Akuutti: Sairaala – vaarallinen paikka

Julkaistu keskiviikkona 16.04.2014 0 4

Sairaala on vaarallinen paikka, sillä hoitovirheisiin kuolee enemmän ihmisiä kuin liikenteessä.

TV1 23.4.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 24.4. klo 9.30

Yle Areenassa 30 päivää

Leikkauksessa potilaan vatsaan jääneet sakset ei ehkä olekaan pelkkää legendaa. Virheet, vahingot ja lipsahdukset ovat inhimillisiä ja niitä sattuu myös potilastyössä.

Tällaiset haittatapahtumat aiheuttavat jopa 1700 kuolemaa vuodessa ja pysyviä haittoja tulee joka sadannelle potilaalle. Inhimillisten kärsimysten ohella virheet ja erehdykset maksavat terveydenhuollolle noin miljardi euroa vuodessa.

Vähintään puolet haittatapahtumista olisi ehkäistävissä ennakoimalla riskit järjestelmällisesti. Akuutti tekee kierroksen sairaalassa ja selvittää hoitoketjun yleisimmät vaaranpaikat.

 

Huono näkö ei estä kirjoittamasta

Psykologian tohtori Taina Kuuskorven ura on kiinni kirjoissa. Toimelias nainen kirjoittaa väitöskirjansa pohjalta kahta tietokirjaa psykologisista testeistä ja on mukana luovan kirjoittamisen oppikirjan tekemisessä. Kuuskorvelta on vastikään ilmestynyt myös lastenromaani.

Erikoista Kuuskorven urassa on, että hän sairastaa silmän verkkokalvon rappeumaa eli retinitis pigmentosaa. Sairaus on edennyt jo niin pitkälle, ettei Kuuskorpi erota paperilla olevaa tekstiä. Silti hän pystyy kirjoittamaan tekstiä helposti tietokoneen avulla.

Lukeminen sen sijaan tapahtuu kuuntelemalla. Koneääni muuttaa tekstin puheeksi, jonka nopeutta käyttäjä voi itse säätää. Kuuskorpi sanookin lukevansa nopeammin kuin moni muu, sillä koneen avulla hän voi lukea niin nopeasti kuin korva sietää.

 

Kannabiskokeilusta vei riippuvuuteen

”Kun mä aloitin kannabiksen käytön, mun ympäristö oli semmoinen ettei muut käyttäny. Mun kaveripiiri vaihtui kuitenki aika nopeesti ja täysin kun kannabis tuli kuvioihin. Mä aloin hengata koulussa ihan eri porukoiden kans ja jätin mun vanhat kaverit jotka ei käyttäny huumeita.”

Kannabiksen käyttö on yhä yleisempää. Osa nuorista perusteleekin käyttöä sillä, että se on vaarattomampaa kuin alkoholi.

Nykyiset kannabislajikkeet saattavat kuitenkin olla jopa kymmenen kertaa vahvempia kuin 60-luvulla liikkunut kannabis. Pahimmillaan se voi johtaa psykoosiin jo ensimmäisellä käyttökerralla.

Ruohojumala-kirjassa käydään äidin ja tyttären päiväkirjamerkintöjen kautta läpi yhden perheen kamppailua huumeita vastaan. Tytön uteliaisuudesta alkanut kokeilu johti vaikeaan riippuvuuteen.

 

Kaasua ilmassa!

Omalääkärin vastaanotolla selvitetään tällä kertaa haisevissa tunnelmissa.

Risto Laitilalta ja Mikko Penttilältä nimittäin kysytään, onko pierun pidättäminen vaarallista. Voiko pidättäminen vaurioittaa esimerkiksi suolistoa?

Lisäksi parivaljakko selvittää, voiko matala testosteronitaso aiheuttaa masennusta.

Akuutin juontaa Anu-Maija Kärjä. Tuotanto: Yle Asia Oulu. Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

 

Lue myös:

Akuutti

 

Suosittele4 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä