Prisma Studio: Kasvot – avain salaisiin tietoihin

Julkaistu torstaina 27.02.2014 0 3

Kasvojentunnistus on arkipäivää muun muassa passintarkastuksissa.

TV1 tiistaina 4.3.2014 klo 20.00 - 20.30, uusinta keskiviikkona 5.3. klo 14.30

Yle Areenassa 30 päivää

Salasanajoen muistaminen on ylivoimaista, pin-koodit unohtuvat. Miten helppoa olisikaan, jos kännykkä tai tietokone tunnistaisi käyttäjänsä yhdellä silmäyksellä ja avaisi tietonsa heti nähdessään tutut kasvot.

Kasvojentunnistus on jo arkipäivää muun muassa passintarkastuksissa. Paljon arkisempiakin sovellutuksia on tulossa. Esimerkiksi suomalaiskehitteinen järjestelmä on tuomassa kauppoihin kasvojentunnistukseen perustuvan maksutavan.

Kone tunnistaa sinut ja velottaa tililtäsi ostamasi tuotteen maksun, jonka hyväksyt tunnistuksen jälkeen vain painamalla yhtä nappia.

 

Jokainen on erilainen

Kasvojentunnistus perustuu siihen tosiasiaan, että vaikka maailmassa on miljardeja ihmisiä, olemme jokainen vain itsemme näköisiä.

Tarkka tietokone osaa rekisteröidä ja laskea kaikki yksityiskohdat ja mittasuhteet ja se on käytännössä erehtymätön. Jopa identtiset kaksoset ovat riittävän erinäköisiä, että kone pystyy erottamaan heidät.

 

Hyvästit yksityisyydelle?

Miten tämä teknologia vaikuttaa jokapäiväiseen elämäämme tulevaisuudessa? Kasvojentunnistus kun onnistuu huomaamattakin suurissa väkijoukoissa, joten pian voi olla mahdotonta kävellä missään ilman että se jossakin tiedetään.

Turvallisuutta tämä lisää, mutta viekö ehkä viimeiset yksityisyytemme rippeet.

Ohjelman juontaa Marjo Harju.

 

Suosittele3 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä