Olemme viime vuosina kuulleet monelta taholta, että elämäämme vaikuttava valta on siirtynyt valtiolta talousjärjestelmälle. Niinpä lehtien taloussivut tarjoavat näkymän vallan keskipisteeseen, sinne missä kaikki tapahtuu.
Taloussivut kertovat myös millaisia poikkeusihmisiä modernissa liike-elämässä tarvitaan. Helmikuun puolivälissä Helsingin Sanomien taloustoimittaja Kristiina Yli-Kovero selvitti lehdessä elintarvikekonserni Raision tilannetta monipuolisesti. Yhtiössä on viime aikoina ollut niin kutsuttua turbulenssia, eli Yli-Koveron sanoin:
Raisiossa rämisi ja paukkui viime vuonna siihen malliin, että vuotta on pakko kutsua nimellä kauhea, annus horribilis.
Niinpä yhtiöön on palkattu uusi kyvykäs toimitusjohtaja. Pariisista Turkuun palaava Matti Rihko on jutun mukaan iloinen, hän pitää haasteista ja osaa myös ottaa alaisistaan kaiken tehon irti. Mutta ei tässä kaikki, miehen tuttu kuvailee Raision pelastajaa näin:
Matti Rihko on erittäin analyyttinen ja kykenee näkemään ison kuvan. Siinä mielessä hyvät edellytykset onnistua.
Aristoteleen kantapää kohottaa maljan sille, että valtavan elintarvikekonsernin johtamiseen riittää se, että näkee ison kuvan. Fraasirikososastomme tosin epäilee, että ison kuvan näkemisen taustalla on amerikankielen ilmaus to see the big picture, jolla tarkoitetaan kykyä hahmottaa kokonaiskuva. Niinpä muistutamme maljankohottelun lomassa bisnesväkeä kulmat kurtussa siitä, että osakekurssien nimessä kannattaa miettiä sekunti suomeksi ennen kuin suomentaa idiomeja amerikankielestä sanasta sanaan. Saitteko pisteen?
Hämäläinen luotsaa oopperaa kuiville
Addiktoituneena kantapään kuuntelijana on ihan pakko tehdä tämä ilmianto. Näin uutisoi Helsingin sanomat nettisivuillaan Sirkka Hämäläisen nimityksen kansallisoopperan hallituksen uudeksi puheenjohtajaksi:
Hämäläinen luotsaa oopperaa kuiville
Oopperan ystävänä olen erittäin huolissani, jos luotsi on saanut tällaisen toimeksiannon. Oopperahan voi mennä jopa kiville (joskaan ei kuumille; sinne soisimme vain pääsylippujen päätyvän!).
Yst terv.
”Oopperan ja merenkulun ystävä”