10 kirjaa rahasta: Romaanit kertovat rahasta – ja meistä

Julkaistu keskiviikkona 01.06.2011 7 154

Kirjasarjan viimeisessä jaksossa 8.8. pokeriammattilainen Ville Wahlbeck keskustee Aravind Adigan roomanista Valkoinen tiikeri.

TV1 maanantaisin 6.6. - 8.8.2011 klo 21.30

YLE Areenassa

10 kirjaa rahasta -sarjan päätösjaksossa on vieraana pokeriammattilainen Ville Wahlbeck ja kirjana Aravind Adigan Valkoinen tiikeri.

Tämä hirtehinen romaani nyky-Intiasta on Adigan esikoisteos. Se voitti arvostetun Booker-palkinnon vuonna 2008.

 

Mitä miettii Isokala?

Kirjan päähenkilö Balram on rutiköyhän riksakuskin poika, joka rikoksen kautta etenee monimiljonääriksi.

Balramia kutsutaan Valkoiseksi tiikeriksi, geneettiseksi harvinaisuudeksi, jollaisia syntyy viidakossa korkeintaan kerran sukupolven aikana.

Pokerimestari Ville Wahlbeck tunnetaan ammattilaispiireissä nimellä Isokala.

Miten lukee Valkoisen tiikerin tarinaa suomalainen mies, joka on tienannut miljoonansa rehellisellä korttipelillä? 

 

Vastaa, kirja!

Kymmenen tunnettua suomalaista jakaa henkistä pääomaansa antoisien kirjojen äärellä ohjelmassa 10 kirjaa rahasta.

Mitä rahalla saa, mitä raha vie?

Löytyisikö kaunokirjallisuudesta talouslehteä parempi selitys sille, miksi raha lumoaa, vangitsee ja suojelee meitä – ja antaa muodon epämääräisille intohimoillemme.

 

Ihan kiusallaan

Toimittaja Timo Harakka veikkaa, että ensimmäisenä 10 kirjaa rahasta -ohjelmasta esitetään kysymys: Miksi fiktio, miksei fakta?

”Miksi ohjelmassa keskustellaan romaaneista eikä käsitellä tietokirjoja, tutkimuksia ja pamfletteja, jotka ovat vaikuttaneet vallankumouksellisesti niin historiaan, tieteeseen kuin talousajatteluun.”

”Vastaus on, tälläkin kertaa: ihan kiusallaan.”

 

Enemmän kuin rantapäivän rekvisiitta

Kysymys faktasta ja fiktiosta nousi esiin jo neljä vuotta sitten, jolloin Harakka teki kirjailija Anna Kortelaisen kanssa ensimmäisen osan kirjasarjasarjaa, 10 kirjaa jotka muuttivat maailmaa.

”Kesällä 2007 muistutimme, että romaani ei ole vain rantapäivän rekvisiittaa. Se voi kuohuttaa ihmisiä kiivaisiin väittelyihin, mielenosoituksiin, oikeustaisteluihin, lakimuutoksiin, kapinoihin – jopa sotiin.”

”Nyt olemme sitä mieltä, että kertomakirjallisuus kertoo rahan voimasta ja viettelyksestä, rikastumisen haaveesta, talouden pakkovallasta ja vapauttavasta vaikutuksesta – kukaties koskettavammin, kouraisevammin, tarkkanäköisemmin, kauaskantoisemmin kuin asiateksti”, Harakka lataa.

 

 Muualla verkossa

10 kirjaa rahasta

Timo Harakan blogi

 

Suosittele154 Suosittelee

Kommentit

keskiviikkona 01.06.2011

höpö harakka et ole mikään työläinen,vaan herrojen juoksupoika.
Eläköön kokoomus harakka

torstaina 02.06.2011

Anteeksi,harakka.

torstaina 09.06.2011

Erittäin kiinnostava sarja. Itse en ole lukenut ainuttakaan sarjan kirjaa, mutta esittelytekstit ovat niin houkuttelevia, että varmasti tulee lomalla luettua ainakin näitä eepoksia. Harakka ja Kortelainen ovat ihanan intellektuelleja. Ei mitenkään tavallista Suomessa.

keskiviikkona 22.06.2011

26.6. lähetyssä jaksossako keskusteltiin? Itse en pitäisi keskusteluna sitä, että yksi ihminen paasaa mitä sylki suuhun tuo muiden tuijottaessa sivusta. Eikä satunnaisten termien heittely saa vakuuttuneeksi lukeneisuudesta.
Tällä tasolla ei keskustelukulttuurin pitäisi Suomessa olla. Edes Roope Ankka ei kirjallisuudessa tuota ansaitsisi: Roope on kuitenkin Roope.

keskiviikkona 22.06.2011

Sehän oli keskustelua mitä parhainta. Alfie oli innostunut aiheesta ja puhui sen takia paljon. Anna ja Timo ohjailivat taitavasti ja pitivät liekkiä yllä. Minusta oli aivan erinomainen oivallus ottaa Roope Ankka mukaan 10 kirjaan. Roopen hahmossa elää seikkailu, yrittäminen ja muiden eli Akun perseille potkiminen, jotka ovat välttämättömiä ominaisuuksia näille ihmis- tai siis ankkakasvoisille talousvetureille. Jos Roope-jaksosta voisi jotain kritisoida, oli se, että se loppui.

maanantaina 08.08.2011

Erinomaisesti suunniteltu ja toteutettu sarja; kiinnostavia kirjoja ja vieraita, kulissit (kattohuonesta, "luksus"-esineitä jne) hyvin valittu ja toimiva balanssi Kortelaisen ja Harakana välillä. Hyvä yle!

maanantaina 08.08.2011

Kyllä, erinomainen sarja. Taisin katsoa yhtä lukuunottamatta kaikki jaksot. Timo Harakka juonsi omaan veikeään ja jäljittelemättömään tyyliinsä ja Anna Kortelaisen kommentit olivat hyvin ajatusta herättäviä. Vieraat ja kuvauspaikka olivat oivallisesti valittuja.

Tämä on todiste siitä, että kirjallisuudestakin voi tehdä kiinnostavan, ajankohtaisen ja yleistajuisen tv-sarjan, kun on osaavat ihmiset asialla. Tätä enemmän!

Terv.
Mikko

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan




Muualla Yle.fi:ssä