Monesti käytämme sanontoja ja kielikuvia, joissa mainitaan jokin esine tai asia, jota ei enää ole olemassa oikeastaan muualla kuin kyseisessä sanonnassa. Tällöin tarvitaan hyvää muistia ja kielikorvaa, jotta sanonta menee oikein. Muussa tapauksessa niille, jotka muistavat vielä esineen tai asian, voi syntyä hassu tai peräti harhainen mielikuva tapahtumien kulusta.
Me kaikki emme voi olla arkeologian ylijumalia ja tuntea kaikki vanhat esineet kuin kotiseutumuseon elinikäinen hoitaja. Mutta jotkin vanhat esineet kuuluvat yhä siihen kuuluisaan yleissivistykseen.
Yksi tällaisista asioista on tiimalasin ja suurennuslasin ero, joka on lehtitietojen mukaan pahasti hämärtynyt kouvolalaisen PK-lehden elokuva-arvostelijalla. Hän kirjoitti hiljan The Queen elokuvan kuningattaren henkisistä paineista prinsessa Dianan kuoleman jälkimainingeissa seuraavasti:
Tiimalasin alle joutuu etenkin tunteitaan pihtaava kuningatar.
Voi olla, että Kouvolassa on aivan omat tavat käyttää tiimalasia. Aristoteleen kantapää ja vihjeen lähettänyt kuuntelijamme Nimetön muistelevat kuitenkin kaihoisasti niitä aikoja, jolloin kuninkaallisten elämä oli pelkästään suurennuslasin alla niin kauan kuin heidän tiimalasissaan riitti hiekkaa.
Aristoteleen kantapään fraasirikososaston tekisikin mieli täräyttää Kouvolaan semmoinen tuomio, että tiilenpäitä luettaisiin suurennuslasilla monen tiimalasin ajan, mutta tyydymme komentamaan: katukaa tekojanne!
Volga virtaa
TV 2:n Talousuutiset kertoi Samarassa pidetystä riitaisesta kokouksesta, johon osallistuivat mm. Putin, Merkel ja Barroso.
Kommentoija mainitsi lopuksi että
"Paljon virtaa vettä Volgassa ennen lokakuussa pidettävää seuraavaa kokousta"
Laitan tähän muutaman ko. kommentaattorille sopivan muotoilun:
"Kyllä hymy hyytyy syyskuun loppuun mennessä, ennen kuin Kymi jäätyy"
"Se oli silloin kun sisko pääsi sahalle töihin alkukesästä"
"Putosi kuin eno veneestä Etelä-Kallavedellä toissa kesänä"
Kuuntelija korhonen.