You can't request more than 20 challenges without solving them. Your previous challenges were flushed.

MOT: 102-vuotias – yksin kotona

Julkaistu torstaina 18.10.2012 7 91

Aino Timonen odottaa hoivapaikkaa.

TV1 maanantaina 22.10. klo 20.00 - 20.30

Yle Areenassa 30 päivää

MOT seuraa kuntavaaliviikolla 102-vuotiaan Aino Timosen ja hänen omaistensa kamppailua hoivapaikasta Ainolle.

Omaisten ja Helsingin kotihoidon mielestä Aino ei pärjää yksin kotona. Päätöksen tekevät sosiaaliviranomaiset kehottivat viimeksi syyskuussa 102-vuotiasta kokeilemaan vielä kotona selviämistä.

 

Valitettavan tuttu tilanne

Vanhustenhuollon tilaa jo vuosia tutkinut emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelä sanoo, että vastaavat tilanteet ovat hänelle valitettavan tuttuja.

”Minäkin tiedän, että omaiset joutuvat tämän takia taistelemaan”, sanoo puolestaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylijohtaja Marja Vaarama.

 

Palveluasuntoja liian vähän

Ympärivuorokautisen hoidon kriteerejä on monessa kunnassa kiristetty.

Suomessa on jo vuosia purettu epäinhimillistä laitoshoitoa, mutta kunnat eivät ole lisänneet ympärivuorokautisia palveluasuntoja ja kotihoitoa samassa suhteessa.

Samaan aikaan vanhusväestön osuus lisääntyy kiihtyvällä tahdilla.

 

Muistisairas, ei pääse vessaan

Helsingissä kotihoidon asiakkaista jo kolmannes on muistisairaita. Joka kymmenes ei selviydy yksin wc-käynneistä.

Tulevaisuudessa kotihoitoon ja ympärivuorokautiseen hoitoon pääsyn kriteerit todennäköisesti entisestään kiristyvät.

”Tulemme vielä muistelemaan tätä hetkeä aikana, jolloin rahaa yhtä vanhusta kohti oli käytettävissä runsaasti”, ennustaa emeritusprofessori Erkki Vauramo.

Ohjelman toimittaa Kirsi Skön.

 

Muualla netissä:

Yle Uutiset: THL tyrmäsi vanhuspalvelulain - peruspalveluministeri kieltäytyi hyväksymästä arviota

MOT

 

Suosittele91 Suosittelee

Kommentit

lauantaina 20.10.2012

Terästäytykää hyvät ihmiset. Vanhusten asiat on laitettava kuntoon. Suomessa eläimilläkin on paremmat oltavat kuin vanhoilla ihmisillä. Muista, että sinustakin tulee vanha.

lauantaina 20.10.2012

Äänestän vain sellaista, joka lupaa laittaa vanhusten asiat kuntoon.

maanantaina 22.10.2012

Helsingissä näitä on. 101-vuotiaan anoppini tilanne muistuttaa kovasti ohjelmassa esitettyä. anoppi haluaisi kaupungin palvelutaloon, mutta ei onnistu. Eläke ei riitä tarvittavan palvelun hankkimiseen yksityisesti. Kaupunki taas arvioi, että palvelutaloasumista ei tarvita.

maanantaina 22.10.2012

Viitaten aikaisempaan sanomaani, erona tähän tapaukseen on, että anoppini ei ole saanut palveluseteliä kotikaupungiltaan Helsingiltä.

Käsittääkseni Helsingin satsaamat resurssit vanhuspalveluihin ovat suurista kaupungeista pienimmät/asukas ja myös /vanhus.

maanantaina 22.10.2012

Olen 72 vuotias ja siitä onnellinen, että minulla on etenevä sairaus, johon ei ole parantavaa hoitoa. Taudin kestosta ei voida antaa ennustetta, mutta kovin monta vuotta se ei ole. Loppuvaihe tulee olemaan ilmeisesti kohtalaisen lyhyt vaikkakin voi olla melkoisen rankka, mutta luotan, että saan riittävän lääkityksen. Hoitotahto on kirjattu. Minulla on nyt hyvä hoitosuhde kontrolleineen julkisen terveydenhoidon puolella ja elän yksin kotona normaalia elämää, sairaus ei aiheuta isompia vaikeuksia. Toistaiseksi olen pystynyt jopa auttamaan korkeasti koulutettua jälkikasvuani lastenlasten hoidossa,he pystyvät tekemään tulosta tehokkaasti ja tuottamaan lisäarvoa yhteiskunnalle.

Suht. nuorena tapahtuva kuolemani säästää myös aika tavalla eläkemenoja, jotka tuntuvat olevan yksi pahimmista nelikymppisten painajaisista.

On ironista iloita tällaisesta tilanteesta, mutta valitettavasti se on karu totuus.

maanantaina 22.10.2012

On meillä asiat pantu väärään järjestykseen;- juoppoja hyysätään ja heidän asunnot rempataan, kun rikkovat asuntonsa, saavat hakea rahat sossusta, tai myydä ruokakauppaa varten saadut maksusitoumukset kavereilleen, että saa taas viinaa ! Nuoret maleksivat,polttavat tupakkaa ja kulkevat kaljatölkit kourassa päivät pitkät,kun ei huvita töitä tehdä, saahan rahaa sossusta, ja asumiset ilmaiseksi ! Helevetti, ku ottaa päähän tää hyvinvointiyhteiskunta. Itse olen töitä tehnyt kakskymppisestä lähtien(nyt ikä 55v), ja varmasti töitä löytyy, jos vaan viitsii tehdä.Kuulun pienituloisiin(kerran kävin sossussa 80-luvulla apua pyytämässä,en saanut ja sen koommin en sen puljun ovea ole avannut)Monesti elän kuukauden viimeiset viikot 10-15 eurolla,huvituksiin, lehtiin,kahviloihin ym. ei ole rahaa.Onko kaikki päättäjät sokeita ja kuuroja ??? Eipä tarvii mennä äänestämään, kun ehdokkaat unohtavat lupauksensa heti, kun vaalit on ohi.

keskiviikkona 06.02.2013

Nikkilän terveyskeskuksen vuodeosasto on kotiuttamassa,keuhkokuumetta 1,5 viikkoa osastolla potenutta, huhtikuussa 103-vuotta täyttävän mummoni. Puolisokea ja huonojalkainen mummo ollaan lähettämässä takaisin yksin,vanhaan omakotitaloon asumaan.
Tätähän mummo pelkäsikin.Hän on sanonut ,että hänen on hyvä olla terveyskeskusosastolla ja on esittänyt pelkonsa siitä, että hänet lähetetään takaisin kotiin.Hän kokee,ettei enää siellä pärjää.

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä