A-talk: Kreikka mällää – Suomi maksaa

Julkaistu keskiviikkona 05.05.2010 2 146

Mielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Kreikan parlamentin edessä.

TV1 torstaina 6.5. klo 21.05

Onko oikein, että suomalaiset maksavat kreikkalaisten tuhlailusta?

Kreikkalaiset ovat tuhlanneet rahansa ja maa on ylivelkaantunut. Samaan aikaan Kreikka on sumuttanut muuta Eurooppaa valheellisilla taloustilastoilla vuosikausia.

Huijauksesta huolimatta euromaat haluavat pelastaa Kreikan. He tarjoavat yhdessä kansainvälisen valuuttarahaston kanssa maalle 110 miljardin euron lainapakettia.

Suomalaiset pulittavat yli 1,5 miljardia euroa kreikkalaisille. Kyseessä on laina, jonka takaisin maksusta ei ole mitään varmuutta.

 

A-talkissa Kreikan tilanteesta keskustelevat:

 

Kreikkalainen Patouchas Evangelos uskoo, että hänen kotimaansa maksaa lainat takaisin. "Kaikki EU-maat ovat yhtä perhettä ja toisten auttaminen on itsestäänselvyys. Kreikan talous pohjaa pienyrittäjyyteen, joka luo harmaata taloutta. Kulttuurit ovat erilaisia, miksi kreikkalaisten pitäisi olla yhtä tehokkaita kuin saksalaisten?"

Vesa-Matti Saarakkala puheenjohtaja, Perussuomalaiset nuoret ry:stä vaati, ettei Suomen pidä antaa lainaa Kreikalle. "Kreikkalaiset ovat eläneet kuin pellossa. Kansa voi syyttää itseään, koska sellaiset ovat johtajat kuin on kansakin. Jos nyt annetaan rahaa Kreikalle, ovat Espanja sekä Portugali seuraavana vaatimassa avustusta."

Sampsa Kataja, varapuheenjohtaja (kok.) toteaa, että nyt ei pelasteta Kreikkaa, vaan Suomen taloutta. "Jos Kreikkaa ei auteta, on muu Eurooppa pulassa. Summa 1,6 miljardia euroa kuulostaa suurelta, mutta Suomen nettolainanotto kasvaa 13 miljardiin. Siinä suhteessa Kreikan laina on pieni summa. Demarit yrittävät vetää perussuomalaisten populistista linjaa. Se on pelkästään äänestäjien pisteiden keruuta, ei mitään muuta."

Eero Heinäluoma, eduskuntaryhmän puheenjohtaja (SDP) on sitä mieltä, että nyt ollaan pelastamassa pankkeja eikä valtiota. "Vaarana on, että markkinoiden isot toimijat ottavat isoja riskejä ja luottavat siihen, että veronmaksajat maksavat. Katainen on tehnyt virhearvion, hän luuli, että valuuttarahasto hoitaa koko homman. Ei ole selvää, että lainapäätös menee eduskunnassa sellaisenaan läpi."

 

Lähetyksen juontaa Jan Andersson.

 

A-tuubi

 

Suosittele146 Suosittelee

Kommentit

torstaina 06.05.2010

Ehdotelmaa ilman valtaa eikä siis vastuutakaan:

Tarve 120 miljardia/3 vuotta ?

Rahoitus:
Kreikka realisoi omaisuuttaan (0-2v.aikana) 20 % = 60 miljardia

Kreikan valtiolle lainoja myöntäneille pankeille/instituutioille taataan (IMF/Emu) lainat edellyttäen sovittu korkotaso esim. 0-2%/. Neuvotteluvoimaa pitäisi olla, muutoinhan pankeilla uhka mennä jopa konkurssiin. Lisäksi pankit/sijoittajat ottaneet riskin ja saaneet siitä jo hyvääkin korkoa (korkeimmillaan n. 10% ?)

EU:n rakennerahastoista sidotaan lainoitukseen erityisesti Kreikan osalta, mutta myös Emun ulkopuolella olevien osalta.

Loput tiukasti kontrolloiden EMUN valtioiden lainoilla taaten 1-2 prosenttiyksikön reaalikoron lainoille.

EU:n ja Emun uskottavuuden kannalta olisi hyvä, että sitä johdettaisiin tavoitteellisesti eikä oltaisi markkinavoimien ajopuuteorian viemänä. Herää kysymys kuka johtaa talouspolitiikkaa EU:ssa?
t. SS

torstaina 06.05.2010

Tämä Patouchas Evangelos on Kokoomuksen ehdokkaita vaaleissa. Varsinainen "puolueeton asiantuntija". Kreikkalainen ja suomalaisen hallituspuolueen edustaja.

Puolustaa kreikkalaisten järjestelmällistä muihin EU-maihin kohdentunutta huijaamista ja vielä perään toista vedättämiskierrosta.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä