Yleltä teräväpiirtolaatua – ensimmäisinä tarjolla Yle TV1 ja Yle TV2

Julkaistu torstaina 16.01.2014 0 6

Yleisradio tarjoaa tv-kanavansa teräväpiirtomuodossa 28. tammikuuta alkaen. Teräväpiirto- eli HD-muoto on tarjolla kaikille jakeluoperaattoreille samoin ehdoin, ja ne voivat jakaa Ylen HD-muotoisia kanavia omissa verkoissaan. HD-muotoisten kanavien aloittamisen yhteydessä koostekanava Yle HD lopetetaan.

”Haluamme edistää television HD-tekniikkaan siirtymistä Suomessa. Tässä vaiheessa pyrimme siihen, että Ylen HD-laatu tavoittaisi mahdollisimman suuren osan yleisöä”, sanoo Ylen julkaisujohtaja Ismo Silvo.

 

Teräväpiirtoa ensimmäisenä DNA:n ja Canal Digitalin asiakkaille

Ensimmäisenä Ylen kanavien antennijakelun aloittaa DNA, joka on valinnut Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat antenni- ja kaapeliverkkoonsa. DNA ja Yle neuvottelevat myös Yle Teema HD- ja Yle Fem HD -kanavien jakelusta DNA:n kaapeliverkossa. DNA välittää kanavat maksutta ja salaamattomina, eikä katseluun tarvita tv-korttia.

”Olemme iloisia voidessamme tuoda lisää Ylen tarjontaa HD-muodossa verkkoihimme, sillä teräväpiirto antaa huikeasti lisää elämyksellisyyttä television katseluun, kuten elokuviin, urheiluun ja musiikkiviihteeseen. Suomalaisilla onkin nyt ainutlaatuinen mahdollisuus nähdä vaikkapa omat legendaariset jääkiekkosankarimme olympiajäillä teräväpiirtona", sanoo DNA:n televisioliiketoiminnan johtaja Mikko Saarentaus.

Myös satelliitti-tv-operaattori Canal Digital ottaa Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat jakeluunsa. Kanavat lisätään kaikkiin kanavapaketteihin, eli kanavat näkyvät automaattisesti jokaiselle Canal Digitalin satelliittiasiakkaalle.

 

Must carry -kanavia

Ylen antennijakelussa olevat HD-muotoiset kanavat ovat Viestintäviraston linjauksen mukaan jakeluvelvoitteen piirissä olevia ns. must carry -kanavia. Niinpä DNA:n antennijakelun näkyvyysalueella myös kaikki kaapelioperaattorit ottavat jakeluunsa Yle TV1 HD- ja Yle TV2 HD -kanavat. Muiden Ylen kanavien osalta HD-jakelusta neuvotellaan vielä.

Myös Yle Areenan suorat tv-lähetykset tulevat mahdollisimman pian tarjolle HD-tasoisina.

 

Lisää teräväpiirtosisältöjä luvassa – myös Sotšista

Yle tarjoaa koko ajan enemmän aitoa teräväpiirtosisältöä. Studiotekniikan uudistusten ansiosta lähes kaikki Ylen omatuotantoinen tv-ohjelmisto on HD-tasoista vuoteen 2015 mennessä. Hankintaohjelmat ostetaan aina mahdollisimman hyvälaatuisina versioina.

Sotšin olympialaisista tuotetaan lähes 350 tuntia tv-ohjelmaa Yle TV1:lle, Yle TV2:lle ja Yle Fem -kanavalle. Suurin osa lähetyksistä on siis katsottavissa myös HD-tasoisina.

Ylen tv-kanavien HD-muoto on toistaiseksi kehitys- ja laajentamisvaiheessa oleva palvelu. Suomessa siirrytään antenniverkon tv-lähetyksissä teräväpiirtoon vaiheittain. Ylen nykymuotoiset tv-kanavat Yle TV1, Yle TV2, Yle Teema ja Yle Fem jatkavat rinnakkain HD-muotoisten kanavien kanssa jopa vuoteen 2026 saakka.

 

Teknisiä tietoja palvelusta

• Ylen teräväpiirtolähetysten kuvasuhde on laajakuva eli 16:9.

• Ääniraita on Dolby Digital 2.0 stereo tai monikanava- eli tilaääni (5.1), kun sellainen on tarjolla.

• Kuvan tarkkuus HD-lähetyksissä on 1920 x 1080i.

• Lähetysstandardi antenniverkon HD-lähetyksissä on DVB-T2.

• Antenniverkon asiakkaat tarvitsevat teräväpiirtokanavien katseluun vastaanottimen, joka voi olla integroitu DVB-T2-virittimellä varustettu televisio tai Full HD/HD Ready -televisioon liitetty DVB-T2-sovitin.

• Antennin on oltava VHF-antenni, joka on suunnattu DNA:n lähetinasemaan.

• Kaapeli-tv-verkon asiakkaat voivat nykyisillä HD-vastaanottimilla (DVB-C) katsoa Ylen HD-kanavia.

 

Suosittele6 Suosittelee

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä