Skip navigation.
Home

Ei tuurilla vaan taidolla!

|

Yksi kielenkäyttäjän pahimpia vihollisia on liian hyvä muisti. Hyvä muisti muistaa asiat ja kielikuvat niin kuin ne ovat, mutta liian hyvä muisti muistaa asioita liikaakin.

Näin lienee käynyt Yleradio Yhden Aristoteleen kantapää –ohjelman toimittajalle, kun hän muutama viikko sitten totesi radiossa ääneen näin:

Puliukko, samoin kuin sana tuurijuoppo, tulee sanasta pulituuri.

Kuuntelijamme Esa on puuttunut sanan tuurijuoppo taustaan ja epäilee, että harvoin sanan kaksi viimeistä tavua antaa aiheen uudelle yhdyssanalle. Esa muistelee muita yhdyssanoja, joissa on sana tuuri, kuten tuuritanssit ja korttipelin jakotuuri. Kuten huomaamme, nämä kaikki viittaavat johonkin vuorotteluun. Ne tulevatkin ruotsin kielen sanasta tur eli vuoro. Niinpä hän uskookin, että tuurijuoppo tarkoittaisi vuorottelujuoppoa tai jopa pätkäjuoppoa mieluummin kuin kiillotusliuos pulituuria nauttivaa henkilöä.

Ja kun Aristoteleen kantapään fraasirikostuomioistuin tarkistaa lähteitään, niin kyllähän siellä aivan selvästi lukee, että puliukko tulee sanasta pulituuri, mutta tuurijuoppo tulee sanasta tuuri eli vuoro.

On siis paikallaan terhentää, että etenkin ne asiat, jotka muistaa tai on muistavinaan täsmällisesti, pitää tarkistaa ja mieluiten kahteen kertaan. Niinpä meillä onkin ilo rankaista itse itseämme ankaralla tukistuksella. Tällaiset virheet ovat osoitus siitä, että Aristoteleen kantapään kaltaista ohjelmaa tarvitaan kipeästi, joten suuret onnittelut erinomaisen ohjelman tekijöille ja etenkin sen tarkoille kuulijoille.

Tuplarikos?

Tuota, miten tuo "terhentää" verbi sopii tähän yhteyteen?

terhentää??

No ei terhentää sovi tuohon yhteyteen mitenkään ellei sitten ole kyse halusta luoda uutta kieltä. Ilmeisesti kirjoittajalla on mennyt senat sakaisin ja siten verbi tähdentää ja adjektiivi terhakas ovat mukavasti risteytyneet.

eipäs vaan:

terävöitää+tähdentää=terhentää! Näin kieli kehityy.

eipäs vaan:

terävöitää+tähdentää=terhentää! Näin kieli kehittyy.

eipäs vaan:

terävöitää+tähdentää=terhentää! Näin tämä kieli kehityy.

Juopot ja siepot

Tuurijuoppo ei tule mitenkään sanasta tuuri, koska se ei tarkoita vuorollaan juovaa, työvuorossa juovaa tai hyvällä onnella juovaa. Se tulee samasta kannasta kuin sieppo, siis esimerkiksi viskisieppo tai kirjosieppo, jotka sieppaavat viskin taikka kirjon ikään kuin lennosta. Juopon lähtöasema on sana juoda, siepon lähtöasema on sana siepata.

Tuuri tunnetaan esimerkiksi sanasta tuurimoottori, joka tarkoittaa venettä, joka kuljettaa hyvällä onnella matkustajia jotka hyvällä onnella pääsevät perille. Veneen kuljettaja voi olla alati, ei ajoittain, päissään, ja siksi vene seilaa tuurilla kuten matkustajatkin. Myös laiva voi seilata tuurilla, vaikka olisi isokin. Sen kohtalo on onnettaren varassa.

Tuurijuoppo siis juo, milloin hänellä on onnea, ja näin ollen pulituurilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Pulituuri on tavaramerkki eikä tarkoita mitään, ja on nimi aineelle, jolla ohennetaan ja kiillotetaan lakkapintoja.

On mahdotonta sanoa, mitä tekemistä puliukolla olisi pulituurin kanssa, ja miksi asioita on sekoitettu toisiinsa tällä tavoin. Puliukko tarkoittaa rappioalkoholistia ja elämäntaiteilijaa samassa persoonassa. Sellaisella ei ole onnea elämässä, hän ei lakkaa huonekaluja, hän ei ole koskaan vuorossa. Hän on korkeassa iässä ja tukka häneltä on lähtenyt. Häntä käy syvä sääli.

Pulituuri

Pulituuri ei ole tuotemerkki, vaan yleisnimi kiillotus- eli puleerausaineelle, joka koostuu alkoholiin liuotetusta shellakasta. Kun rappioalkoholisti osti maalikaupasta pullon tätä, kaatoi pulloon kahvikupillisen suolaa ja ravisti voimakkaasti, shellakka erottui ja jähmettyi möykyiksi, ja jäljelle jäänyt nestemäinen puhtaahko alkoholi oli valmista juotavaksi. Kyseinen nautintoaine tunnettiin mm. nimellä "lönttilikööri".