Vieraiden maiden tuntemus on meille kotimaassa asuville aina haastava homma. Uusia maita tulee opittavaksemme alituisesti, mutta eivät vanhojenkaan maiden nimet aina ole ihan itsestään selviä.
Ajatellaan nyt vaikkapa Englannin kanaalin pohjoispuolella sijaitsevaa pientä saarivaltiota, jota sanotaan Iso-Britanniaksi. Saarella on useita entisiä valtakuntia: Englanti, Wales ja Skotlanti. Englannin ja Walesin keskinäinen liittosopimus solmittiin 1536. Skotlanti taipui liittoon Englannin kanssa vuonna 1707, ja viimeisin liiton jäsen, Pohjois-Irlanti, liittyi Ison-Britannian ja Pohjois-Irlannin yhdistyneeseen kuningaskuntaan vuonna 1927.
Mutta yhä löytyy toimittajia, jota kykenevät seuraavan Taloussanomien verkkoliitteen marraskuisen uutisen kaltaiseen täsmällisyyteen:
Englannissa tehtiin uusi näpyttelyennätys. Vuonna 1999 Britanniassa lähetettiin miljardi tekstiviestiä. Jokainen Yhtyneitten Kuningaskuntien asukas lähetti keskimäärin 70 tekstiviestiä syyskuussa. Tuoreimman ennusteen mukaan UK:ssa lähetetään tänä vuonna 52 miljardia tekstiviestiä.
Ystävämme Kiltti mies Skotlannin ylämailta ihmettelee tämän lähettämänsä lainauksen ohessa seuraavasti: Siis mitä maita tämä uutinen koskikaan? Otsikon mukaan ennätys tehtiin Englannissa. Sitten puhutaan Britanniasta. Seuraavaksi siirrytään mystiseen valtakuntaan nimeltä Yhtyneet Kuningaskunnat. Lopuksi ennustetaan UK:n tulevia tekstiviestimääriä. Toivon, että kaikki on hyvin osoitteessanne "Pasila, Helsinki, Sweden" ja muuallakin siellä Venäjällä.
Aristoteleen kantapään fraasirikostuomioistuin ei voi muuta kuin nyökytellä surullista päätään tuomarinperuukkinsa alla, allekirjoittaa langettava tuomio huokaisten ja lohduttaa itseään kupillisella maistuvaa teetä.
- - -
aristoteles(at)yle.fi
"...saarivaltiota, jota
"...saarivaltiota, jota sanotaan Iso-Britanniaksi"
Meillä päin sitä sanotaan kyllä Isoksi-Britanniaksi. Kirjoituksessa, jossa naureskellaan maan nimen sekalaisia kirjoitusasuja, tällainen kahden pisteen virhe pistää silmään kuin... öhh... kahden pisteen virhe.