Puolueiden kannatustrendit toukokuussa

Lukuisten kyselyiden vuoksi olen pyytänyt Taloustutkimukselta hieman lisävalaistusta puolueiden kannatuskehityksestä toukokuussa.

Kuten tarkkaavimmat muistavat, julkaisimme viime perjantaina toukokuun puoluekannatukset, jotka oli tavalliseen tapaan laskettu kuukauden mittausjakson kyselyaineistojen perusteella.

Näin vaalien alla on ymmärrettävää, että kysyntää on myös mahdollisista trendeistä: kuinka puolueiden kannatus on muuttunut eurovaalien lähetessä?

**

Tässä tietoja nyt tulee. – Joskin muistutan, että virhemarginaalit ovat suurempia kuin koko kuukauden aineistossa, sillä otoskoko viikkolukemassa on pienempi. Virhemarginaali viikkoaineistossa on suurusluokkaa plus/miinus kolme prosenttiyksikköä, kun se kuukausiaineistossa on tyypillisesti noin 1,6 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Mittauksia tehtiin neljän viikon aikana siten, että viikolla 19 tehtiin 959 haastattelua, viikolla 20 niin ikään 959 haastattelua, viikolla 21 helatorstaista johtuen 489 haastattelua ja viikolla 22 tehtiin 976 haastattelua.

Sitten trendeihin:

Kokoomuksen toukokuun kokonaiskannatus oli 23,4 prosenttia. Kannatuskehitys oli laskeva. Viikolla 19 se oli 23,9 prosenttia ja viimeisellä viikolla (viikko 22) lukema oli 22,8.

Keskustan toukokuun kokonaiskannatus oli 19,8 prosenttia. Kannatuskehitys oli epäyhtenäinen, mutta nousua oireileva. Paras kannatus oli viikolla 19, jolloin lukema oli 20,7. Korkea luku johtunee Urhous-kampanjan startista, joka oli edellisellä viikolla. Viikolla 21 kannatus oli 19,8 prosenttia ja viikolla 22 se oli 19,9 prosenttia.

Sdp:n kokonaiskannatus toukokuussa oli 20,9 prosenttia. Kannatuskehitys oli laskeva. Viikolla 19 kannatus oli 22,2 prosenttia, mistä se on tullut tasaisesti alas kuun loppua kohden.

Vihreiden kokonaiskannatus toukokuussa oli 10,8 prosenttia. Kannatuskehitys oli epäyhtenäinen vaihdellen 10 prosentista 11 prosenttiin.

Perussuomalaisten kokonaiskannatus toukokuussa oli 8,6 prosenttia. Kannatuskehitys oli epäyhtenäinen vaihdellen 7,7 prosentin ja 9,5 prosentin välillä.

Vasemmistoliiton kokonaiskannatus toukokuussa oli 7,5 prosenttia. Kannatuskehitys oli nouseva. Viikolla 19 kannatus oli 7,1 prosenttia ja viikolla 21 se oli 8,1 prosenttia.

Kristillisdemokraattien ja Rkp:n kannatuskehityksestä ei viikko-otosten pienuuden vuoksi ole annettavissa arviota.

**

Puolueiden kuukausitrendejä voi tutkia Yle Uutisten puoluekannatusmittarissa, joka löytyy osoitteesta:
.yle.fi/puoluekannatusmittari/

Kannattaa myös poiketa lukemaan varsinaista blogien blogia, Yle Uutisten Ykköskysymystä, jossa politiikan ammattilaiset ruotivat päivän poliittista tilannetta. Tiistaina keskusteluaiheena ovat Sdp ja Jutta Urpilainen.