Professori Vappu Taipale: ”Me emme ole pommi!”

Julkaistu perjantaina 04.04.2014 0 3

Professori Vappu Taipale ei pidä siitä, että ikääntyvien ihmisten roolia yhteiskunnassa vähätellään.

TV1 keskiviikkona 9.4.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta torstaina 10.4. klo 9.30 ja sunnuntaina 13.4. klo 13.30

Yle Areenassa 30 päivää

Suomessa on miljoona yli 65-vuotiasta, joista vain murto-osa tarvitsee ympärivuorokautista hoivaa. Millä nimellä ikääntyviä ihmisiä pitäisi kutsua?

Vanhuksia he eivät ole, sillä vanhus tarvitsee monen mielestä apua päivittäisissä toimissa. Lässyttävä, yksinkertainen ja hoivaava puhe ärsyttää, eikä huutaminen kannata.

Professori Vappu Taipale on 73 vuotta vanha. Takana on pitkä ura sosiaali- ja terveysalalla sekä politiikassa. Akuutin haastattelema Taipale haluaa ottaa kantaa ikäistensä ihmisten puolesta.

"Me ei olla taakka, me ei olla pommi, me ei olla kestävyysvaje vaan me ollaan suuri voimakas voimavara tälle suomalaiselle yhteiskunnalle”, Taipale sanoo.

 

Alkaako Parkinsonin tauti suolistosta?

Parkinsonin tauti on hermoja rappeuttava neurologinen ja etenevä sairaus, joka vaikeuttaa liikkeiden ja tasapainon hallintaa. Viime vuosina on saatu yhä enemmän tietoa siitä, että suoliston bakteerit vaikuttavat merkittävästi terveyden ylläpitämiseen ja myös sairauksien syntyyn.

Parkinsonin taudissa ensimmäiset hermosolukuolemat tapahtuvat, suoliston hermoverkoissa. Parkinson-potilailla saattaa esiintyä ummetusta jopa parinkymmenen vuoden ajan ennen kuin esiin tulevat Parkinsonin tautiin liittyvät liikehäiriöt. Suomalaistutkijat ajattelevat, että Parkinsonin taudin nykydiagnoosi onkin suolistosta lähteneen sairauden myöhäisvaihe.

 

Syöpä jättää lapseen jäljen

Suomessa syöpään sairastuu vuosittain noin 150 lasta. Yleisimmät lasten syövät ovat leukemia ja aivokasvaimet. Suurin osa lapsista parantuu, mutta rankat hoidot jättävät jälkensä pieniin potilaisiin. Noin kaksi kolmasosaa entisistä lapsisyöpäpotilaista kärsii hoitojen aiheuttamista ongelmista jopa vuosikymmeniä hoitojen jälkeen.

Satu Parkusjärvi ja Valtteri Viitakoski sairastuivat lapsena leukemiaan, mutta selättivät syövän. Vaikka muistot sairaudesta kulkevat aina mukana, ei syöpä ole jäänyt kummittelemaan. Molemmat nuoret pukevat jääkiekkovarusteet ylleen ja laittavat kroppansa likoon useita kertoja viikossa.

 

Kaksoset eri sukupuolta

Veljekset kuin ilvekset? Omalääkärin vastaanotolla pohditaan tällä kertaa, voiko identtiset kaksoset olla eri sukupuolta. Lisäksi Risto Laitila ja Mikko Penttilä selvittävät palleatyräleikkauksen jälkioireita sekä kihtivaivoja.

Ohjelman juontaa Anu-Maija Kärjä. Tuotanto: Yle Asia Oulu. Ohjelmaan on saatavilla suomenkielinen tekstitys.

 

Muualla verkossa:

A-studio: Ehdota hoivakotia muutoskohteeksi!

 

Suosittele3 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä