yle.fi

Münchenin olympialaiset


Olympiarauha järkkyi 5.syyskuuta 1972, kun palestiinalaisterrorijärjestö Musta syyskuu otti panttivangikseen 11 israelilaista urheilijaa kesken kisojen. Mikä on jäänyt kisoista mieleen, Lasse Virenin kultajuoksut vai tämä tragedia, jossa kuoli yhteensä 17 henkilöä?

Lissu (ei varmistettu) 23.3.2009 18:09

Muistan kuinka järkyttynyt olin kun kuulin tv-uutisista terrori-iskusta.
Olin silloin vasta 6-vuotias ja jotenkin onnistuin olemaan tv:n äärellä vaikkei minun siinä erityisesti toivottukaan olevan.
Se oli ensi tutustuminen järkyttävään uutisten maailmaan.

Ensi tutustuminen myös urheilun kiehtovaan maailmaan olivat nämä -72 olympialaiset.
Katsoimme televisiosta silmä kovana Virenin juoksua. Koolla oli oma perheeni sekä muutama muu perhe joilla itsellään ei ollut telkkaria.
Kyllä meillä riitti vieraita olympiaviikkoina.

7-vuotiaskin tuli tajuamaan urheilun vakavuuden ja merkityksen Suomen kansalle. Jännittävän kisatunnelman tiimellyksessä päätin minäkin kantaa korteni kekoon. Ajattelin rukoilla oikein hartaasti, että Viren, siis SUOMI voittaisi. Rukoilin: "anna Hyvä Jumala Virenin voittaa, edes tämän kerran". Rukoiluun tuntui olevan aihetta etenkin sen kuuluisan kaatumisen jälkeen.

Täytyy vain todeta että rukoukseeni vastattiin. Vai olisiko voittoon kuitenkin ollut joku muu syy kuin minun rukoukseni.....

3.2.2009 09:36

Olin niin pieni silloin, etten muista mitään terrori-iskusta. Vanhempani taisivat varjella minua tältä uutiselta. Sen sijaan muistan Virenin kaatumisen, tai vielä paremmin muistan isäni reaktiot: ensin kauhea pettymys, sitten epäusko ja lopulta riemu kun suomalainen mies tulee ja voittaa. Siitä kuuluisasta suomalaisesta sisusta puhutaan vieläkin!!

Ei sitä riemua vienyt isältä mikään, ei edes traagisesti kuolleet urheilijat.

Kirjoita uusi kommentti

  • Www-osoitteet ja email-osoitteet muutetaan automaattisesti linkeiksi.
  • Sallitut HTML-tagit: <br><p><span><table><tr><td><h2><h3><h4><a> <em> <strong> <cite> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd><img><hr><div><fieldset><legend><label><input>
  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.

Lisätietoa muotoiluasetuksista

Varmenne
Laskutehtävän tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.
13 + 3 =
Ratkaise tehtävä ja syötä vastauksesi. Jos kysymys on esim. 1+1, syötä 2
Lähetä linkki