A-studio: Talk – Tahra Marimekossa

Julkaistu keskiviikkona 02.10.2013 6 36

Marimekon toimitusjohtaja Mika Ihamuotila kuvattuna 31. tammikuuta 2013. Ihamuotilan mukaan on erittäin tärkeää, että suunnittelijat kertovat avoimesti, mistä ovat töihinsä inspiraation saaneet. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

TV1 torstaina 3.10.2013 klo 21.05 - 22.00

Yle Areenassa 30 päivää

Viime keväänä Kristina Isolan Marimekolle suunnittelema Metsänväki-kuosi paljastui plagiaatiksi. Tällä viikolla yhtiö ilmoitti lopettavansa yhteistyön Isolan kanssa.

Muitakin Marimekon kuoseja on epäilty kopioiksi. Viime viikolla paljastui, että Maija Louekarin Hetkiä-kuosin kaupunkimaiseman ääriviivat ovat peräisin Markus Lepon 1960-luvulla ottamasta valokuvasta.

Kesällä Isoisän puutarha -kuosin puita verrattiin Rosie´s Walk -lastenkirjan kuvituksiin. Taiteilija Heljä Liukko-Sundstörmin mukaan Kuuskajaskari-kangas muistuttaa hänen teostaan.

 

Myykö Marimekko?

Marimekon toimitusjohtajan Mika Ihamuotilan mukaan Marimekko ei ole tehnyt mitään väärää. Marimekosta on sanottu, että he ovat uhreja. Yhtiö ei myöskään ole suostunut kommentoimaan sitä, onko kopiokohulla ollut vaikutusta myyntiin.

Miten plagiointi ja kopiointiepäilyt ovat vaikuttaneet Marimekon imagoon?

A-studio: Talkissa torstaina 3.10. aiheesta keskustelevat muotoilija Ristomatti Ratia, taiteilija Heljä Liukko-Sundström, Design Forumin toimitusjohtaja Mikko Kalhama ja Teollisuustaiteen Liitto Ornamon toiminnanjohtaja Salla Heinänen.

Keskustelun vetää toimittaja Susanne Päivärinta.

 

Muualla verkossa

Marimekko reagoi kopiokohuun – alkaako tästä uusi aika?

 

Suosittele36 Suosittelee

Kommentit

torstaina 03.10.2013

Marimekon johdon puheet suunnittelijansa Maija Louekarin "inspiroitumisesta" ovat surkuhupaisia. Pystyyhän jokainen helposti toteamaan, että kyseessä on TARKKA ÄÄRIVIIVAKOPIO alkuperäisestä valokuvasta eikä suinkaan pelkkä inspiroituminen.

Tällainen puolustelu paljastaa, että Marimekko käytännössä hyväksyy toisten töiden kopioimisen, vaikka yhtiön johto puheissaan yrittääkin muuta väittää. Teothan ne ovat, jotka ratkaisevat - eivät suinkaan puheet.

torstaina 03.10.2013

Kyllä Marimekko on ajautumassa pahasti karille. Missä ovat uudet, klassikkokuosien tekijät? Missä on luovuus ja omat ideat? Porukka on koulutetumpaa kuin koskaan, mutta näytöt puuttuvat. Sitten pitää mennä muilta kopioimaan. Suomalainen design on pian enää vitsi.

torstaina 03.10.2013

Onhan yrityksellä vastuu mistä ja mitä ostaa. Eihän Marimekko ole osannut valita suunnittelijoitaan jos ne menee siitä missä rima on matalin. Työelämässäkin on työnantaja vastuussa siitä onko työntekijä humalassa jne.

torstaina 03.10.2013

Olisi mielenkiintoista kuulla toimittajan tai Ylen vastaus A-talkin tahra Marimekossa -ohjelman lopussa esitettyyn kysymykseen koskien heidän kopiokohu -uutisointiaan.

torstaina 03.10.2013

Marimekon kopiokohusta vielä muutama lause.
Kun olen nyt nähnyt liki kaikki "kopiot" täytyy sanoa, että marimekon kankaiden ja tuotteiden hinnat sekä arvostus ovat niin korkealla, että en yhtään ihmettele, että yritetään hieman oikaista.

Mutta minkä takia tehdä se plagioimalla jo olemassaolevia toisten ihmisten luomia teoksia, olivat ne sitten valokuvia tai mitä ikinä. Halvoilla tempuilla tehdään lisää kalliita kankaita. Jos tuo on luvallista ja kuuluu taiteellisen vapauden piiriin, niin miksi jäljitelmiä etsitään kissojen ja koirien kanssa eri maiden tulleissa. Nehän ovat vain toisen valmistajan näkemys alkuperäisestä tuotteesta.MOT.

torstaina 03.10.2013

Hyvä ja asiallinen keskustelu.

Ps. Salla Heinänen, saitko vastauksen viimeiseen kysymykseesi ohjelman jälkeen? Oli nimittäin erittäin hyvä kysymys.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä