Ammatti: Suomalainen kirjailija – Bo Carpelan

Julkaistu perjantaina 25.02.2011 0 158

Bo Carpelan oli monipuolinen ja palkittu kirjailija.

TV1 sunnuntaina 27.2. klo 13.45

Bo Carpelan oli 1900-luvun loppupuolen tunnetuin suomenruotsalainen lyyrikko, lastenkirjailija, prosaisti ja kääntäjä.

Monipuolinen, palkittu kirjailija kuoli helmikuun 11. päivänä 84-vuotiaana.

Vuonna 2000 valmistunut henkilökuva Carpelanista kertoo kuinka runoilijasta tuli tohtori ja kirjastonhoitajasta palkittu romaanikirjailija, se kuljettaa katsojaa helsinkiläispihoilta Sibeliuksen tärkeän ystävän Axelin ajatuksiin.

Unen ja muistin kirjaaja liikkuu suvereenisti ajassa ja paikassa, hakee vaivatta vaikutteita niin kuvataiteesta kuin musiikista.

Henkilökuvan palkituimmasta suomenruotsalaisesta kirjailijasta ovat toimittaneet Marika Kecskeméti ja J.P. Pulkkinen. Ohjaaja Atro Lahtela.

 

Kaksi Finlandia-palkintoa

Bo Carpelan on yksi tunnetuimmista ruotsinkielisistä kirjailijoistamme, jonka teoksia on käännetty useille kielille. Uransa aikana Carpelan julkaisi niin runoja, romaaneja, lasten- ja nuortenkirjoja, proosaa, kuunnelmia kuin draamaa. Hän toimi myös kriitikkona ja kääntäjä.

Taiteilijaprofessoriksi hänet nimettiin vuonna 1980.

Carpelan on saanut useita merkittäviä palkintoja, mm. kirjallisuuden valtionpalkinnon useana vuonna, Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon 1977 sekä Ruotsin akatemian pohjoismaisen palkinnon 1997. Finlandia-palkinnon hän sai kahdesti, vuonna 1993 romaanistaan Alkutuuli (Urwind) sekä 2005 teoksestaan Kesän varjot (Berg).

Otava julkaisee syksyllä Bo Carpelanin romaanin Lehtiä syksyn arkistosta (Ur höstens arkiv). Teoksen kääntänyt Caj Westerberg kertoo, että siinä keskeistä on vanhuus ja vanhuuteen liittyvän kuoleman pohdinta.

 

Bo Carpelan Elävässä arkistossa 1977

Bo Carpelan Elävässä arkistossa 2008

 

Suosittele158 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä