Mitta on täysi – talous

Julkaistu tiistaina 05.06.2012 13 147

Maailmantalouden laskukierre on tyhjentänyt asuntoja Espanjassa.

TV1 maanantaisin 11.6. - 2.7. ja 30.7. - 20.8. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

Talous on kuin globaali palapeli, jonka palaset on ripoteltu eri puolille maailmaa.

Kahdeksanosainen sarja Mitta on täysi – talous (Måttet är rågat – ekonomi) yrittää yhdistellä näitä palasia toisiinsa ja selittää talouden isoja teemoja kuten asuntokauppa, kasvu, luotto, konkurssi, hyödyke, pörssi, valuutta ja kupla.

Kuuluuko oman kodin omistaminen ihmisoikeuksiin? Miksi täytyy olla tietty prosenttiluku talouden kasvuun? Mitä tapahtuu, jos maa menee konkurssiin, etenkin jos se on jo valmiiksi raunioina?

 

Kamppailu papujen hinnasta

Sarjassa vieraillaan muun muassa Ghanassa, jossa kaakaonviljelijät ovat taistelleet vuosia nostaakseen myymiensä papujen hintoja, kun muualla maailmassa kaakaon hinta on noussut 160 prosenttia vuodesta 1997.

Mitä tarkoittaa saksalainen käsite "budjettihautajaiset", ja miten talouskriisi on vaikuttanut islantilaisiin, irlantilaisiin, kiinalaisiin ja korealaisiin, ja miten he näkevät tulevaisuuden?

Yhteispohjoismaisen sarjan on tuottanut Yle Fem yhdessä NRK:n ja DR:n kanssa. Sarjan ensiesitys oli Yle Fem -kanavalla syksyllä 2011.

 

Sarjan jaksot:

11.6. Asuntomarkkinat

Yhdysvaltain asuntomarkkinat romahtivat ja syöksivät maailmantalouden laskukierteeseen Norjassa, Espanjassa, Virossa ja Irlannissa. Löytyykö ratkaisu Kiinasta?

 

18.6. Kasvu

Onko talouselämä ihmisiä varten vai ovatko ihmiset taloutta varten? Maapallon rajallisista resursseista huolimatta jatkuvaa kasvua tavoitellaan Kiinassa, USA:ssa, Islannissa ja Ghanassa.

 

25.6. Laina

Pankeilla on mistä lainata, ja mehän otamme lainaa. Sekä yksityishenkilöt että valtiot velkaantuvat yhä enemmän. Kuka asiaa valvoo? Onko sillä väliä? Ainahan valvontaa voi kiertää.

 

2.7. Vararikko

Kyllin iso tekijä ei voi tehdä vararikkoa. Apua on aina tarjolla, sillä toiset pelkäävät konkurssin vahingoittavan heidän toimintaansa. Käymme Islannissa, Irlannissa, Italiassa ja Kreikassa.

 

30.7. Raaka-aineet

Ei kaikki kultaa, mikä kiiltää. Öljyä, metalleja ja ties mitä. Kaikki niitä tarvitsevat, mutta raaka-aineiden hintaa ei määrää vain kysynnän ja tarjonnan laki. Vuodelta 2011.

 

6.8. Pörssi

Yhden tappio on toisen tuotto. Kun asiat sujuvat hyvin, kukaan ei valita, mutta kun talous menee alamäkeä, pörssikauppa on sekä epämoraalista että epäeettistä.

 

13.8. Valuutta

Euron myötä kaatuisi myös Eurooppa. Mikäs siinä, onhan muitakin valuuttoja. Käymme USA:ssa, Isossa-Britanniassa, Ruotsissa, Kreikassa, Virossa ja Kiinassa.

 

20.8. Kuplat

Tulppaaneja, samppanjaa, taidetta ja dotcom-kuplia. Niitä on ollut aiemmin ja on jatkossakin. Joitain puhalletaan ehkä parhaillaan.

 

Suosittele147 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 20.06.2012

Suomen talous on menossa kovaa vauhtia pohjalukemille, miksi ihmeesä jokainen joka on vallassa haluaa vain kahmia lisä ja lisää rahaa vaikka palkat on hyviä ja niillä pärjää kun elää viisaasti, on mielestäni paperi - alan työntekijät ja liiton pomot lakkoilleet itsensä työttömiksi, samoin on muillakin aloilla, nyt pitää kuunnella työn antajaa ja ymmärtää heidän tavoitteita ja päämääriä koska yrityksillä on isoja investointeja, silloin ei kannata kuunnella liittoja jotka ovat tulleet mahtipontiseksi tuhlaleiksi jotka lopulta käyttää työntekijöiden rahoja omiin tarpeisiinsa, sekä ottavat kaikki jättipalkkoja ja bonuksia, kultaisia kädenputistuksia, ym, pimeitä etuja joista kukaan ei tajua tietää vielä, sama on valtion osakkus omisteiset kuten finnair, ja eläkeyritykset ym, kokoomus on ollut ohjaimissa useita vuosia ja ohjaillut henkilöstö politiikkaa niin ettei syyllisiä käukaa tarvitse hakea, sauli niinistö sanoi nyt suomi on köyhä maa jolla ei ole varoja, pitää vain ihmetellä kuinka likaista peliä politiikot vetää ja aina yhdessä omaan pesään riitelyistä huolimatta koska se on teatteria kaikki, politiikot ne sotia aloittaa ja maat köyhdyttää ja vie lamaan koska kukaan ei ajattele muuta kuin omaa ahneuttaan saatuja rahoja kuka ne sitten mitenkin saa hankittua, onhan tuo jo nähty.

maanantaina 25.06.2012

Tämä on ihan huippusarja ja pitäisi olla viikkojen sijasta vuosia katsottavissa Areenasta.

tiistaina 26.06.2012

Erinomainen sarja!....ja olen samaa mieltä kuin edellinen viestin kirjoittaja (Kari), sarjan pitäisi olla viikkojen sijasta vuosia katsottavissa Areenasta.

perjantaina 13.07.2012

Sarja näyttäminen olisi pitänyt aloittaa paljon aikaisemmin. Varsinkin sarjan ensimmäinen osa kertoi hyvin paljon näistä rahamaailman kähminöistä ja kusetuksista, jotka mitä ilmeisemmin kuuluu jokapäiväiseen pankkitoimintaan.
Jokiselle kansanedustajalle oiva oppitunti siitä miten rahoilla pelataan veronmaksajien kustannuksella. Harmillista vain,että nämä meidän kansanedustajat hyväksyvät tällaisen toiminnan.

keskiviikkona 01.08.2012

Miksei sarja ole kauemmin katsottavissa? Harmittaa, kun en ole nähnyt aiempia jaksoja. Koska sarja esitetään uudelleen? Voiko sitä ladata laittomasti jostain?

keskiviikkona 01.08.2012

Miettikää kuinka huono on sellainen yhteiskunta, jossa kaikkia hyödyttävää tietoa, esimerkiksi tätä sarjaa, ei jaeta. Ylipäätään kaikki tekijänoikeudet ja patentit sun muut, jotka pimittävät hyödyllisiä tietoja, kertovat siitä, että jotain on pielessä. Yhteiskunta on huonosti järjestetty, jos kaikille hyödyllisen tiedon pimittäminen on tarpeellista. Sellaisesta tilanteesta pitäisi päästä eroon.

perjantaina 10.08.2012

Tieto on valtaa. Tiedon panttaaminen on vallan väärinkäyttöä. Tasavallassa tieto oltava vapaata!

lauantaina 18.08.2012

Aivan loistava sarja, joka on ajan hengessä. Sanokaa minun sanoneeni, että sarjassa esiintyviä muutoksia tulee tapahtumaan vielä hyvinkin pian ja silloin ne harvat jotka ovat sarjaa seuranneet ovat paljon tietoisempia kuin ne, jotka eivät ole malttaneet uhrata TV aikaansa BB:ltä, Idolsilta ja Unelmaäideiltä.

Toivottovasti vain olisi joitakin aktiivisia ryhmiä tai järjestöjä jotka alkaisivat asiaa ajamaan, niin vältyttäisiin suurelta vahingolta.. Enpä millään usko, että olisi täyttä tyhmyyttä varautua fixailemalla hieman omavaraisuusastetta, omaa kestävämpää talousjärjestelmää yms. tässä todellisuudessa jossa tiedämme resurssien olevan rajallisia, talousjärjestelmän makaavan kuplan päällä ja luonnonvarojen olevan keinottelun välineitä - hyödyttäen harvoja ja riistäen miljoonia..

Voisikohan sarjaa saada tekijöiltä vaikkapa DVD muodossa...(?)

tiistaina 21.08.2012

Erittäin hyvä sarja! Toivottavasti tekijöiltä on tulossa myöhemmin aihepiiriin jatkoa. Ohjelma tarkastelee mukavan objektiivisesti ja monitahoisesti talouden ilmiöitä, jotka eivät ole yksipuolisia tai mustavalkoisia. Dvd:n ostaisin kotiini, mikäli taltiointeja olisi saatavana.

torstaina 20.09.2012

VOISITTEKO LAITTAA SARJAN UUDESTAAN JAKOON?!!!!!!!!!!!!!!!

perjantaina 21.09.2012

Kesällä TV1:llä esitetylle sarjalle ei ole näillä näkymin tulossa uusintakierrosta.

Päivi
verkkotoimittaja

tiistaina 07.01.2014

Ehdottomasti uusintaan tämä sarja. Talous on niin tärkeä asia että sen ymmärtämiseksi tulisi tehdä kaikki mahdollinen!

torstaina 26.09.2013

Hello, I am sorry I don't write in Finnish, because I am norwegian! I saw one episode of this documentary on the norwegian television, but the rest are not available. Is it possible to see them on this webpage? If not I would really like to buy the DVD version, if that exists?
Kind regards, Astrid Marie!

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä