Taannoiset jalkapallon EM-kisat saivat monet innokkaimmat sauhuamaan suu vaahdossa. Kuten tiedämme, sauhu eli savu on pieniä kiinteitä hiukkasia kaasussa ja vaahtoa taas muodostuu, kun nesteessä on kaasua pieninä kuplina. Isompaan kaasuyksikköön nesteessä eli kuplaan törmäsi Iltalehden urheilutoimittaja raportoidessaan Ruotsin ja Kreikan välistä ottelua. Toimittaja otsikoi juttunsa näin:
Ruotsi jyräsi Kreikan - Zlatanin kupla puhkesi.
Ottelua seurannut lukija ällistyy. Ruotsin supertähti Zlatan Ibrahimovichan teki Ruotsin voittomaalin, miten niin hänen kuplansa olisi puhjennut? Tarkoittaahan kuplan puhkeaminen sitä, että kuvitellut kyvyt osoittautuvat pienemmiksi kuin todelliset kyvyt, ja nyt mestaripelaaja Zlatanin kykyjen oli nimenomaan havaittu olevan tallella.
Vasta Aristoteleen kantapään fraasirikosyksikön kaiken nähneet tutkijat osaavat tulkata, mistä on kysymys. Kuplan puhkeaminen viittaa siihen, että Zlatan ei ollut tehnyt maaleja pitkään aikaan, mutta Kreikka-pelissä hän vihdoin teki maalin. Jos tarkkoja ollaan, tälle ilmiölle ei ole nimeä urheilumaailmassa. Kirjailijat sentään tuntevat valkoisen paperin kauhun, mutta jalkapalloilijoille vastaavanlaista termiä ei ole olemassa.
Se ei kuitenkaan oikeuta käyttämään vanhaa vakiintunutta idiomia uudessa yhteydessä ilman laajaa kansalaiskeskustelua, komiteamietintöä ja neuvoa-antavaa kansanäänestystä. Kiitämme siis ilmiantaja-kuuntelijaamme Nimetöntä ja tuomitsemme Iltalehden urheilutoimituksen otsikkomaakarit puhaltamaan saippuakuplia kunnes niiden puhkeamismekanismi on selvillä.
- - -
aristoteles(at)yle.fi
Kuparisen rikkominen -ilmaus
Hei!
Olen samaa mieltä siitä, että kuplan puhkeaminen -ilmausta käytettiin todella erikoisesti. Väitätte kuitenkin, ettei 'kauan maalitta olemiselle' ole jalkapallokielessä ilmausta. Haluan tuoda esille ilmauksen rikkoa kuparinen, jota käytetään, kun joukkueella tai pelaajalla ei ole ainoatakaan maalia tietyssä pelissä (ks. esim. Suomen kielen perussanakirja s. v. kuparinen). Zlatanin tapauksessa voisi sanoa, että hän rikkoi maajoukkuekauden kuparisensa, sillä mies oli tehnyt maajoukkuemaalin viimeksi lokakuussa 2005.
Täytyy vielä miettiä, eikö tilanteelle tosiaan ole ilmausta jalkapallokielessä.
Terveisin Miina Rantanen