Näyttelijä Miitta Sorvali: ”En selittele sketsejäni”

Julkaistu perjantaina 18.02.2011 13 165

Kansallisteatterin näyttelijän Tellervo von Appelgrenin lempilausahduksia on: "Suurella ajattelijalla on myös suuret liikkeet!"

Miitta-täti, Tellervo von Appelgren ja Leena Lehmänperä. Voimakas ja omintakeinen naiskolmikko, joka nostaa lauantai-iltaisin suomalaisten tunteet pintaan.

Nainen hahmojen takana, näyttelijä Miitta Sorvali, ei selittele sketsejään. ”Enkä liioin seuraa netissä Miitta-tädistä vellovaa keskustelua.”

Miitta-täti on jakanut jyrkästi mielipiteitä alusta asti. Jatkat silti samaan tyyliin, miksi?

”Miksipä en jatkaisi. Jos olisin taidemaalari, ja osa ihmisistä rakastaisi taulujani, mutta osa ei, muuttaisinko maalaustyyliäni sen takia, että saisin kaikki pitämään luomuksistani.”

”Punk-musiikkikin jakoi mielipiteet. Osa tykkäsi ja osa ei, mutta ei punk mitenkään muuttunut.”

Miten on mahdollista, että yhden mielestä olet koskettava, toisen mielestä kauhea?

”En ajattele ohjelmaa tehdessäni jotain tiettyä katsojaa tai tietyn ikäistä ihmistä. Lähestyn aiheita ja asioita, jotka minua itseäni kiinnostavat.”

”Kun aloitin Miitta-tädin, halusin tehdä jotain uutta ja yllättää itsenikin. Terapiaistunnoissa ja muissa ohjelman tilanteissa vieraat ovat yllättäneet minut, mutta olen yllättänyt itsenikin, että näinkös tässä kävi!”

”Syliterapian olen kehittänyt ihan omalla selkäytimellä. Se muistuttaa jollain tapaa oikeaa terapiaa, mutta samalla se on uudenlaista terapiaa.”

”Vaikka homma on leikkimielistä enkä vaadi ketään mitenkään muuttumaan, vieraista paljastuu aina uutta, yllättävää ja sydämellistä. Minussa itsessänikin liikahtaa jotain.”

Mitä kahtiajakautunut suhtautuminen kertoo meistä katsojista?

”Tilanne kertoo ehkä siitä, miten erilaisia ihmiset ovat. En mieti sitä, mistä ihmiset mahdollisesti saattavat ärsyyntyä. Tiedän, että osa ensialkuun Miitta-tätiä vierastaneista on nyttemmin kääntänyt kelkkansa.”

Miksi suomalainen sietää englantilaiselta koomikolta rankkaakin huumoria, mutta suomalainen koomikko saa tyylistään sapiskaa?

”Joskus olen ajatellut, että huumorintajuni ei ole ihan perisuomalainen. Amerikassa tai Englannissa voisi olla helpompaa. Saattaa olla, että sketsini toimisivat 10 vuoden kuluttua paremmin…”

”Englantilaiset ohjelmat voivat olla rujoja ja ronskeja. Miksi suomalainen sallii ulkomaalaiselle koomikolle enemmän – vaikea sanoa. Liittyisikö tämä suomalaisten juurevuuteen ja nuoreen kulttuuriin?”

Kerro Tellervo von Appelgrenista?

”Hahmo liittyy näyttelijä Kyllikki Forsselliin. Tellervokin on Kansallisteatterin näyttelijä, hänellä on paasikampaus, hän asuu Munkkiniemessä ja on edesmenneen näyttelijä Tarmo Mannin hyvä ystävä. Siihen yhtäläisyydet sitten loppuvatkin.”

”Tellervo, porvarisnäyttelijä, kumpusi osittain honottavasta puhetyylistäni, jonka olen hallinnut pienestä tytöstä asti.”

Miksi Tellervon on raahattava koululaiset katsomaan heitä, joilla jo muutenkin on vaikeaa – köyhät Jakomäessä, kerjäläiset kaduilla, työläiset tehtaassa, homot?

”Tellervon elämänkoulun idea on jalkauttaa oppilaat pulpettien takaa katsomaan maailmaa, jotta he voisivat päättää mitä isona haluavat. Tellervo haluaa valistaa ja esitellä omasta näkökulmastaan ihmisiä ja kohtaloita – niin köyhyyttä kuin rikkautta.”

”Tellervon toinen vahva motiivi on tehdä roolejaan varten taustatyötä juurta jaksaen. Hän perehtyy asioihin joka solullaan. Tulevassa roolissaan Tellervo joutuu esimerkiksi vastanäyttelijän kanssa peiton alle. Siispä hän vierailee seksologilla keskustelemassa seksuaalisuudesta.”

Miksi Tellervolla on tekoturkki?

”Tellervo kävi yhdessä Miitta-tädin jaksossa valitsemassa turkistarhalla itselleen omat turkikset. Kuvauksissa Tellervolla on kuitenkin tekoturkki – ihan kustannussyistä. Meillä ei ole varaa aitoon.”

Kuka on Leena Lehmänperä?

”Leena Lehmänperä on tyyli- ja tapakonsultti. Halusin ohjelmaan lihavan hahmon, joka on sinut lihavuutensa kanssa.”

”Uskottavan, lihavan kehon rakentaminen olisi maksanut maltaita, joten jouduimme tyytymään superlon-versioon. Teimme sitten käsikirjoittaja Jon Lundstenin kanssa Leenasta muutenkin kirveellä veistetyn naisen.”

Vieläkö Suomessa on tabuja?

”Varmasti on. Minua pyydetään aika ajoin seminaareihin puhumaan tabuista, mutta vastaan yleensä, että katsokaa ohjelmastani, minkälaisia tabuja niissä käsittelen.”

”Tabuhan on asia, josta sanattomasti toivotaan, ettei siitä vaan puhuttaisi.”

 

Teksti: Päivi Suikkanen

 

Miitta-täti

 

Suosittele165 Suosittelee
Asiasanat:

Kommentit

lauantaina 19.02.2011

Ei päästä Miitta-täti hahmoineen katsojaa helpolla, mutta ei tarviikaan. Onhan meidän jo aika ymmärtää se, että suomalaisetkin koomikot osaavat ja haluavat tehdä reipasta huumoria.

maanantaina 21.02.2011

Terveisiä Miitta-tädille, jatka samaan tyyliin- pitkästä aikaan älyttömän älykästä juttua älyttömään tyyliin. Harvoin suomalainen ohjelma itkettää ja naurattaa saman ohjelman aikana. Synnytystapahtuma on hulppea ja sylihoitoon tekisi itsekin mieli päästä- ihan kateeksi käy. Suosalon ja Miitta-tädin "kaksintaistelu" viimeksi oli huippu!!! Näitä pieniä porkkananpäitä tässä itsekin aina välillä jää pöydänreunoille. lempeä, hyvä nauru maailman turhantärkeyksille tekee hyvää. Ja väliin näitä omia sävellyksiä ja lauluja- hilpeää ja henpeää.

perjantaina 25.02.2011

Hyvä Miitta !
Jakso jossa vierailit vanhainkodissa oli hauskuudessaan koskettava, osasit todella saada esiin jotain tosi sydämmellistä ja aitoa vanhuksistamme.
Liikutuin aidosti kun muistin omia vanhoja sukulaisiani ja vanhempiani

keskiviikkona 02.03.2011

Miitta-täti on aivan mainio ohjelma! Leena Lehmänperä on ihan huippu! :D

torstaina 10.03.2011

Roolihahmot ovat myös vanhempieni mielestä vallan mahdottomia kaikin puolin. Itse tunnistin vanhan koulukaverini, joka on näytellyt Miitta-tädin sihteeriä.

lauantaina 12.03.2011

Ohjelma on aivan järkyttävän typerä. Tuntuu, että katsojia pannaan halvalla. Itselläni on älyttömän hyvä huumorintaju, mutta ko. ohjelmaa katsoessa tulee lähinnä vaivautunut olo. En vaan yksinkertaisesti löydä ohjelmasta mitään huvittavaa. Vieraita käy sääliksi ja myötähäpeä on suuri! En oikein käsitä, miksi Miitta Sorvalin tasoinen näyttelijä tekee tällaista. Ehkä ohjelma on suunnattu sitten harvoille ja valituille, jotka käsittävät ko. huumorin, minä en... Valitettavasti.

sunnuntaina 13.03.2011

En ole ollut kiinnostunut koko Miitta-täti ohjelmasta. 12.3. Uutisvuotoa odotellessa oli telkkari kumminkin ykkösellä ja sieltä tuli kyseinen ohjelma, leipäjonosta tehty juttu oli aivan käsittämätön! Huumoriako???? Järkyttävän typerää!!! Olen edelleen sitä mieltä että on ala-arvoinen ohjelma mitä ei pitäisi lähettää ollenkaan.

maanantaina 14.03.2011

Miitta Sorvalin köyhien pilkkaohjelma köyhien leipäjonossa viime viikolla oli TÖRKEÄ! On aivan turha hänen sanoa, ettei pilkkaa ketään. Mikäli leipäjonossa olleet olisivat olleet myös näyttelijöitä, olisin ymmärtänyt hienostorouvan pilkan juurikasvusta ja köyhien nöyryydestä, mutta käsitin että tämä oli kuvattu autenttisessa ympäristössä. Köyhien ilmeet ja reaktiot olivat tyrmistyneitä ja niin olivat minunkin. On edesvastuutonta Yle:n esittää tällaista! Yleensä Yle1 on ollut lempikanavani, nyt luulen, että kierrän sen todella kaukaa!
Lopettakaa koko tämä idiootti-ohjelma ja keskittykää vaan kunnon asiaohjelmiin, tämä huumoripuoli kun teiltä tuntuu olevan pahasti hakusessa.

tiistaina 15.03.2011

Hyvää huumoria!

Huumorin laji on sellainen, että kaikille ei mene ymmärrykseen - mutta heidän ei ole oneksi pakko ohjelmaa katsoa :)

lauantaina 19.03.2011

Hyvää huumoria ei ole itsensä toistaminen, joka jo alkujaan on hyvää makua huonompaa huumoria. Tämä ohjelma on lupamaksurahojen tuhlaamista.

keskiviikkona 23.03.2011

ei pysty katsoon eieieiei....ammattietiikka pitäis olla jokaisella

torstaina 24.03.2011

Miksi kaiken pitäis olla niin mustavalkoista???? Täähän on todellista,ei,voi,sanoa,komiikkaaa,ajatelkaa,miten HIENOA??!!

torstaina 24.03.2011

Pitääkö meidän tosiaan rahoittaa lupamaksulla tällaista paskaa??

Lisää kommentti

Tämän kentän sisältöä ei näytetä julkisesti.
Vastaa alla olevaan kysymykseen.
Kysymyksen tarkoitus on varmistaa, että lähetetty kommentti ei ole tietokoneella automaattisesti luotu häiriöviesti.

Selaa juttuja asiasanojen mukaan
Muualla Yle.fi:ssä