki tuet yms. ja eduskunnassa työskentelevät saavat elellä leveästi ja nostella palkkojaan tuosta vaan. Ei ole oikein! Saavat varmaan parempaa palkkaa kuin lääkärit, jotka sentään pelastaa ihmishenkiä. Työpaikkoja tarjolle enemmän avustusta koulunkäyntiin enemmän vaikka yhteiskunnan tuella, kunhan vain autetaan!
Mielenterveys ongelmien kanssa painivat nuoretkin tarvitsevat erityistä tukea ja tässä puhun kokemuksesta. Töissä ollessa kaikki on hyvin mutta jos sattuu yhtäkkinen sairas ja siitä sairasloma niin ei talous asiat yks kaks vaan korjaannu jos esim. on velkaa? Opintolainakin on joskus maksettava takaisin yms. Eikä niitäkään voi määräänsä enempää lykätä. Ei kukaan halua olla veloissa pitkään. Enemmän apua nuorille talous asioiden opettamiseen! TE-toimisto auttaa esim. talous- ja velkaneuvojien juttusille.
Vuoden mittainen koeaika olis todella hyvä asia. Tätä pitäisi kokeilla!! Nuorista on liikaa ennakkoluuloja ja lytätään ja yleistetään että kaikki nuoret ovat samalaisia. Ei pidä paikkaansa.

torstaina 24.10.2013

Miksi työkykyisiltä kysytään mitä työtä halutaan tehdä? Ei työtä valikoida ja nirsoilla, vaan leivän eteen ja hengen pitimiksi pitää tehdä työtä. Se pitäisi olla kaikille päivänselvä asia.
Valitetaan että ei ole oikeanlaista työtä mitä tykätään tehdä ja mikä kiinnostaa.
Oma kipinä tuntuu joillain syntyvän vasta, kun on kurat housussa. Niin kauan kuin holhotaan liikaa eikä joudu heitteille, ei myöskään tuloksia synny.
Ongelman ydin on kotona ja kasvatuksessa. Yleinen kansan syvien rivien ajatus tuntuu olevan, että on olemassa joku merkillinen taho, joka on vastuussa yksilön pärjäämisestä. Se taho on meidän kaikkien kotimaa, josta jokainen kansalainen on vastuussa. Jos kotona ei opeteta ja näytetä mallia, että kodin ja perheen hyvinvointi on sen jäsenistä kiinni ja kaikilla on velvollisuudet ei asenne jalostu kodin ulkopuolellekaan. Puhutaan ja vaaditaan vain etuja ja unohdetaan että edulle on aina hinta ja se on vastuu. Jos saat edun ja olla osallisena jossain yhteisessä, liittyy siihen poikkeuksetta velvollisuus. Korren kekoon kantamatta jättäminen työssä kuin työssä, ei pitäisi olla minkäänlainen vaihtoehto, vaan jotain osoitettua työtä pitäisi tehdä jos nauttii minkäänlaista tukea. Joku sen työn tekee toisen puolesta.
Ennen kaikkea lasten vanhemmat. Opettakaa jälkikasvullenne terve moraali ja yhteisvastuu ja se että jokainen on loppuviimein oman onnensa seppä ja kovalla työllä ja eteenpäin katsomisella pärjää AINA!

perjantaina 25.10.2013

Kyllä on kokemusta työmarkkinatuella työllistämisestä. Sanovat, että minä olen sinun ilmainen työntekijä, en halua rikastuttaa sunua. On tullut mieleen, että "Tärpättiä persieen" ja töihin. Mitä enemmöän hyysätään sitä pahempi asia.
Nimimerkki entinen työllistäjä

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä