Tosiäänestäjien suosikit
Yle Uutisten euroehdokaskyselyssä olemme kaksi kertaa kartoittaneet tunnetuimmat eurovaaliehdokkaat. Perussuomalaisten Timo Soini on molemmissa mielipidemittauksissa ollut kärjessä. Kakkospaikalla ovat vuorotelleet Sdp:n Jani Sievinen ja Mitro Repo, kolmantena on ollut keskustan Anneli Jäätteenmäki.
Mutta kestävätkö julkkisehdokkaat ronkeleiden äänestäjien vaativan valinkauhan ensi viikolla alkavassa ennakkoäänestyksessä ja neljän viikon kuluttua varsinaisena vaalipäivänä?
**
Pyysin Taloustutkimusta mylläämään tutkimusaineistoa nuuskiakseni vastausta kysymykseeni. Tuloksena oli ristiintaulukointi, jossa on poimittu esiin mielipiteet niiltä vastaajilta, jotka sanoivat tietävänsä varmasti yhden ehdokkaan, jota äänestää.
Listasta käyvät ilmi valinnastaan varmojen tunnetuimmat ehdokkaat. Se ei toki ole sama asia kuin ehdokkaat, joille varmat valitsijat aikovat antaa äänensä. Silti taulukko kielinee mahdollisia läpimenijöitä. Voi ehkä ajatella, että ehdokkaastaan varmat melko todennäköisesti sanovat juuri sen ehdokkaan nimen, jota he ovat aikeissa äänestää.
Tulos on tässä alla. Ensimmäinen luku kertoo valinnastaan varmojen tunnetuimmat ehdokkaat prosentteina ja toinen, suluissa oleva luku kertoo kaikkien vastaajien tunnetuimmat ehdokkaat.
1. Soini Timo ps. 19 (19)
2. Jäätteenmäki Anneli kesk. 15 (7)
3. Hautala Heidi vihr. 5 (2)
3. Itälä Ville kok. 5 (2)
3. Repo Mitro sd. 5 (9)
3. Sievinen Jani sd. 5 (6)
7. Pietikäinen Sirpa kok. 4 (1)
8. Vikman Sofia kok. 3 (0)
9. Haglund Carl r. 2 (0)
9. Hassi Satu vihr. 2 (1)
9. Hautala Lasse kesk. 2 (1)
9. Hurskainen Sinikka sd. 2 (0)
9. Karjula Kyösti kesk. 2 (0)
9. Manner Riikka kesk. 2 (1)
9. Puhakka Joona kok. 2 (1)
9. Vatanen Ari kok. 2 (1)
.. Kaikkonen Antti kesk. 0 (3)
Vaikka virhemarginaali on suuri, numeroista voi päätellä, että kaikkien tuntemat ehdokkaat eivät välttämättä ole ehdokkaastaan varmojen suosikkeja. Tässä vertailussa Mitro Revon, Jani Sievisen ja keskustan Antti Kaikkonen tunnettuus ja/tai sijaluku putoavat.
Liikettä on myös toiseen suuntaan; selkeimmin Anneli Jäätteenmäelle, jonka suhteellinen tunnettuus on selvästi suurempi varmojen joukossa. Jäätteenmäelle voi jo hiukan povailla äänikuningattaren tittelin uusimista.
Lukujen valossa vihreiden Heidi Hautala palaa kuuden vuoden tauon jälkeen Europarlamenttiin. Hänen tunnettuutensa varmojen keskuudessa on selvästi suurempi kuin kilpasisar Satu Hassilla.
Kokoomuksen kärkinimi ainakin tässä vaiheessa on Ville Itälä. Puolueessa varmana läpimenijä pidettyä Eija-Riitta Korholaa ei juuri kukaan muistanut. Kakkoseksi nousee Sirpa Pietikäinen.
Kokoomuksen kolmannesta paikasta näyttäisivät kisaavan Sofia Vikman, Joona Puhakka ja paluuta Suomen euroedustajaksi yrittävä Ari Vatanen.
Keskustan toista ja kolmatta paikkaa kärkkyvät Lasse Hautala, Kyösti Karjula ja Riikka Manner kaikki kolme melko tasavahvoina.
**
Jos Rkp saa riittävästi ääniä – mihin uskon – puolueen listoilta mepiksi valitaan puoluejohtaja Stefan Wallinin valtiosihteeri Carl Haglund. Hän on rkp:läisten äänestäjien kirkkain tähti. Puolueen kannattajista 17 prosenttia pitää Haglundia tunnetuimpana ehdokkaana.
Uskon niin ikään, että vasemmistoliitto saa yhden mepin. Puolueen kannattajat ovat uskollisia omalle väelleen.
Jos Soinin suosio kestää nykytason tuntumassa, hän voi vetää mukanaan vaaliliitosta toisen ehdokkaan. Jos vaaliliitolle kävisi niin onnekkaasti, kakkospaikka on menossa kristillisille ja lähimpänä on nyt Evelyn Hynynen, mutta puoluesihteeri Sari Essayahia ei voi vielä unohtaa.
Soini kuuluu varmoihin läpimenijöihin, mutta hän ei voi vielä olla aivan varma, saako hän silti suurimman äänisaaliin. Soinin suurin tunnettuus (22%) on tässä tutkimuksessa niiden joukossa, jotka ilmoittivat haastattelijoille, että he eivät ehkä äänestä lainkaan.
Tässä alla vielä muiden puolueiden tunnetuimmat ehdokkaat. Numero nimen perässä kertoo tunnettuuden (%) oman puolueen kannattajien parissa.
Vasemmistoliittolaisten tunnetuimmat omat ehdokkaat:
Kumpumäki Veikko 6
Rajamäki Ari 6
Rkp:läisten tunnetuimmat omat ehdokkaat:
Haglund Carl 17
Ahlbeck Jarl 9
Perussuomalaisten tunnetuimmat omat ehdokkaat:
Soini Timo 44
Terho Sampo 1
Kristillisdemokraattien tunnetuimmat omat ehdokkaat:
Hynynen Evelyn 7
**
Lopuksi tämän blogin ensimmäinen spekulaatio. Ketkä ovat ilmeisiä uusia meppejä, keillä on mahdollisuuksia?
Läpimeno on lähellä: Soini, Jäätteenmäki, Hautala, Itälä ja Haglund.
Läpimeno on mahdollinen: Korhola, Pietikäinen, Karjula, Manner, Hynynen, Repo, Sievinen, Vikman, Hassi, Hautala, Hurskainen, Essayah, Hynynen, Jaakonsaari, Puhakka ja Vatanen.
Paikkajako: Kokoomus 3 (-1), keskusta 3 (-1), Sdp 2 (-1), vihreät 2 (+1), Rkp 1 (+/-), vasemmistoliitto 1 (+/-), perussuomalaiset 1 (+1).
Mutta kisa on vasta alkanut, asetelmat elävät, enkä hirtä itseäni tähän tulokseen.
7 kommenttia
Ti 19.05.2009 @ 00:58
Miksi kirjoituksessa välillä puhutaan ehdokkaan tunnettavuudesta ja välillä kannatuksesta?
Ti 19.05.2009 @ 07:59
Mielenkiintoinen "tutkimus" ja metodi. Jännä nähdä tuloksen kehittyminen tällä tavoin tarkasteltuna, kun kampanjat ovat loppusuoralla.
Aika tiukaksi keskinäinen kisa mennee varmuudella suurten puolueiden sisällä. Uskoakseni politiikan vanhat konkarit ajavat loppusuoralla isolla vaihteella ohi politiikan untuvikoista ja julkkiksista.
Vaalit ratkaisee suurten puolueiden sisällä lopulta ehdokkaan vaalikassan suuruus. Kun vaalipiirinä on koko valtakunta, ei pienillä panoksilla pärjätä loppupeleissä.
Muutamia huomioita:
Rkp:n paikka on erinomaisen epävarma. Perussuomalaisten Terho Sampo jäänee kauas Soinin ja Veltto Virtasen taakse. Kristillisten Evelyn Hynynen ei pärjää puoluesihteeri Essayahille, eikä kansanedustaja Kari Kärkkäiselle.
Ti 19.05.2009 @ 19:16
oma veikkaukseni paikoista on lähellä Ainolaa:
Kok 3
Kesk 3
Sdp 2
Vihr 2
Ps + kd 2
Vas 1
demarit putoavat ps+kd ja vihr. Kanssa samaan kastiin.
Kok ja kesk vauhti päällä!
Ks www.intotietotaito.fi tai www.youtube.com/keskusta1 ja TV-mainos.
Kun ääni% jää pieneksi, vahvat jyllää.
Ke 20.05.2009 @ 09:15
Kyllä kansainvälisten asioiden hoitamisessa tarvitaan kielitaidon lisäksi vahvaa
polittista näkemystä ja yhteystyötaitoa, jota ei hankita vain olemalla eri mieltä
kansakuntaa koskevissa asioissa.