Monet kielemme sanonnat ja idiomit ovat niin vähäeleisiä ja huomaamattomia, että niiden merkityksen erityisyyttä ei aina äkkiseltään huomaa, jos ei ole tarkka. Tällaisissa ilmauksissa ei vilahtele värikkäitä sanoja tai nimiä tyyliin tuttu mies sano manni varista vaan ne näyttävät aivan tavallisilta peräkkäin asetetuilta sanoilta.
Tällaisten ilmausten käyttäminen tietämättä niiden totuttua merkitystä voi aiheuttaa järkyttäviä tilanteita. Otetaanpa esimerkiksi vaikka masentava tapaus, johon Aristoteleen kantapään fraasirikostutkijat törmäsivät marraskuun alussa Turun Sanomissa. Jutussa kerrottiin, miten Mynämäen-Mietoisten terveyskeskuksen dementiaosasto siirretään hankalana pidetystä toisesta kerroksesta ensimmäiseen kerrokseen. Lehti otsikoi jutun näin:
Mynämäen dementiaosasto maan tasalle.
Ilmiantajamme Nimetön kirjoittaa, että otsikko on selvästi harhaanjohtava. Jos lukee vain otsikon, jää käsitykseen, että Mynämäen dementikot joutuvat osaston purkutöiden tai tulipalon vuoksi avohoitoon. Uutisesta kylläkin ilmenee myös, että suurin nykytilojen ongelma on ollut ulkoilutilojen puute, mihin osaston paneminen fraasin tarkoittamalla tavalla maan tasalle olisi tietysti myös auttanut.
Kun miettii, miten harhaanjohtavasti Turun Sanomat maan tasalle –fraasia otsikossa käyttää, ei voi kuin epäillä, että piileviä dementiatapauksia on seudulla enemmänkin ja Mynämäen osastolaajennus tulee enemmän kuin tarpeeseen.
- - -
aristoteles(at)yle.fi
Uskon Turun Sanomien otsikon
Uskon Turun Sanomien otsikon olevan tarkoituksella harhaanjohtava, jotta se saisi kiinnitettyä lukijan huomion edes vähän pidemmäksi aikaa uutiseen. Huonot uutiset myyvät enemmän, eli myös dementiaosaston täystuhon oletetaan kiinnostavan lukijaa enemmän kuin dementiaosaston siirto. Otsikot ovat koukkuja, joita useinkin viilataan ja väännetään terävimmiksi itse uutisen kustannuksella.