Skip navigation.
Home

Ilmianna fraasirikolliset: Arkisto 5

|

Fraasirikos on silmiinpistävä sammakko. Fraasirikollinen erehdyttää lukijansa tai kuulijansa ja aiheuttaa huimausta.

Alla näet varhaisempia fraasirikosilmiantoja. Uudet ilmiannot tänne: Ilmianna fraasirikolliset täällä!

Lisää ilmiantoja löydät täältä: Arkisto 1 | Arkisto 2 | Arkisto 3 | Arkisto 4 | Arkisto 5 | Arkisto 6
Entä tuomiot? Aristoteleen kantapään fraasirikos-tuomiot löytyvät täältä.

sosiaalitoimistossa

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1513691

iltasanomat 03.04.2008

Mies riehui metallitangolla sosiaalitoimistossa Varkaudessa

Jormakka kiihtyvyys.

Lueskelin tekniikan maailman numeroa 5/08 ja silmäkulmaan pisti sivulla 34 oleva uuden lexus is f:n koeajo ja siinä tehty huomio: "Käytännössä eräs moottorin hienoimpia piirteitä on 3600 r/min kohdalla avautuva imuilman toinen portti ilmansuodatinkoteloon. Sen ansiosta ääni muuttuu herkulliseksi v8-imujyrinäksi. Varsinkin, kun siihen yhtyy jormakka kiihtyvyys."

T: Ilman jormakkuutta kiihdyttelevä.

Heikot jäät vaanivat

YLEn nettiuutiset raportoivat tänään seuraavasti:

"Heikot jäät vaanivat varsinkin pilkkijöitä
Julkaistu 05.04.2008, klo 13.00 (päivitetty 05.04.2008, klo 13.00)

Heikkoihin jäihin on vajonnut tänään llauantaina jo kolme pilkkijää eri puolilla maata...."

Näen silmissäni verenhimoiset, liian lämpimän talven heikentämät jäät, jotka nälkäisinä vaanivat järvien rannoilla kulkevia pahaa-aavistamattomia ihmisiä, etenkin pilkkijöitä. Toivottavasti uutisen luettuaan osaavat varautua heikkojen jäiden hyökkäyksiä vastaan!

Onko syytä huoleen?

Oulun seudun seurakuntalehti Rauhan tervehdys otsikoi 3.4.2008 näin: "Haukiputaalla lisääntyivät lapset ja ylijäämä".

Yksinkertainen lukija pääsi kutenkin siihen käsitykseen, että seurakunnan jäsenmäärä olisi noussut perinteisen syntyvyyden myötä ja taloustoimiston tekemä tilinpäätös olisi ollut positiivinen.

Parhaat pukeutuneet miehet

Turun sanomat uutisoi 6.4. nettisivuillaan: "Prinssi Harry parhaiden pukeutuneiden miesten listalla." Ilmeisesti jossain pidetään myös on parhaiden pukeutumattomien s. alastomien miesten listaa?

Haisemattomat henget

Syy pahanhajuiseen hengitykseen löytyi
Julkaistu: 8.4.2008 06:35

stt–reuters
http://www.hs.fi/ulkomaat/artikkeli/Syy+pahanhajuiseen+hengitykseen+l%C3%B6ytyi/1135235398674

Bakteerilöytö tehtiin otannasta, jossa oli 21 hajusta kärsivää ja 36 henkeä, jolla ongelmaa ei ollut. Bakteeri löytyi kaikilta vaivasta kärsiviltä lukuun ottamatta neljää, joita vaivasi ientulehdus.

-------
Olivatkohan hajusta kärsivätkin henkiä - ja miten heitä tutkittiin?

Halpoja leikkauksia!

Uskollinen ilmiantajanne Tuutu Joensuusta ei ole tälläkään kertaa jättänyt fraasirikostuomioistuinta pyörittelemään peukaloitaan!

Paikallisessa Salon design -kauneudenhoitoliikkeessä mainostettiin, että laadukkaita leikkauksia on tarjolla miehille 18 eurolla ja naisille 25 eurolla! Tuutu hämmästelee. Tästä eivät leikkaukset enää halveta taida! Tuutun sisäinen skeptikko kuitenkin huolestuu tarjottujen kirurgisten operaatioiden turvallisuudesta, kun mainoksessa luvattiin leikkauksia myös ilman ajanvarausta!

Kielenkäyttörikos on tehty suomen kirjakielen isän Mikael Agricolan päivänä 9. huhtikuuta, joten kyseinen liike on raskauttavien asianhaarojen vallitessa syypää siihen rangaistukseen, jonka Aristoteleen kantapään fraasirikostuomioistuimen lait ja asetukset erikseen säätävät.

Kuka viihtyy ravintolassa? Ruoka? Juoma? Vai asiakkaat?

Eli kuka oikeastaan viihtyy ravintolassa, kun loistavan ruokapaikan ja tunnelmallisen ravintolan "slogan" on paikallislehdessä muotoa:
"Hyvän ruuan ja monipuolisten juomien verraton viihtymispaikka Epilässä."-Tamperelainen-lehti 13.4.2008
- olettaisin että ravintoloitsija haluaa asiakkaiden viihtyvän paikassaan....
-tietysti onhan se hyvä että ruuat ja juomatkin viihtyvät samassa paikassa jotta niitä voi nauttia...

Sakari Haatainen
0400496888
sakari.haatainen@palvelupiste.inet.fi

"Mustan aukon luoja kuollut."

Otsikko Ylen nettiuutisista 15.04. "Mustan aukon luoja kuollut."

Olisin odottanut. että sana "luoja" olisi kirjoitettu edes isolla alkukirjaimella. Onhan kyse senverran isosta tekijästä. H.V.

http://www.yle.fi/uutiset/index.html

"Ahlstomin lasikuitu myy maailmalla kuin häkä"

Vihreän Langan otsikossa 4.4. Ahlstomin sanottiin myyvän kuin häkä. Jäin miettimään, myykö häkä itse jotain vai myydäänkö häkää jossain ja jos myydään, niin missä ja minkä vuoksi? Häkä eli hiilimonoksidi on hengitettynä vaarallista, ei luulisi, että tällaista myrkkyä saa myydä. Sitä syntyy polttoprosesseissa. Jos häkä on erityisen kysyttyä maailmalla, niin ehkä saamme käyttöömme piipunpäätekniikoita, joilla kallisarvoinen kaasu saadaan talteen.

Tove Jansson kääntyy haudassaan

Helsingin Sanomat otsikoi animaatioelokuvan ensi-ilta -arvionsa 17.4. verkkouutisissaan näin:

"Arvio: Puolalaismuumit ovat valkokankaalla tasapaksuja"

Olen närkästynyt. Minulle rakkaat muumit tulevat aina olemaan mielikuvissani vatsakkaita pyöreitä hahmoja, kuten alkuperäisissä sarjakuvissa, vaikka puolalainen animaattori kuinka piirtäisi ne "tasapaksuiksi"!

Nimim. Tuohtunut Töölöstä

Uhrit ja omaiset

Vakuutusyhtiöt ovat laajentaneet kaikessa hiljaisuudessa tarjontaansa. Iltasanomissa 17.4. kerrottiin Jokelan tapahtumien yhteydessä, että uhrien omaisille maksetaan valtion korvauksia.

Jutun jatkon mukaan voivat myös omaisten uhrit saada korvauksia vakuutusyhtiöiden kautta. Tällaisella vakuutuksella on varmaan paljon kysyntää: suuri osahan meistä on omaisten uhreja, milloin kyseessä on nalkuttava anoppi tai tuurijuoppo lanko tms.

Älä vedä hernettä nenääsi

"...Sannalle ei mene heti hernekeittopurkki nenään, jos sanoo mitä pitää tehdä..."

(Helsingin Sanomat 9.4.2008 s. A4 "Erilainen keittiöapulainen sai työpaikan")

Vastata huutoonsa

Turun Sanomien kulttuurisivuilla oli lauantaina 19. huhtikuuta juttu, jossa valtion taidemuseon ylijohtaja Risto Ruohonen pastistaa vuoden 2011 kulttuuripääkaupungiksi valittua entistä kotikaupunkiaan Turkua ryhtymään toimiin. Paraikaa kulttuuripääkaupunkiasiassa ei näet tunnu tapahtuvan mitään. Ruohonen sanoo: "Ei voi liikaa korostaa sitä, että Turun pitää nyt vastata huutoonsa ja täyttää useimmat niistä elementeistä, jotka hakemuksessa luvattiin." Sama lause oli nostettu jutussa esiin myös typografisesti kirjoittamalla se muuta tekstiä suuremmalla kirjasinkoolla ja sijoittamalla tämä korostus tekstin keskeen. Edelleen lauseesta on muotoiltu juttuun otsikko "Kulttuuripääkaupungin on vastattava huutoonsa".

Vastata huutoonsa? Miksi omaan huutoon pitäisi vastata? Miksi itsensä kanssa kannattaisi ylipäätään huudella? Jos huutelee yksikseen vaikkapa kalliota vasten, sieltäkin vastaa kaiku, eikä tarvitse itse vastailla.

Fraasin oikea muoto olisi "vastata huutonsa". Ylijohtaja Ruohonen ei taida tietää kuten ei myöskään toimittaja Riitta Monto, että fraasi on huutokauppakieltä: Kun huutokaupassa on huutanut jotakin jollakin hinnalla, on lupautunut maksamaan huutamastaan tuon summan eli vastaamaan huudostaan tai vastaamaan huutonsa.

Huutokaupat ovat nykyisin harvinainen kaupankäyntimuoto. Vastaamme kyllä esimerkiksi lainoistamme, mutta huudon vastaaminen lienee monille outoa - vaikka huutamansa ilmoittamallaan hinnalla lunastaisikin. Hieno fraasi on murtunut, kun siinä olevan vastata-verbin on luultu tarkoittavan vastauksen antamista (esim. vastata kysymykseen), vaikka fraasissa vastata-verbi on merkityksessä 'olla vastuussa'. Toisen, väärän merkityksen valintaan lienee vaikuttanut fraasin huuto-sanan merkitys. Harmi!

Joukkoliikennelautakunta hioo kipupisteitä

Kolmosen raitiolinja jäämässä Töölöön
Julkaistu HS 18.4. 19:03
Raitiovaunulinjan saaminen pienelle pyrähdykselle Kamppiin on osoittautunut odotettua vaikeammaksi. Torstaina Helsingin joukkoliikennelautakunta otti jälleen mietintätauon asiaan ja lähetti kahdeksan erilaista reittiä esittelevän ehdotuksen takaisin valmisteltavaksi. Seuraavaan ehdotukseen halutaan vain kolme reittivaihtoehtoa ja reiteistä keskenään paremmin vertailukelpoisia.
"Tässä haluttiin nyt kristallisoida lautakunnan kipupisteet", lautakunnan puheenjohtaja Jessica Karhu (vihr) linjaa.

- Lautakunnan puheenjohtaja paljastaa täysin uuden päätöksentekomenetelmän. Ilmeisesti materiaalina on päänsärkyä aiheuttavaa raitiovaunujen reittien raakadataa, josta pyritään jalostamaan täysin uudenlaisella hiontamenetelmällä ehkä jopa vientituotteiksi kelpaavia joukkoliikennekristalleja.

Mitä tarkoitetaan?

Helsingin sanomien otsikko 20.4.2008:
Putinin avioaikeista kertonut lehti joutui hyllylle.
Tarkoitetaanko tässä lehtihyllyä vai piippuhyllyä?

Kielikuva syvältä

Aamulehden Juha Seitz kirjoitaa 22.4.08 koiratappeludokumentin arvostelun tv-palstalle.

"Taidokkaasti koostettu dokumentti luovii aiheessaan kuin kieli syvällä poskessa käsikirjoitettu jännitysnäytelmä."

Onkohan "kieli keskellä suuta" ja "kieli poskessa" menneet anatomis-kielelliseen sekasotkuun? Siltikään en ymmärrä lausetta, jos tarkoitus oli kehua. Posketonta. Luovutan jutun suosilla asiantuntijan ruodittavaksi.

Outo sivumaku

Pääkaupunkiseudulla on saatu nauttia hyvälaatuisesta vesijohtovedestä, vesi kun tulee Päijäteestä asti tunnelia pitkin metropolin kraanoihin.

Nyt tunneli on kuitenkin suljettu korjaustöiden takia ja juomavesi otetaan Vantaanoesta. Olemmekin ihmetelleet veden hienoista sivumakua. Karmea totuus kävi ilmi Metro-lehden uutisesta: Vantaanjoen vesi maistuu ihmisille.

Vesimies

Kansanedustaja Kasvi huolehtii lainsäädännöstä

tiistaina 22.4.2008 klo 9:58
Kasvi varoitti kansalaisten rfid--seurannasta
http://www.tietokone.fi/uutta/uutinen.asp?news_id=33605

"Vihreiden kansanedustaja huolehtii siitä, että suuri osa digitaalisen maailman lainsäädännöstä on yhä täysin retuperällä."

-Lainsäädäntö varmasti pysyisi retuperällä vailla kansanedustajan huolenpitoakin.

Hunajaista likapyykkiä

Ilta-Sanomien toimittaja Pekka Holopainen ylsi seuraavaan mestarisuoritukseen viimeaikaista hiihdon dopingkeskustelua käsittelevässä kolumnissaan (IS 23.4.08):

"Kyrölle elämä ei ole Lahden mm-kisojen jälkeen vain hymyillyt. Muutaman muun hiihtoihmisen kyynärpäät olivat yhtä syvällä hunajapurkissa, mutta yksi mies on kantanut vastuun ja likapyykin"

Hämähäkkien vallankumous

Tiistaina 23.4.08 Ilta-sanomilla oli juttu australialaisesta sairaalasta, joka oli joutunut hämähäkkien hyökkäyksen kohteeksi. Ilta-sanomiaen verkkosivustolla asia kerrottiin näin:

"Australialainen Baralaban sairaala on joutunut myrkkyhämähäkkien hyökkäyksen kohteeksi ja sairaala on joutunut sulkemaan ovensa."

Voisi sanoa, että aika vähäpätöinen uutisaihe, kun sairaala on sulkenut ovensa. Tuumimpahan vain, että eikö ovien sulkeminen ole aika luonnollista, kun hämähäkkejä tulee sisään pyytämättäkin. Vai mitä?

Linkki:
http://www.iltasanomat.fi/uutiset/ulkomaat/uutinen.asp?id=1522888

Negatiivisia porkkanoita.

Digi today: Artikkelista Suomi putos puusta:

Haraldilla on oma missionsa: hän on tullut tunnetuksi verkkolaskutuksen puolestapuhujana. Haraldin mukaan on välttämätöntä käyttää "negatiivisia porkkanoita", joilla saadaan ihmiset tottumaan tehokkaampiin käytäntöihin. Onnistuneena esimerkkinä hän pitää verkkopankkien yleistymistä, jota vauhditettiin pankkien palvelumaksuilla.

Koko artikkeli:
http://www.digitoday.fi/yhteiskunta/2008/04/22/Suomi+putosi+it-puusta/200811145/66?rss=6

helikopteri vai pelkkä kopteri?

Uutisissa puhuttiin 23.4. puolustusvoimien "kopterihankinnoista". Sana "kopteri" mainittiin ainakin 15 kertaa, mutta yhtään kertaa ei puhuttu "helikoptereista". Onko "kopteri" jo virallista kielenkäyttöä ja "helikopteri" vain muisto menneistä?

Tilastokeskuksen

Tilastokeskuksen Tieto&Trendit -lehdessä (2/2008) Pertti Kangassalo kirjoittaa:

"Lisäksi, vaikka kotitalouksien velkaantumisessa on ollut haikuja jopa 1980-luvun lopun hulppeasta menosta, lainanotto suhteessa tulokehitykseen on ollut hyvin hallinnassa."
http://www.stat.fi/artikkelit/2008/art_2008-04-09_002.html

Velkaantumishaikuja lukisin mielelläni.

Liikaa jäseniä

Laatukeskus pyrkii ilmeisesti ratkaisemaan ongelmansa, liiallisen jäsenmäärän, kehoittamalla jäsenkirjeessään:

"Kaikille jäsenille avoimet tilaisuudet:
Kaikki irti jäsenyydestä, INFO-tilaisuus 10.6.2008"

Perustetaankohan tähän oma tukiryhmänsä, vrt. Irti tupakasta tai Irti huumeista?

puolet ja puolet

kati mikkonen veivaili yle suomessa jalleen puolella noussut tyylilla.
vaatii kuuntelijalta tarkkaavaisuutta ja laskukykya kun kati paastaa etta taas on tuokin puolella noussut. Esimerkkiluvuista paatellen tarkkaavainen kuulija ymmarsi etta kati tarkoittikin etta oli tuplaantunut.
Kas kun 100 nousee puolella saadaan 150, mutta katin matikka saakin 200. Hanhan sai nousuksi 100 prosenttia enemman kuin mita todellisuudessa oli
otsikko katilla 100 prosentin virhe

erkki

Puoluekannatusmittausta johtaa SDP ja KOKOOMUS

Muutama päivä sitten oli Helsingin Sanomissa jutun otsikkona, että SDP ja KOKOOMUS johtavat puoluekannatusmittausta. Minusta on demokratian kannalta hyvin huolestuttavaa, jos puolueiden annetaan johtaa mittausta. Mittaajat tekevät työnsä siis jutun otsikon mukaan SDP:n ja Kokoomuksen alaisuudessa. Onkohan kyse SDP:n ja Kokoomuksen yhteisestä projektista nostaa kannatustaan.

V-M
Espoo

Suomen autokanta on vanhentunutta

Pikkutyttö pelastui täpärästi 88-vuotiaan auton alta
04.05.2008 19:41, päivitetty 04.05. 19:53

Näin uutisoi Iltasanomat verkkolehdessä. Kyllä on vaarallisia nuo vanhat autot -äkkiä autovero alemmaksi!

Mikä on asian pihvi?

Hei!
Saan sähköpostiini Taloussanomien uutiset. Eilisessä uutisessa, Outi Kokon toimittamassa Jaakko Kianderin haastattelussa otsikolla: Terveysmaksut ovat törkeät : Terveydenhuollon maksut ja lääkekulut ovat tutkijan mukaan Suomessa törkeän korkeita. Ne kärjistävät hänen mukaansa entisestään Suomen muuta Eurooppaa heikomman sosiaaliturvan aiheuttamia ongelmia.
Jutussa todetaan mm. näin: Tulonjakomielessä Suomen järjestelmä on Kianderin mukaan aika tehokas eli täällä on päästy verrattain tasaisen tulonjakoon pienemmillä sosiaalimenoilla kuin muualla. Tämä ei silti nosta sijoitustamme.
– Asian pihvi on, että meillä on pienet erot, koska kaikki etuudet ovat huonommat kuin muissa maissa.

Uudissanana skragaaminen?

Helsingin Sanomien kulttuurisivulla uudistetaan kieltä. Osmo Vänskä julistaa 7.5. vaativansa soittajilta miltei mahdottomia: "Jos käsi skragaa, niin voi soittaa hetken 16-osanuotteina, kuten sellistit tässä kohdassa tekevät. Mutta yritetään 32-osanuotteina", Vänskä vaatii.

Mitä käsi tekee kun se 'skragaa'? Meneekö nyt soittajilta kravatti viulunkielien väliin vai mitä tapahtuu Lahden Sibelius-talossa? Voidaanko sana suomentaa kravatoimiseksi? Auttaako se ymmärtämistä?

Kattilat kiehumaan ja kuitintekijöille kiitosta

Mainosten ontuvat fraasiväännökset voivat olla kohtalokkaita, sillä ne saavat ylikriittisen lukijan vastustamaan koko mainostettavaa asiaa.

Erään ruokakauppaketjun mainoksissa kehoitetaan parsakauden kunniaksi laittamaan "Kattila kiehumaan". Voin toki laittaa kattilan tulelle, tai nykyaikana mielummin liedelle, ja kiehauttaa siinä esimerkiksi vettä, mutta se ei ilmeisesti ole tarpeeksi tehokasta. Turhat välivaiheet vain pois ja kattila kiehumaan! Ainakaan minä en saisi kattilaa edes sulamaan, joten parsan valmistus on pakko jättää muiden tehtäväksi.

Henkilöstöpalveluyritys houkutteli uusia asiakkaita mainoslauseella: "Palkkakuitti tekijäänsä kiittää". Tietenkin on mukava, jos palkkakuittien kirjoittajat saavat tyydytystä työstään ja vielä palkkaakin, mutta ainakaan minussa tämä tieto ei herättänyt suorastaan vastustamatonta halua etsiä työpaikkaa kyseisen firman avulla. Jos olisin työnhakija tuskin olisin kiinnostunut palkanlaskijoiden työoloista. Haluaisin itselleni innostavan työn, josta itse saisin palkkaa.

Junailua vai autoilua Matkaan?

Muunmuassa rautatieasemilla, joskus ilmeisesti junissakin jaeltava VR:n ilmaisjakelulehti Matkaan osoittaa toukokuun numerossaan erikoislaatuista käytännönsovellusta väitteelle, jonka mukaan joukkoliikenteen pitäisi mahdollisuuksien mukaan aina korvata yksityisautoilu. Lehden kansikuvajutun valokuvaaja näet kertoo sivulla 3 julkaistussa kainalojutussa "pakko kertoa", kuinka vaikea hänen oli löytää parkkipaikkaa, kun matkasi Turkuun kuvaamaan kirjailija Reijo Mäkeä. Jutusta ilmenee suorasanaisesti, että kuvaaja on tullut autollaan Helsingistä Turkuun, vaikka matkan olisi -ainakin jutun julkaiseen lehden yleisesti antaman mielikuvan mukaan- voinut tehdä junallakin...
Matkaan-lehden kuvaajan yksityisautoilu on jo sellaisenaan julkaisun ideologian kyseenalaistamista ja sen kertominen mainitussa aviisissa niin kyseenalaista toimintaa, että herää kysymys, miksi VR ylipäätään moista julkaisua edes kustantaa. Jos lehden tekijätkään eivät vaivaudu junalla matkustamaan.

Ehkä tämä nyt ei ollut varsinaisesti fraasirikos, mutta kertomisen aiheinen mediasammakonloikka kuitenkin.

Mikko-Oskari Koski

Seksivalitus siirtyi

Seksivalitus siirtyi pyörien päälle!

Oheinen otsikko Keskisuomalaisessa suurin kirjaimin hätkäytti su 11.5. Juttu oli asiajuttu Malawin ehkäisyneuvonnasta, joten painovirhe aiheutti otsikon kääntymisen ympäri.

lähettäjänä Helinä Penttinen Jämsä

Israel on melkoinen kansojen sulatusuuni

Roni Smolar torstain Ylen AamuTV:ssä: "Israel on melkoinen kansojen sulatusuuni". Edes Yhdysvaltojen kohdalla en enää käyttäisi moista klisettä, mutta Israelin kohdalla ko. fraasi on suorastaan kyseenalainen ja taitaisi Ylioppilaskirjoitusten suomenkielen laudatur jäädä saamatta. Sattuu sitä ammattilaisellekin.

-Tarkkaavainen Oulusta

Fraasirikos viikon sitaattivihjeessä

Tämän viikon sitaattivinkki särähti pahasti kielikorvassani. Vinkissä sanottiin: "Nyökyttelin ymmärtäväisesti, vaikka ajattelinkin jo omenapuun sijasta yhteiskunnallisia epäkohtia. Ei rikollisuudestakaan päästä eroon poliisien ja vankiloiden avulla, jos niiden juuriin ei puututa."
Jos rikollisuutta halutaan vähentää, olisi hyvä puuttua myös sen juuriin, eikä ainoastaan yrittää parantaa poliisien ja vankiloiden toimintaa huolehtimalla niiden juurista.

T:Ville

Fraasirikostuomioistuin syyllistyi fraasirikokseen!

Fraasirikostuomioistuimen viikon 20/2008 tuomio sisältää fraasirikoksen!

"Tuuleen ja tuiskuun autoilu sen sijaan voi sopia. Fraasirikospartiomme puhalluttaakin Uusisuomi.fi:n alkoholinhuuruisen automainoksen läpi päästänyttä tahoa ja antaa ehdottoman tuomion ilmasto-olosuhteen ja humalan vastuuttomasta sekoittamisesta."

Ilmasto viittaa vuosikymmenien aikana tapahtuvaan sään ja sen vaihteluun yleispiirteiseen käyttäytymiseen laajahkolla alueilla. Tuisku ei toivottavasti kestä vuosikymmeniä tai ole erityisen laaja-alaista.

Suosittelen siis fraasirikostuomioistuimelle meteorologiaan liittyvän sanastonsa kertaamista.

Herkkäkorvainen herttoniemeläinen

YLEn haastattelumenetelmät kummastuttavat

YLE Radio 1 maanantaina 19.5. klo 11. Alkamassa oli ohjelma tuntematon Kuolan niemimaa. Kuuluttaja ilmoitti, että "kaikkia haastateltavat eivät ole enää hengissä..."

Herää kysymys, millaisia haastattelumenetelmiä YLE oikein käyttää?

Juntalla päähän ay-johtajaa

On kamalaa, kun ay-politiikka on meilläkin mennyt niin veriseksi touhuksi. Että juntalla vaan päähän niin että veri lentää.

Ainakin Helsingin Sanomat kertoo otsikossaan 23.5.08, että "Metalliliiton johtajaa juntattiin verissä päin".

Terv. Informaatikko Vaasasta

helihovi@hotmail.com

Peukalo keskellä suuta?

Kriitikko Ilkka Ylönen arvostelee Muusikko-lehdessä 5/2008 Lotta Wennäkosken levyä näin:

"Levyn aloituskappale Nosztalgiaim, joka täytyy kirjoittaa kieli keskellä kämmentä, alkaa raisuilla vedoilla...".

Keskustan Kontiola siirsi 120 000 euroa - rahaa myös Vanhaselle

Lööppilehti IS 7.6.06

... Silti keskustajohto kiistää yhä, että sillä ei ole mitään tekemistä Kehittyvien maakuntien Suomen kanssa. ...

ELI: SIIS TEKEMISTÄ ON

Pappi nauttii päällään seisomisesta

Tämä voisi olla sekä fraasirikos että viikon sitaatti. Nurmijärven uutisissa sunnuntaina 8. kesäkuuta 2008 julkaistussa jutussa kerrotaan papin kokemuksista rippikoulutyöstä. Riikka Jokinen on otsikoinut jutun seuraavasti: "Viikko kuluu vaikka päällään seisten" Rippikouluteologi nauttii työstään.

Outi H.

Pystyyn voittaminen

Helsingin sanomien verkkoliite uutisoi 8.6. 2008 tenniksen Ranskan avointen kaksinpelin finaalia: Nadal voitti Federerin pystyyn Ranskan avointen finaalissa. Joskus tappion kärsineistä urheilijoista tavattiin sanoa, että he kaatuivat.

Hirveä haloo pystyssä...

"Arton nimellä lyötiin hirveä haloo pystyyn asiassa, jossa ei ole mitään epäselvää, hän tilittää."
http://www.iltalehti.fi/uutiset/200806087765547_uu.shtml

Merenkulun historiaa

Iltasanomien otsikko kommentoi 10.6 Céline Dionin konserttia otsikolla "Täydellinen kuin Titanic" Odottaako Iltasanomat laulajan törmäävän jäävuoreen ja uppoavan?
Vai onko kyseessä vertaus Titaniciin, jota pidettiin uppoamattomana?

Iltalehti 11.6.2008 klo

Iltalehti 11.6.2008 klo 0:02:

Ruotsi jyräsi Kreikan - Zlatanin kupla puhkesi

Zlatan Ibrahimovic iski Ruotsin voittomaalin, kun Ruotsi kaatoi Euroopan mestari Kreikan puhtaasti 2-0.

Rutikuiva

Tervehdys

Onko oikein, että esim. meteorologi käyttää sanaa, rutikuiva, tarkoittain todella kuivaa.
Mielestäni pitäisi sanoa ruutikuivaa.
Ruutihan täytyy olla kuivaa, sitävastoin tosiköyhä on rutiköyhä.
Onko ruuti-sanasta karissut toinen u pois, vai mistä tämä käsittämätön puhetapa, rutikuiva johtuu!

ihmettelee JS Mäkinen

Kirmailevat nymfot

"Meno yltyi koulun pihamaalla niin villiksi, että eräs silminnäkijä sanoi The Sun-lehdelle tyttöjen "kirmailleen kuin nymfot""

Jonkunlainen fraasi lienee nymfien kirmailu. Fraaseista ja jopa alkuperäiskielisestä lausunnosta (“frolicking like nymphs”)piittaamatta on IL päätynyt nymfoihin...

http://www.iltalehti.fi/viihde/200806147796902_vi.shtml
14.6.2008

Ilmoja on pidellyt

Kuuntelin Aristoteleen kantapään 13.06.2008 ja väsymättömänä pilkunviilaajana havaitsin Pasi Heikuran käyttävän varsin mielenkiintoista ilmausta. Hän kertoi kalastuskirjasta, jossa neuvottiin käyttämään tietynlaista syöttiä "huhtikuussa, jos ilma on pimeä..."

Olen kuljeskellut ulkosalla paljon ja nähnyt jos jonkinlaista säätä, mutta pimeää ilmaa en ole vielä havainnut. Odottelen jo iltojen pimenemistä ja toivon pian näkeväni myös pimeää ilmaa. Tai sitten pimeitä ilmoja. Se kuulostaa nimittäin uskomattoman mielenkiintoiselta ilmiöltä.

Terveisin oululainen Juuso, joka hengittää ilmaa, jonka valoisuusastetta on vaikea määritellä.

"Niinistö purjehti Kataisen tontille."

Olen aina tiennyt kokoomuslaisten olevan innokkaita purjehtijoita, mutta tämä oli aivan uutta, että maitten ja mertenkin vastakkainasettelun aika olisi ohi!?

(Otsikko Helsinginsanomissa 19.06.)

Hesarin lukija Pohjanmaalta.

Kaspar Jacobssen lähti kiväärit mukanaan hyljemetsälle

Otsikko on kuvateksti Helsingin Sanomien 20.6.08 Kalle Koposen Grönlannista kertovassa artikkelissa. Kuinkahan kauas hylkeenpyytäjä joutuu kuvan puuttomassa maisemassa kulkemaan? Menevätkö saman logiikan mukaan valaanpyytäjätkin valasmetsälle ja jääkarhun metsästäjät karhumetsälle?
Kysyy Ilkka Haapamäki

synnyttää vain nainen

Hlauan tuoda julki pewttymykseni koska miltei kaikki kääntäjät käyttävät sanaa synnyttää kaikistA mahdollisista eläimistä/elukkoista Minä Tuulikki Olen tottunut lapsesta asti siihten että VAIN nainen voi synnyttää Eläimille on jokaiselle oma kuvaava sanansa - se sama on saksan kielessäkin; englannin kielessä ja - sieltä se virhe ja vääryys ja Naisen arvon lasku ja "halveeraus" onkin taas peräisin

Mm Eviran johtaja Jusu-Kallio - eläinlääkäri tekee jatkuvasti tuota TÖRKEÄÄ naisen halvennusta. Minua halveeraa tuo tapa ja siksi kertaan ett:
Koira penikoi
Lehmä poikii
kissa penikoi
hevonen varsoo
lammas karitsoi
sika porsii
linnut munii jne. jne

Ihan varma olen että on aiheellista käyttää oikeaa sanaa oikeassa paikassa ja sanastoissa löytyy oikeat verbit kaikille muillekin luonnon eläimille - kun vain haluaa.

Odotan että Pasi Heikura paneutuu ko sanastoon tarkkaan ja tekee kokonaisen ohjelman ko aiheesta ja keskustelee vaikka koko kääntäjä kaarin kanssa Ylellä tms yksit tstossa työskentelee kääntäjän kanssa. On mielestäni merkittävää, suoraansanoen rasistista naisia kohtaan kun naisista oikeaa sanaa käytetä.

Muutenkin olen sitä mieltä että suomen kielemme kärsii tarpeettomasta ja ihan tuhottomasta sekä turhan yksipuolisesta vain englaannin kielen käytöstä Viime aikoina olen tullut tulokseen että Yleisradiolla ei taida olla enää yhtään oikeaa saksankielentaitoista toimittajaa saatikka että oisi spesialisoitunutta saksan taitavaa toimittajaa.

vanhukset

hei!keski-uusimaa-lehden pääkirjoituksessa 24.6.2008 otetaan kantaa vanhusten kohteluun otsakkeella "vanhuksia ei saa jättää heitteille" ja mainitaan mm. seuraavaa:...vanhukset ovat kuten muutkin ihmiset.he syövät kädestä ja kiintyvät hoitajiinsa...
kysyn tarkennusta:puhutaanko vanhuksista vai kesytetyistä kotieläimistä?

lukija,kohta vanhus

Kuka siis jahtaa ja millä?

Helsinging sanomien verkkosivuilla 25.6.2008 kerrottiin Alaskassa poliisin ja rattijuopon kohtaamisesta hivenen poikkeuksellisissa olosuhteissa. Tilanteeseen liittyi poliisi, rattijuoppo ja ruohonleikkuri. Kuinkas sitten kävikään?

"Pihamaalla pörräävä mies ei kuitenkaan jättäytynyt heti kiinni. Poliisi jahtasi ruohonleikkurilla pakenevaa miestä 61 metrin matkan. Vauhti yltyi kovimmillaan yli kahdeksaan kilometriin tunnissa"

Tämä linee tahaton kömmähdys jutussa, mutta silti, jahdata nyt rattijuoppoa ruohonleikkurilla! Siinä vasta raju ajatus.

Sianlannan levitys hienostuu.

HS 29.6.08. s A6:

Otsikon mukaan:
"Sianlannan levittäminen pellolle edellyttää arjen diplomatiaa"
Jo on mennyt hienoksi (diplomatiaa!) tämäkin askare.
Jynkka.

Kestämättömyydestä

Uudessa Stockmannin kanta-asiakaslehtisessä mainostetaan matkaa Eurostar-junalla Lontoosta Pariisiin. Mainoksessa tosin väitetään että "matka kaupunkien välillä taittuu huippunopealla Eurostar-junalla, joka kestää vain reilut kaksi tuntia."

Taitaapi sittenkin olla tyytyminen kotosuomen hitaisiin, välillä jopa seisoviin junayhteyksiin, sillä juniemme kestävyys taitaa olla ykkösluokkaa verrattuna näihin vanhan mantereen tuotoksiin.

Toivon totisesti että kyseessä olisi ennemmin matkan kuin junan kestäminen, sillä tuollaisella junien kestämättömyydellä koko Eurostar saattaa olla menneen tunnelin tuoksuja ennen pitkää.

Sieluni ja mieleni janoaa tuomiota moisesta rikkeestä.

Mairein terveisin,

Jaakko

Hevosenrintaa

Helsingin sanomissa 1.7.08 kerrottiin sivulla A8 olevassa hevosjutussa, kuinka varsa otti emonsa rinnan suuhunsa ja imi maitoa. Jo ennen sitä tamma oli synnyttänyt (ei varsonut kuten normaalit hevoset).
Sanotaanhan, että koirat ja isännät alkavat muistuttaa toisiaan. Hevosistahan on tullut viime aikoina enemmän ja enemmän naisten ja tyttöjen lemmikkejä ja ehkä ne sitten alkavat muistuttamaan emäntiään. Tai sitten poneilla on erilainen anatomia, kuin lapsuuteni työhevosilla joiden utareet (tai tissit) sijaitsiavt takajalkojen välissä.
Vai onkohan sittenkin kysymys yhä yleistyvästä maataloussanaston köyhtymisestä. Siastahan on jo tullut porsas tai peräti possu, iästä ja sukupuolesta riippumatta. Ehkä tulevaisuudessa kaupoista saadaan ostaa myös ammun ja tipun lihaa possun lisäksi. Ja makkaran seassa myös hummaa. Ja oikein halpamakkarassa jopa humman rintaa.

Lentoa höyhenten varassa

Tämän aamun Hesarissa (3.7.2008 sivulla A2) vieraskynässä kirjoittaa Susanna Leimio-Reijonen lasten ja nuorten kasvamisesta sosiaaliseen osallistumiseen. Nuoret tarvitsevat juuret ja siivet. Ok.
Mutta on vaikeaa ymmärtää, miten nuoret pääsevät lentoon Leimio-Reijosen kuvaamalla tavalla:

"Siivet taas kuvaavat nuorten oikeutta kokeilla omaa lentokykyään niillä höyhenillä, jotka ovat kasvaneet siipien suojaksi kodissa ja sen ulkopuolella."

Siipien suojaksi kasvaneet höyhenet? Lentokykyä lisäävät höyhenet?
Olisi toivottavaa, että nuorille kasvaisi lämmittävien höyhenten lisäksi niitä lujia sulkia, jotka kantavat elämässä, myös lentoon.

nimim. Molempia tarvitaan

Sienet saapuivat

Hesari 4.7. s. A6 "Ensimmäiset sienet saapuivat metsiin" Saapuivat? Toimittaja ei kuitenkaan jutussaan kertonut, millä sienet saapuivat. Tulivatko ne junalla, autolla vai lentokoneella? Olisi ollut hauska nähdä kanttarellien saapuvan klo kuuden junalla tänne meidänkin metsiin.

Arto Tolsan kotkalainen karhunpotku

Arto Tolsan kotkalainen karhunpotku (Ylen Areena).

Mielestäni karhu on lähinnä surkea potkija. Kämmenen sivallus sillä sen sijaan on huima. Luulisin.

Potkijana karhu tuo mieleeni sirkuksen jääkiekon pelaamisen, jossa lajissa kyseinen otus ei ole mitenkään edukseen. Enkä jalkapallossa sillä ole hienouksia nähnyt senkään vertaa.

Kovin epäkohteliasta loistavalle jalkapalloilijalle.

"Potkupallo"

IltaSanomat kirjoittaa:Kemin

IltaSanomat kirjoittaa:Kemin Sauvosaaren koulun läheltä löytyi torstain vastaisena yönä nuoren miehen ruumis.Poliisi kuulustelee miestä viikonlopun ajan. Mahdollinen vangitsemispäätös tehdään maanantaina Kemin käräjäoikeudessa.
Poliisi on siis kehittynyt henkiinherättämisessä ohi lääketieteen.

On sillä hieno toimintaympäristö.

Uusimman Kuukausiliitteen " Viikko lintuna "-jutussa pisti silmään ja tuntui omituiselta ilmaus merikotkan toimintaympäristöstä. Liekö tavoiteltu trendikkyyttä vai mitä tehokkuutta kun luonnollisempi ja paljon kuvaavampi nimitys elinympäristö ei ole kelvannut. Vai liekö niin, että olen pudonnut kehityksen matkasta ja jättänyt huomioimatta, että merikotkakin on toimija nykymaailmassa : ).

t marja espoosta

...vai mitenkä se meni, vai menikö se...

Muistan ainakin jo 60-70-luvulla käytetyn ilmaisua "menee päähän kuin häkä" sellaisista asioista, jotka kenen tahansa oli helppo ymmärtää tai omaksua.

Sanonnan tausta avautui vielä tuolloin suurelle kansanosalle itsestäänselvyytenä, koska tulisijat olivat asunnoissa yleisiä ja häkämyrkytyksen vaarat tiedettiin. Hajuttomana häkä meni huomaamattomasti niin herran kuin narrinkin päähän, ja vaikutus oli dramaattinen.

wabi-sabi

Peukalon paikan määrittäminen

Kaakkois-Suomen alueuutislähetyksessä käytettiin kovinkin monitahoista alkujuontoa puhuttaessa Vuoden piha 2008 -kilpailusta. Uutinen alkoi seuraavasti:

"yhä useamman suomalaisen kämmentä koristaa vihreä peukalo"

Minulle jäi hyvin pitkälti epäselväksi, että moitittiinko tässä kotipuutarhureita noin ylipäänsä. Nimim. Viherpeukaloni on asfalttinen

Mäkiltä voi kuolla

Iltasanomat otsikoi (11.07.2008):

Kuhmolaiselta kesämökiltä löytyi henrikoksen uhri

Perjantaina iltapäivällä Kuhmon haja-asutusalueelta löytyi kesämökiltä kuollut keski-ikäinen nainen. Hänen epäillään joutuneen henkirikoksen uhriksi.

Poliisi on aloittanut alueella teknisen tutkinnan.

Asiasta tiedotetaan lisää lauantaina puoliltapäivin

Onko kesämökki menettänyt läheisen, kuten isältä poika?

Saatiinko nyt itse Isokala?

Eilen kuuntelin Radio Peiliä. Siellä uusitaan YLE:n laatukanavien ohjelmia. Aristoleleen Kantapää -ohjelmassa pyydettiin kertomaan mikä särähtää MINUN korvassani. Voi voi, kyllähän sitä on paljon. Mutta tällä kertaa houkutus oli liian suuri jotta voisin olla tarttumatta näppäimistöön.

Sovittelin hiukan kieltä keskelle poskea ja tunnen olevani valmis kertomaan että särähdys tuli tosi yllättävältä taholta, kun toimittaja Pasi Heikura esitteli perunoiden nimien taustoja ja sanoi Siegmundin (vai Siegfriedin?) olevan SiegX:n KAKSOISveli. Hupsista! En osannut arvatakaan että klooneja tehtiin jo tuohon aikaan. Naispuolisella ihmisellä on ymmärrykseni mukaan voinut olla KAKSOSveljiä jo ennen ajanlaskumme alkua mutta että KAKSOISveli jo aikoja sitten!

Väärien setelien levitys

Keski-pohjanmaassa 14.6-08 ilmoitettiin: "Väärät setelit levinneet kulona". Eivätkö nämä setelit ole melko käyttökelvottomia jo leviämistavan vuoksi.
Perho

iPhone-uutinen

Afterdawn-nimisellä nettisivulla otsikoidaan uutta hittipuhelinta näin:

"iPhone myy kuin häkä"

Jäin miettimään, miten häkää myydään. Luultavasti tiiviissä purkeissa korkeilla katteilla.

terv. Jouni R.

http://www.savonsanomat.fi/uu

http://www.savonsanomat.fi/uutiset/savo/viiltelij%C3%A4-nirhasi-ranteita-urakalla-kiuruvedell%C3%A4(179785).ece

Niin että oikeinko ihan urakalla?

Korpeeko korvaa

Helsingin Sanomat 18.7.2008 otsikoi tulevasta lakkasadosta

"Marjat kypsyvät korvissa ja rämeillä"

Jonkun korvassa kypsyneet lakat eivät kuulosta kovin houkuttelevilta, mutta olisihan se toisaalta kätevää, jos kullankeltainen herkku olisi poimittavissa suoraan omasta korvasta.

Lakka-fani

Navetasta lauottu mielipide

Kaleva 16.7.2008
Lehtijuttu maatilojen kannattavuuden vaarantumisesta alkaa maanviljelijän todetessa jokaisen päivän tuovan tappiota. Toimittaja antaa tukea kirjoittamalla "NN ei lauo mielipidettään hatusta, vaan navetoistaan, joissa ammuu lähes tuhannen sonnin lihakarja." Anteeksi kuinka? Kun myöhemmin oikein otsikossa kerrotaan, että "suurtilallinen on pahassa sillassa" ja "mitta on täysi ja sakkakuppi valuu yli äyräiden", toivoisi toimittajan hillitsevän luovuuttaan fraasien käytössä. Vaikka mikäs siinä, pääseepä ihmettelemään toimittajan ajatuksia!

Anna

Nuorukainen

Helsingin Sanomat 19.7.2008, Tapio Keskitalo

Artikkeli "Ex-päävalmentaja: Multala taistelisi olympiakullasta"

"Sen jälkeen kokenut arvokisakävijä on kuitenkin ollut 17-vuotiasta nuorukaista parempi."

Artikkelin kokenut arvokisakävijä on Sari Multala ja 17-vuotias nuorukainen on Tuula Tenkanen.

Kaatui kuin kärpäsiä?

Toimittaja Kirsi Virtanen tavattiin tänään itse teossa sammannimisessä ohjelmassa fraasirikoksen parissa. Toimittaja käytti ilmaisua: "kaatui kuin kärpäsiä" ? Liekö studioon eksynyt hunajalla höystettyä punaviiniä joka kaatoi kärpäset vaiko oliko kärpäsiin iskenyt kaatumatauti? Heinäkuussa kun perinteisesti on totuttu heinän kaatumiseen ja kärpästen putoamiseen.

Virossa on enemmän korruptiota kuin sitä on?

Helsingin Sanomien verkkosivuilta 23.7.08

Virolaiset uskovat korruption rehottavan todellisuutta enemmän
(23.7. 08:09)

Virolaiset uskovat korruption olevan yleisempää kuin se todellisuudessa on. Suomalaisasiantuntijoiden johdolla valmistunut EU-raportti osoittaa, että Viron hallitus on toiminut aktiivisesti korruption kitkemisessä.

Mereä

Radio Aallon mainoksessa nuori neito sanoo: Musta on rauhoittavaa katsoa mereä. Hieno uusi tapa muodostaa partitiivi! Näin unea että satoi lumea.

Metsät luisussa...

"Metsät jyrkässä luisussa"
http://www.kaleva.fi/plus/juttu739667_page0.htm

"Jyrkkä luisu" on ehkä pörssislangia, vaikka se tuokin mieleen "jyrkän alamäen". Se ei kuitenkaan anna selitystä siihen miksi "metsät" ovat luisussa... Itse artikkeli käsitteli metsäyhtiöiden osakkeita ja viimeksi kun katsoin ikkunasta, ei naapurin metsä ollut luisunut minnekään.

USA:n presidentinvaalit muuttavat sananlaskujamme.

Pari päivää sitten levisi mediassa (Ainakin TV-uutiset ja YLE:n teksti-TV) uutinen, joka liittyi Barack Obaman euroopankiertueeseen. Obaman nostaessa näin ulkopoliittista profiiliaan seurasi John McCain tapahtumia kotiamerikassa ja (median mukaan):
"Näpäytti Obamaa sanomalla, että kyllä hänkin sitten presidenttinä tapaa Euroopan johtajia."
Mielestäni tässä media laajentaa oleellisesti "näpäyttää" sanan käyttöaluetta.
Tästä eteenpäin voinemme siis todeta esimerkiksi että:
"Kitkeriä, näpäytti kettu pihlajanmarjoista"
Jynkka.

fraasirikos sai minut vuodattamaan krokotiilin kyyneliä

Perjantaina 25.7.08 toimittaja Meri Valkama kirjoittaa Helsingin Sanomien kolumnissaan lastenohjelmien väkivaltaisuudesta. Lopussa hän kuitenkin toteaa, että "Hyvillä, lapsen emotionaalista kehitystä tukevilla ohjelmilla voi olla kerrassaan positiivisia vaikutuksia. Veljeni, joka oli lapsena varsinainen riiviö, hoksasi oikean ja väärän eron nähdessään televisiosta "Elefanttimiehen". Pienen pojan tuska on säilynyt perheemme kestopuheenaiheena. 'Ketään ei saa kohdella epäoikeudenmukaisesti', veli vollotti krokotiilinkyyneleet silmissään."
- Tarkoittaako toimittaja, että hänen veljensä oppi TV-väkivallasta hyödyllisen teeskentelyn taidon ja oli siten emotionaalisesti valmiimpi nykyelämän vaatimuksiin? Vai onko toiittaja kuitenkin pohjimmiltaan sitä mieltä, että krokotiilit ovat väärin ymmärretty, sisimmältään herkkä eläinlaji, ja krokotiilin kyyneleiden yleinen tuomitseminen on törkeää ja perustuu ihmisen luontaiseen taipumukseen kohottaa itsensä muiden luomakunnan eläinlajien yläpuolelle ja arvottaa niitä vain omista lähtökohdistaan?
Kysyy
Eeva Leinonen, Helsinki

Varusmiesten kunto

www.mediuutiset.fi
[1.8.2008, 13:44]

"Varusmiesten kunto loppuu kättelyssä"

http://www.mediuutiset.fi/doc.te?f_id=1385395&s=r

Nelimetrinen mummo

Tekstiviesti Lapin Kansassa 3.8.2008:
"Veit vahingossa vaalean noin 4-metrisen mummon kutoman räsymaton Kotisaaren kohdan mattotelineeltä. Palautathan sen samaan paikkaan.
PYYKKÄRI"

Nimim. Luulin mummojen kutistuvan

Kummallinen kuutio

Helena Hirvikorpi nostaa avaruusgeometrian uusiin ulottuvuuksiin kirjassaan Valta jakkupuvussa avaamalla johtajuutta yleisesti käsittelevän kappaleensa nasevasti: "Johtaminen on kuin monikulmainen kuutio, jonka eri syrjillä on tasaisia kulmia."

Valistumaton lukija jää miettimään, että onko niitä kovin paljon muunkinlaisia kuutioita, kuin sellaisia joista peruskoulussa kerrottiin, siis niitä, joissa on 6 särmää ja kahdeksan kulmaa. Ja mikä sitten on puolestaan tasainen kulma, lukija ei edes uskalla arvailla. Kaiken tämän jälkeen lukijalle jäi edelleen hiukan epäselväksi, mitä se johtaminen oikein onkaan; perin kummallinen kuutio, kaiketi.

Maksaa ja muita sisäelimiä

Helsinginsanomat 7.8.2008

Pääkirjoitus sähköautoista, jossa todetaan että "sähköautojen tarvitseman lautauspistokeverkoston rakentaminen vie aikaa ja maksaa". Rakentajat nauttivat siis maksaa, mutta kannattaa huomioida että sisäelimien liiallinen syöminen on terveydellä vaarallista.

terveisin rakennusmiesten terveydestä huolestunut

kullasta hopeaa

Ihmettelen sitä että miten on mahdollista että kullanhuuhdonnan sm-kilpailuissa toiseksi tullut sai hopeaa ja kolmanneksi tullut pronssia?
Näin ainakin ylen uutiset väittävät 10.08.2008 käyneen.
Vaikka kuin vaskoolia heiluttas niin ei sieltä pitäsi hopeaa tulla missään tapauksessa saatikka pronssia.
http://yle.fi/uutiset/24h/id98446.html

Olympialaisiin osallistumisesta

Ilmianto fraasirikoksesta

Tänään pe 15.8., heti Riston valinnan jälkeen, oli YLE radio 1:ssä äänessä mieshenkilö. Nimeä en muista, mutta miehen mainittiin (tavalla jota en muista) olevan erityisen perehtynyt suomenkielen vivahteisiin. Mitenkähän lie? Arvioikaa itse. Joka tapauksessa hän käsitteli olympiakisoihin liittyviä poliittisia aspekteja ja totesi mm. (muistinvarainen sitaatti ei ehkä ole sanatarkka muuten kuin olennaiselta osaltaan) että "pääministeri Vanhasta on sekä kiitetty että moitittu hänen OSALLISTUMISESTAAN olympialaisiin . . ."

Osallistumisestaan? Istuin minäkin olympiakatsomossa Helsingissä 56 vuotta sitten, muttei mieleeni ole tullut väittää, että olisin kisoihin osallistunut. Luulen, ettei Vanhanenkaan täytä missään lajissa sen paremmin A- kuin B-tasoisia vaatimuksia.

erkki.pullinen@siba.fi

Peukalot keskellä kämmentä?

"Nyt on jälleen otettava peukaloita kämmenet täyteen"
Yle Radio Suomi 17.8.2008 n.klo 14.00.

Voiko runosuoni kukkia?

YLE:n kisastudio su 17.8. Haastateltavat Sanna Sten ja Minna Nieminen tuoreina hopeamitalisteina olivat saaneet studioon sähköpostina lääkäri Satu Ojalaisen runon, jota toimittaja kommentoi: Tälläkin kertaa runosuoni on alkanut ihmisillä kukkia jne.

Voiko runosuoni kukkia?

Helinä Penttinen Jämsästä

Voiko rankkasade vihmoa?

Keskisuomalainen (19.8., s. 3) kuvaili edellisen päivän rankkasadetta: "Maanantaina iltapäivällä ennen puolta viittä vihmonut rankkasade aiheutti paljon vahinkoja Jyväskylän seudulla." Nykysuomen sanakirjan mukaan voidaan sanoa "Sataa vihmoi hienokseltaan" tai "Myrsky pieksi ja vihmoi vettä ikkunaruutuihin". Nykysuomen etymologisen sanakirjan mukaan vihma tarkoittaa suomen kielessä hiljaista sadetta. - Sade Jyväskylässä oli 18.8.tosi rankka ja pikemmin pieksi kuin pirskotti vettä - liekö vihma
-sanan merkitys voimistunut toimittajien mielessä, kun sen käyttö on nykykielessä aika harvinaista?

ollako vai eikö olla

Maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, mi hämmästyttää kummastuttaa pientä kulkijaa:
Kun epävarma ei olekaan epävarmaa ja ehdoton ei ole ehdotonta niin mitenkähän seuraava teksti pitäisi ymmärtää:

HS:ssa 21.8 Politiikan kulmapöytä-palstalla kirjoitetaan Tanja Karpelan eurovaaliehdokkuudesta.
Tekstissä todetaan Tanja Karpelan kommentoivan asiaa kahden sanan verran : "ehdoton ehkä".
Asia varmistetaan kuvatekstissä: Tanja Karpela aikoo ehdottomasti ehkä asettua ehdolle eurovaaleissa.

Siis ollako vai eikö olla kysyy ehdottamasti ehkä hämmentynyt Hesarin lukija

Taiteen tekemisen haasteista

Taidemaalari Bambu Hellstedtille on esitetty kysymys: ”Saako taiteessa fuskata?”. Hellstedtin vastaus oli: ”Käsitän fuskaamisen tässä yhteydessä siten, että alittaa taiteen tekemisessään riman siitä, mistä se on matalin.” (Vantaan Sanomat 20.8.2008)

http://www.vantaansanomat.fi/Uutiset/Arkisto/2008/08/20/Onko-hyvin-myyva-taiteilija-hyva-taiteilija

Riman alittaminen siitä mistä se on matalin kuulostaa melko vaikealta...

Kylmää kyytiä Valamossa

Aristoteleen kantapään yleisönosasto.

Jelena Leppänen kirjoittaa Karjalaisessa PE 15.8.2008 Valamon luostarin munkeista, joista viisi asuu paikan päällä.

Uskollinen kuulijanne Tuutu Joensuusta toivoo, ettei hengenmiehillä ole korkean paikan kammoa tai puutetta lämpöisistä makuupusseista pakkasten paukkuessa. Uskoakseni Aristoteleen kantapää on samaa mieltä.

Tuutu Joensuusta

Hätäkeskus kuoli hidasteluun (?)

Helsingin Sanomien verkkopalvelun otsikon mukaan hätäkeskus on kuollut hidastelun johdosta. Tämä ei kuitenkaan ole johtanut jatkotoimiin.

Tekstistä kuitenkin selviää, että hätäkeskus voi hyvin.

http://www.hs.fi/kaupunki/artikkeli/H%C3%A4t%C3%A4keskuksen+kuolemaan+johtaneesta+hidastelusta+ei+jatkotoimia/1135239035349
"Hätäkeskuksen kuolemaan johtaneesta hidastelusta ei jatkotoimia
Julkaistu: 8:42

helsingin sanomat

Kuolemaan johtanut hätäkeskuksen hidastelu Töölössä toukokuussa ei johda laajempiin jatkotoimiin, kertoo Pelastusalan ammattilainen -lehti.

Töölössä kuoli 74-vuotias mies riidan jälkeisestä tönäisystä saamiinsa vammoihin, kun kolmesta hätäkeskukseen soitetusta puhelusta huolimatta miehelle ei lähetetty apua.

Hätäkeskus selvitti tapauksen, mutta ei katsonut, että tehtävän käsittelyssä olisi ilmennyt törkeää huolimattomuutta tai tahallisuutta, joka olisi edellyttänyt jatkotoimia.

Hätäkeskuslaitos kuitenkin toteaa, että päihtyneiden osalta terveydellistä riskiä ei nykyisellään osata hätäkeskuksissa arvioida välttämättä oikein. Hälytysohjeet ovat sen verran tulkinnanvaraisia, että puheluihin vastaajat eivät välttämättä osaa päättää, milloin hälytystehtävä kuuluu poliisille, milloin ambulanssille ja milloin päihtyneestä tehty ilmoitus ei edellytä lainkaan paikalle menemistä.

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt riskinarvio-ohjeistuksen uudistamisen. Uuden ohjeistuksen on määrä valmistua tänä vuonna."

Istu alas ja pala!

En tiedä, onko kysymyksessä fraasirikos vai sitaattivinkki. Joka tapauksessa se koskee korvaani ja ottaa aivoon aina, kun kuulen kyseisen sanaparin.

Viimeksi se pisti silmääni HS:n sivulla C7, torstaina 28.8., päivän nimen haastattelussa:

"Jos edes viisi minuuttia istuu alas ja miettii asioita, pelot on helppo torjua."

Kokeilin istua alas hitaasti. En päässyt lähellekään viittä minuuttia, kun reisilihakseni alkoivat rasittua ja luovutin. Ehkäpä minulle siksi jäivät pelot torjumatta tai sitten yritin istua liika alas. Saattaa olla myös, etten miettinyt tarpeeksi asoita. Tiedä häntä.

Mieltäni on myös askarruttanut, milloin kielenkäyttöön ilmestyy myös 'istua ylös'. Englannissahan 'to sit up' tarkoittaa ryhdikkäänä istumista.

Viikon fraasirikos vai ei?

Helsingin Sanomat kirjoitti pääkirjoituksessaan "Sauli Niinistö kursailee taas presidenttiehdokkuuttaan" 31.8.2008 seuraavasti:
"Haastatteluissa toistui Niinistön vanha viesti: tasavallan presidentin ulkopoliittisa valtaoikeuksia ei pidä mennä sorkkimaan." Ja sen jälkeen: "Siinä Niinistö on tasan oikeassa, että presidentin valtaa ei pidä karsia minkään yksittäisen tapauksen kuten sisäministeriön kansliapäällikön nimityksen takia, ei varsinkaan tunnekuohuissa."

Minulle huimausta oheisessa tekstissä aiheuttaa tasan-sanan liberaali käyttö. Tasan on varsin yksiselitteinen sana, joka ilmaisuna lähentelee matemaattista tarkkuutta. Sitä on myös puhekielessä käytetty esim. lausahduksessa: "Se on kyllä tasan niin." Mutta kun tasan lukee tekstissä ja varsinkin laatusanomalehtenä pidetyssä Helsingin Sanomissa ja varsinkin sen pääkirjoituksessa, alkaa tasan huimata.
Mielestäni puhekielessä väärin käytettynä, mutta retorisena keinona perusteltavissa olevaa sanaa tasan, ei pitäisi tasan käyttää kirjoitettuna!

Viivi Avellanin laskeutuminen

Iltasanomat julkaisi sivuillaan 1.9.08 jutun, jossa kerrottiin Viivi Avellanin putoamisesta hevosen selästä. Jutun otsikko oli: "Viivi Avellan putosi hevosen selästä" ja Viivin oma kommenti kuului "laskeuduin kuin vaahtokarkki". Perin mielenkiintoista, olisi kiva nähdä kuinka vaahtokarkki laskeutuu hevosen selästä.

Kova Tahto

http://www.digitoday.fi/tiede-ja-teknologia/2008/09/02/rakennetaanpas-oma-nettilauta-kun-valmiit-ovat-niin-huonoja/200822694/66?rss=6

"Harmaa tahto vie läpi vielä 2000-luvullakin." Liittyykö tämä harmaa tahto jollakin lailla harmaaseen talouteen tai johonkin muuhun hämärätoimintaan?

Rutikuiva ruuti ei posahdakaan?

Haluan viedä Uutislehti 100:n fraasirikostuomioistuimeen syyttäen lehteä vakavasta ja fysiikan lakien vastaisesta fraasikuperkeikasta.

Uutislehti 100, ma 1.9.2008, sivu 7 (Urheilusivu), oikea alanurkka:

"Forssellin ruuti rutikuivaa

STUTTGART. Hannoverin kausi jalkapallon Saksan Bundesliigassa ei ota tulta alleen sitten millään. Mikael Forssell sai sunnuntaina pelata koko ottelun, mutta tuloksena oli 0-2 vierastappio Stuttgartille. Hannover on kolmen ottelun jälkeen liigajumbona ilman yhtään tehtyä maalia. STT"

Artikkelin otsikon luettuani kuvittelin, että se sisältää hyviä uutisia siitä, kuinka Miklu tekee monta maalia ja Hannoverilla menee hyvin. Melko pian käy kyllä ilmi, että taitaa Hannoverin ruuti olla paremminkin litimärkää, kun ei syty sitten millään.

Uutinen on toivottavasti uutislehden toimittajan uudelleenmuotoilema, tai fraasirikostuomioistuimen pitää haastaa kanssarikollisena myös kunnianarvoisa STT.

nimim. Aristoteleen kantapäätä iPodin täydeltä

Veneilijöille huomautus lounaistuulesta.

Tänä aamuna TV1:n säätiedoittaja sanoi muun muassa että:
"Huomautetaan veneilijöitä lounaistuulesta"
Ei kai se tuuli veneilijöiden syytä ole!
Vanha pursimies.

teitittely

Jos Kari Ylänne on yksin haastateltavana, ei häntä pidä puhutella monikossa....olette kirjoittaneet.....

Toivottavasti tämä tai edellinen yritykseni meni/tuli perille, koska olen jo ikääntynty mummo enkä mikään tietokonenörtti.

Liisa Johansson Salosta

Television tappo...

"Mies tappoi vahingossa naapurinsa television Nurmeksessa

iltalehti.fi 6.9.2008 17:17

Kytevä pommi?

Suomen kuvalehti kysyy huolestuneena numerossaan 36/2008, kyteekö terveyspalvelujen rahoituspuolella pommi.

Lukijan hämmästyneeseen mieleen nousee kysymys, onko esimerkiksi valtiovalta jo pyrkinyt laukaisemaan tämän pommin, kun se sillä tavalla jäi kytemään. Eiköhän kuitenkin pommi ole sellainen vekotin, että siinä on sytytyslanka, joka johtaa tuohon mustaan kuulaan. Se sitten räjähtää esim. Kelju K. Kojootin käsissä piirretyistä elokuvista tunnetuin seurauksin.

Voihan pommi jäädä myös räjähtämättä. Silloin vakiintuneen tavan mukaan puhutaan "suutarista". Tällainenkin pommi on sangen vaarallinen, sillä se saattaa räjähtää aivan milloin vain - tai jättää tyystin räjähdyksen väliin.

Ei kai pommi siis voi kyteä? Tulipalo voi jäädä kytemään, mutta siis vain tulipalon jälkiseurauksena.

Ettekö te ole ennen teititellyt?

Arvoisa Aristoteleen kantapää.

Viime lähetyksessänne oli toimittaja teititellessään hieman hukassa. Maan johtavan pubiasiantuntijan Kari Ylänteen haastattelu alkoi sanatarkkaan seuraavasti:

"Te olette erikoistuneet englantilaisiin pubeihin, kirjoittaneet niistä jopa kaksi kirjaa."

Jos herra Ylänne on vain osa laajempaa erikoistuja- ja kirjoittajatiimiä, on haastattelun aloituksessa käytetty "teitittely" tietysti kohdallaan, mutta mikäli toimittaja haki kohteliasta puhuttelumuotoa, tulisi verbeinä olla erikoistunut ja kirjoittanut.

Terveisin Pieni Pata

Saksa saapui Suomeen

Ilta-Sanomat uutisoi verkkosivuilla tuolla kyseisellä otsikolla. Miten Saksan valtio voi saapua fyysisesti Suomen kamaralle?? Mielestäni se ei ole mitenkään mahdollista. Saksa on pinta-alaltaan huomattavasti suurempi kuin Suomi. Muutenkaan se ei taida käydä päinsä.

Fantastinen seula!

"Poliisi seuloo hollantilaisrekoista naisen päälleajajaa"; otsikko Iltasanomissa 9.9.2008

Nään sieluni silmin valtavan seulan jonne poliisedät paiskaavat hollantilaisrekan toisensa perään. Siinä sitten yhteisvoimin huljuttelevat ja kapistelevat seulaa silmä tarkkana yrittäen erotella naisen pääleajajaa rahdin, renkaiden ja rikkoutuneiden peilien seasta.

Lapin Kansan tiistain

Lapin Kansan tiistain 9.9.2008 sarjakuvasivulla Olavi Hoikan raportti on otsikoitu seuraavasti: Saamelaisparlamentti jakaa ilmaiseksi kadonneita kirjoja
Ihmettelen parlamentin kykyä jakaa jotain joka on kadonnut

terveisin ahkera aristoteleen kuuntelija rovaniemeltä

myrskyn silmässä

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/34698-stora-enso-taysi-myrsky-paalla

Stora Enson pääjohtaja Jouko Karvisen totesi haastattelussa mm seuraavaa: 'Stora Enso on kuitenkin matkalla myrskyn silmästä'

asiayhteyden perusteella tarkoittanee sitä, että parempaan päin ollaan menossa.

Mikäli oikein ymmärsin keskikoulun maantiedon, myrskyn silmässä on tyyntä kun tuuli kiertää ympärillä ja siellä on siten suhteellisen lokoisat oltavat. Sinne ja sieltä poispääsy voi sitten olla hyvinkin kuoppaista kyytiä.

On tietysti myös mahdollista, että Karvinen oikeasti tarkoitti mitä sanoi eli tästä ne huonot ajat vasta alkavatkin. Voi ensolaisia!

Kamelin selkäsairauden aiheuttaja

Mediuutiset : 12.9 perjantaina otsikoi ja kirjoittaa oman alansa asiasta, selkävaivoista; tällä kerralla tosin kamelin selän ongelmista, näin:

Viitehinta manee reseptit uusiksi
Vain lääkäri voi uuden lain mukaan kieltää lääkevaihdon.

Asiaa kommentoiva kuvateksti kertoo: "Terveyskeskuslääkäri N. N. ei osaa sanoa, miten paljon viitehintajärjestelmä lisäisi tötä vastaanotolla. - Tämä on taas niitä oljenkorsia lisää kamelin selkään."

Tässä jää lukija miettimään oliko nyt sitten kyseessä hyvä vai huono asia. Hukkuvalle oljenkorsi on toki joskus ainoa toivo pelastuksesta, mutta onko tässä sittenkään kyseessä sama toivoa antava kasvilaji? Lieneekö kamelin selän terveyden vaarantava korsilaji jokin muu kuin viljakasvin kuivunut varsi?

Ongelmaa miettii itsekin selkävaivaisia hoiteleva Seppo Rinta-Kauppila
seppork at gmail piste com

Varo väärennettyjä Youtube-sivuja!

"Kakkuna kirsikassa on, että rikolliset peittävät vielä jälkensä. Uhrin epäilykset saattaisivat herätä, jos video ei lisukkeen latauksen jälkeenkään toimisi. Niinpä hänelle näytetäänkin pahoitteluteksti, jossa kerrotaan että sopimattoman sisällön vuoksi video on poistettu Youtubesta."

Kyseessä siis on Tietokone -lehden ansiokas varoitus haittaohjelmista joita yritetään tartuttaa pahaa-aavistamattoman uhrin koneelle väärennettyä web-sivustoa hyväksikäyttäen. Mutta yleensähän kirsikat ovat olleet kakussa, eivätkä päinvastoin? Millainen on kirsikka jossa on kakku? Vai onko pieneen kirsikkaan samalla tavalla rakennettu kakku sisään, kuten laiva pulloon?

Ylen urheilutoimitus

Ylen urheilutoimitus repäisi tänä aamuna (17.9.) ison otsikon:

Korismiehet astuvat leijonankitaan

Koripallomaajoukkue matkustaa Belgradiin ja pelaa Serbiaa vastaan. Normaali sanonta on: astuvat leijonanluolaan. On verrattain vaikeaa kuvitella koripallojoukketta tunkemassa itseään leijonankitaan, vaikka se ammottaisikin apposen auki.

Kommentin lähetti ilmaheikki
(Ilmari Heikkilä, Iisalmi)

Taloustilanne on synkempi kuin arvasinkaan

Kauppalehti.fi siteeraa otsikossaan Keskuskauppakamarin puheenjohtajaa Kari Jalasta. Otsikon mukaan "Suomen talous lähes pysähtyy". http://www.kauppalehti.fi/5/i/talous/uutiset/etusivu/uutinen.jsp?oid=2008/09/14529

Siis mitä ihmettä? Pysäytetäänkö kaikki tehtaat, loppuuko kaupankäynti, jäävätkö kaikki palvelut tekemättä? Johtaako talouden myllerrys tosiaan siihen, että raha tai hyödykkeet eivät enää vaihda omistajaa?

Tarkemmin lukemalla selviää, että Kari Jalaksen mukaan Suomen talousKASVU lähes pysähtyy vuonna 2009. Aivan otsikon mukaisiin lopunajan tunnelmiin ei siis ainakaan vielä ensi vuonna päästä.

Superministeriö

Ylen Taustapeili -ohjelmassa 17.9. eräs vieras tarkoittaessaan uutta työ- ja elinkeinoministeriötä puhui vahingossa työ- ja keinoelinministeriöstä. Mielestäni tämä sopisikin varsin mainiosti nimeksi tälle Superministeriölle.

Hiipuva kansansuosio

Ylen radiouutisten lukija 17.9. klo 18 uutisissa: "Britannian pääministeri Gordon Brownin (57 v.) kansansuosio on laskenut alimmilleen seitsemäänkymmeneen vuoteen." Ilmeisesti kyseistä Herraa on odotettu kuin messiasta jo 13 vuotta ennen syntymäänsä, koska uutisesta päätellen suosiomittauksia on jo silloin tehty.

Kunnia menee mutta maine kasvaa!

Jaakko Laakson kreikkalaiskatoliset juuret?

Päivän kansanedustaja radio-ohjelmassa 18.9.08 kansanedustaja Jaakko Laakso moitti kollegoitaan epäselvästä kielenkäytöstä. Lähes samaan hengenvetoon hän päästi ilmoille seuraavan tulkinnoille alttiin lauseen: "Ollaan oltu porvareitten kanssa yhdessä marjassa ja siinä on mennyt tuohuksetkin mukana". Tuohus on ortodoksien käyttämä mehiläisvahasta tehty kynttilä, ja Laaksolla onkin lienee ollut mielessä tuohesta tehty marjankuljetusastia, tuokkonen.

Hiirenkorville kuluneet lehdet

http://www.hs.fi/maailmanihmisia/artikkeli/Oprah+Winfrey+saudinaisten+suursuosikki/1135239577774

"Supertähden omaa O-lehteä ei saa Saudi-Arabiasta, mutta ulkomailta ostetut, hiirenkorville kuluneet lehdet kiertävät fanilta toiselle."

Vaalikuume

Kirkkonummen sanomat otsikoi 21.9.2008 näin:

"Lämpeneekö vaalikuume Kirkkonummella?"

Naisen grillaaminen

"Kerro Aristoteleen kantapäälle, mikä särähtää kielikorvaasi!"

Minäpä kerron. Helsingin Sanomissa 20. syyskuuta sivulla A 11 kirjoitettiin:

"Syyttäjät grillasivat naista muun muassa laukun löytymisestä saunan terassilta."

- Onnittelen itseäni, etten joutunut olemaan moisissa grillauskekkereissä mukana, edes valamiehistössä! Kannattaisiko esivallan tarkistaa, ettei maassamme vain käytetä gestapomaisia kuulustelumenetelmiä, vai kannattaisiko pikemminkin Helsingin Sanomien miettiä sanavalintojaan. Oman idiolektin väläyksiä ei kannata laittaa valtakunnalliseen lehteen noin vain.

- Tuutu

Katkeaa kuin kanan lento

Julkinen sana Yle Radio Peilissä 23.9.2008 (toimittajana Vivikka Richt): "--tulta siipien alle." Ei taida lentää kovinkaan kauas.

räjähtävä televisio

http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1416249&s=r

Otsikko Tietoviikossa:
"Gartner: nettitelevisio räjähtää tänä vuonna"

Tekniikka ei ole riittävän kypsää jos töllöttimet räjähtelevät.

Sallassa Haavoittunut karhu ei olekaan haavoittunut

Sallassa Haavoittunut karhu ei olekaan haavoittunut
28.09.2008 16:51, päivitetty 28.09. 18:08

Sallassa haavoittuneeksi luultu karhu ei olekaan haavoittunut. Karhua ehdittiin etsiä isolla joukolla reilu vuorokausi. Etsinnässä oli mukana metsästäjiä, koiria, poliisi, rajavartijoita ja helikopteri.

Rajavartiolaitoksen helikopteri havaitsi sunnuntaina eläimen Käsmäjoen pohjoispuolella. Se oli erittäin hyväkuntoinen ja sitä seurattiin noin kolmen kilometrin matka.

Eläimen käyttäytymisen ja liikkumisen perusteella se ei ole haavoittunut.

Metsästäjät kohtasivat karhun lauantaina aamupäivällä, kun se oli rynnännyt hirvipassissa seisovaa miestä kohti. Metsästäjä ampui sitä, kun se oli noin 20 metrin päässä.

Metsästäjien mukaan karhuun osui, ja se pyllähti takamuksilleen. Sen jälkeen se nousi ja lähti juoksemaan poispäin.

Poliisin käsityksen mukaan laukaus oli mennyt etuviistosta ohi tai se oli vain raapaissut eläintä.

Salmivaaran alueella Sallassa voi nyt liikkua turvallisesti metsässä, muistutti poliisi.

STT

Silmä käteen, niin ymmärrät paremmin

Urheilutoimittaja Tommi Roimela kommentoi kolumnissaan Keski-Suomalaisessa 27.9.2008 yleisurheilun tilaa Suomessa näin: "Yleisurheilulla meni siis hyvin Pekingissä ja tulevaisuuteen voidaan katsoa iloisin silmin? Katin kontit, nyt viimeistään pitää ottaa silmä käteen ja ymmärtää, että pitäisi tehdä suuria muutoksia."

Väitän, että ainakaan minun ymmärrykseni ei paranisi, jos kaivaisin silmän päästäni.

Kalle Päätalon kirjoista otettu 3,6 miljoonaa painosta!

Radio Suomessa haastateltiin aamuyöstä (n. klo 3,15) näyttelijä Kai Lehtistä. Ensi-iltaan on tulossa Kalle Päätalon elämää kuvaava elokuva, jossa Lehtinen on pääosassa. Haastattelija taustoitti asiaa mainitsemalla, että:
"Kalle Päätalon kirjoista on julkaistu 3,6 miljoonaa painosta".
Lisäksi hän sai kyselemällä selville, että Kai Lehtinen ei ole lukenut yhtään Kalle Päätalon kirjaa. Hän on sen sijaan opetellut elokuvaa varten sorauttamaan ärrän Kalle Päätalon tapaan.
Aristoteleen kantapään tulisikin mielestäni "sorauttaa" tälle kulttuuriporukalle jonkinlainen rangaistus.
Nimimerkitön.

Kopteri vai helikopteri

Siinä on käynyt ihan toisella tavalla kuin tapauksessa "akkumulaattori"
Heli- häipyi, kopteri jäi.
Akkumulaattorista häipyi "-laattori".
Joku voisi laatia säännön siitä, kumpi pää sanasta pitää tiputtaa pois, jos mieli tekee tiputtaa.
Ovat nämä lyhentelyt sikäli järkeviä, ettei tarvitse käyttää sellaisia ilmauksia kuin esim:
"Medihelihelikopteri"
tai
"Akkumulaattorilaturi"

Yhdysvaltain senaatti äänestää uudelleen?

IS:n nettilehti kertoo otsikossaan tänään että:
"Yhdysvaltain senaatti äänestää uudelleen roskapankista"
Miten niin "uudelleen", kun eivät vielä ole kertaakaan äänestäneet tästä asiasta?
Nimimerkki:
"Mitenkäs se nyt taas päätyi otsikoksi se, mitä sylki otsikkotoimittajan suuhun sattui tällä kertaa tuomaan?"

mitä jää vetävän käteen

Luu voi jäädä vetävän käteen, jos hetken päästä tarvitaankin jälleen lisää työntekijöitä.

taloussanomat tänään. että ei sen fiksumpaa.
http://www.taloussanomat.fi/yrittaja/2008/10/01/jaita-hattuun-johtaja/200825195/137

nimim. pää kylmänä

Turvaverkko vuotaa

Järkyttävien koulusurmien syy on selviämässä. Kyseessä on ilmeisesti vuotava turvaverkko.

Linkki http://www.uusisuomi.fi/nakokulmat/juhapuistola/turvaverkko-vuotaa.

Kätisyys

Perimmäisten kysymysten höyryävällä alkulähteellä ollaan:
http://ammatinvalintaopas.blogspot.com/2008/09/ktisyys-vaihdettavissa.html

terv. mikko

"Ruusutarha leikkaa tuotantoaan.."

YLE / Kymenlaakson radio:

"Kotimainen ruusuntuotanto on vaikeuksissa. Kymmenessä vuodessa viljelypinta-ala on vähentynyt lähes kolmannekseen. Syynä ovat energia- ja palkkakustannukset ja halpa afrikkalainen tuontiruusu. Nyt myös Pohjoismaiden suurin leikkoruusun tuottaja, Valkealassa toimiva Ruusutarha Suutari leikkaa tuotannostaan melkein puolet. Irtisanomisia leikkaukset eivät aiheuta."

No - ei kai niitä tuotannon tuloksia - leikkoruusuja - ilman leikkaamista voida myydä ja toimittaa asiakkaille?
Ja toisaalta; ennen pitkää leikataan kai koko tuotanto, siis kaikki ruusut.

http://lotta.yle.fi/rswebkta.nsf/sivut/uutisaihe?opendocument&pageid=Content143413F8EC9

Onko Mikkeliin menijöitä?

HS 2.10. Otsikko Kotimaa-sivuilla: Pendolino ja henkilöauto kolistelivat Mikkelissä

Pikku-uutinen kertoo junan ja henkilöauton kolarista tasoristeyksessä. Aikamoinen rämä saa Pendolino olla, jos se 140 km:n tuntivauhdissa mennä kolistelee. Tämän kolistelun seurauksena henkilöauto romuttui korjauskelvottomaksi. Kukaan ei onneksi loukkaantunut.

Otsikon laatijalla äidinkielemme vivahteet jokseenkin kateissa!

Nikkeliä haavoihin

Helsingin Sanomissa 4.10.2008 sivulla A8 on toimittaja Tapio Mainion artikkeli Talvivaaran kaivosradan rakentamisesta Sotkamossa. Kainalojutussa kerrotaan muun muassa kaivoksen myönteisistä vaikutuksista Kainuun työllisyyteen. Kainalojuttu on otsikoitu "Nikkeliä kainuulaisten haavoihin". Nikkeli vaikuttaa kerrassaan innovatiiviselta haavanhoitokeinolta - toivokaamme, että potilaan vointi kohenee odotetusti.

Nimimerkki "Vaihtoehtolääkinnän uudet tuulet"

Nobelista, suomen kieliopista ja vihdoista

Usein sanotaan, että suomi on maailman vaikeimpia kieliä. Ja kyllähän tämä väite ilmeisen todelta kuulostaa, ainakin jos sitä miettii seuraavan, sanomalehti Pohjalaisen etusivulla 11.10.2008 julkaistun otsikon valossa:

"Ahtisaaren työ rauhan eteen palkittiin vihdoin"

Me suomea äidinkielenämme puhuvat olisimme varmasti kaikki hyvin kiitollisia, jos näinkin tärkeällä ja ainutkertaisella hetkellä kansakuntamme historiassa adverbia ja instruktiivia ei olisikaan mahdollista sotkea toisiinsa!

Mutta kaikesta huolimatta paljon onnea Martti Ahtisaarelle, ja oikein makoisia löylyjä myös!

Kunnioittavin terveisin,
"Maalaismaisteri"

Woikosken omituiset kaasut

Helsingin Sanomissa taannoin ollut Woikoski Oy:n mainos tiesi kertoa seuraavaa: "Woikosken tuotteet eivät ole vain kaasuja. Niissä kulkee mukana isompi ajatus ja perintö."

Millaisessa kaasussa kulkee mukana isompi ajatus ja perintö? Haiseeko sellainen kaasu ja mistä sitä tulee? Entä kuinka iso ajatus mahtuu perinteiseen, grillissä käytettävään 11kg teräskuoriseen kaasupulloon?

Kuuden euron päiväsakkojen suuruus?

Ilta-Sanomien verkkouutisissa kerrottiin 13.10.2008 14:28 julkaistussa uutisessa "Mäkihyppääjä Harri Ollille ehdollista vankeutta" Harrin saamien päiväsakkojen suuruudesta: "Ollille tuomittiin 20 kuuden euron päiväsakkoa, joista kertyi hänen tuloillaan maksettavaa 120 euroa." Viittaako tämä siis siihen, että jollain muilla tuloilla 20 kpl kuuden euron päiväsakkojen suuruudeksi olisi tullut muuta kuin 120 euroa?

Dramaattisia toimia suunnitteilla

Helsingin Sanomien (14.10) mukaan terveyspalveluissa otetaan rajut keinot käyttöön, otsikolla

"Hus lupaa kellistää hoitojonot tänä vuonna"

Kun seuraavan kerran menen lääkäriin, onko sieltä mahdollista päästä hengissä takaisin?

nimim. "Varovainen"

Kuulinko oikein?

Mielestäni tänään (15.10) iltapäivällä Ylen Uudenmaan maakunnallisessa uutislähetyksessä Espoon teknisen toimen johtaja Olavi Louko uhkasi tarvittessa "ryhtyä kunnianloukkaustoimiin" En saanut tarkistettua kun en omaa RealPlayeria...

Pelottavaa...

Juopuneita ratissa

Paikallislehti Alasatakunnassa ei rattijuopumuksista uutisoitaessa tyydytä kirjoittamaan lainrikkomusten vakavuudesta, vaan juoppojen käytöstä kommentoidaan yleisemminkin.

Esimerkiksi viikon 42 otsikoinnissaan lehti pysyy valitsemallaan linjalla:
Kolme törkeää rattijuoppoa (14.10.)
Törkeä juoppo ilman korttia (16.10.)

Terve! Perjantaina

Terve!

Perjantaina 17.10.2008 Iltalehden nettiversiossa kerrotaan toimittaja Arto Nybergin sairauslomasta ja todetaan:

"Suositulta tv-kasvolta operoidaan vasemmasta jalasta polvi."

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200810178437491_uu.shtml

Mistäs muualta kuin jalasta? Eihän polvi ole toisaalta jalassa vaan alaraajassa... Kasvolla jalka? polvi? Operoidaan polvi? poisko? Ehkä kuitenkin polvea!

Ylittämätön juttu!

Ilkka Soini
erikoislääkäri
Vantaa

Asiantuntematonta runoilua Kalevipoeg-asiantuntijalta

Kalevan miekka ei ole Otava, kuten Aristoteleen kantapään asiantuntija kielikuvassaan maalaili, vaan Orionin vyö.

Tappaako pudotus vai maahan osuminen?

HS 14.10. sivulla A4:

Tyttö kuoli pudotessaan moottoritien yli kulkevalta sillalta tielle.

Lauseenvastikkeen käytössä tulee olla tarkkana. Vapaa putoaminen kun ei tapa, katuun iskeytyminen hyvinkin. Mikäli noin murheellinen tapaus sattuu, kirjoittakoon Helsingin Sanomat korrektisti "pudottuaan".

Tuutu Joensuusta

Myyvät tavarat

Helsingin Sanomien palstalla Maailman ihmisiä, sivulla B2, on 20.10.2008 uutinen, jossa kerrotaan huutokaupasta: --- Laukku oli myynnissä lauantaina Lontoossa Titanic huutokaupassa. TAVARAT MYIVÄT KUIN KUUMILLE KIVILLE. ---

Eeva Honkanen
Espoo

Sutinaa äänestyspaikoilla...

"Äänestyspaikoilla kävi maanantaina sutina"

Iltalehti.fi
20.10.2008 21:00

MTV3:n uutisissa fraasirikos

Molskista moi!

Kuuntelin juuri Huomenta Suomen 09.00 uutislähetystä 21.10.2008, jossa kerrottiin polttopullojen heittelystä kohti Turkin suurlähetystöä Helsingissä:

"Turkin Helsingin suurlähetystöä vastaan on tehty polttopulloisku. Poliisin mukaan lähetystön oveen oli aamuyöllä heitetty ilmeisesti useita polttopulloja. Ovi syttyi palamaan, ja myös aulatila vahingoittui. Palon huomasi ensimmäisenä poliisipartio kolmen aikaan aamuyöllä.

-

Yksi lähetystön työntekijä ilmeisesti hengitti savua, mutta kukaan ei loukkaantunut vakavasti.

Terveisin Hannu

-

Turkin lähetystön edustalla järjestettiin eilen mielenosoitus, johon osallistui..."

Jäin aprikoimaan, loukkaantuisiko joku vakavasti, jos minä hengittäisin savua. Eikös sitä harrastele muutama muukin silloin tällöin, ainakin tupakan muodossa? Olin myös ymmyrkäisenä, miksi uutistoimisto näkee noin vakavan asian yhteydessä tarpeelliseksi ilmoittaa yhden lähetystön työntekijän tarpeesta hengittää savua.

Suden hetki

http://www.taloussanomat.fi/ajatukset/2008/10/23/suden-hetki/200827569/145?rss=kolumni


Asuntosijoittajien
sudenhetki

Niillä sijoittajilla, joilla on käteistä rahaa, on nyt suden hetki. He ostavat asunnot lähes puoleen hintaan ja panevat ne vuokralle. Kun ja jos hinnat palaavat korkeiksi, he myyvät talot hyvällä voitolla.

Jostain syystä en usko, että käteisellä hyvinvarustautuneet sijoittajat olisivat nyt suuremmassa riskissä kuolla, pikemminkin päinvastoin.

Lehtikeli

Iltasanomien verkkoliite (http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1604625):

"Myös syksyinen lehtikeli aiheuttaa junille hankaluuksia varsinkin rantaradalla."

Lehtikeli on näemmä uudissana tai jotain?

Reilua kahvia ryystettiin

Reilua kahvia ryystettiin ennätysjahdissa.

Turun Sanomat - Ajassa 23.10.2008

Oliko kyseessä jonkin purjehdusennätyksen tehnyt jahti tai mahdollisesti hirviporukan järjestämä tilaisuus.

Åbobo

sadetta ja poutaa

Mari Mörö kirjoittaa uusimmassa (syys-lokakuun) Kotipuutarha-lehden numerossa seuraavaa: "Järkevä puutarhuri oppii jo uransa alkutaipaleella varautua äärioloihin. Hän tietää, ettei kastelusta saa tinkiä ja että jokainen sadevesipisara on poutakelillä kerättävä talteen."

kyllä mahtaa olla melkoiset ääriolosuhteet, jos poutakelilläkin sataa.

t. Kotipuutarhuri Lohjalta

Takki vuorella!

Tämä nyt ei ole varsinaisesti fraasirikos, mutta ajattelin kuitenkin raportoida:

Pari viikkoa sitten huomioni kiinnittyi Halpahallin mainokseen: takki fleecevuorella xx euroa. Arvelin silloin, että kyseinen Pohjanmaalta kotoisin oleva firma varmaan käyttää suomenruotsalaista mainostoimistoa, joten pienet lipsahdukset taivutusmuodoissa ovat ehkä aivan ymmärrettäviä. Tänään kuitenkin huomasin Hong Kong -ketjun mainoksessa saman tyyppisen virheen, tässä tapauksessa kyseessä oli Crocs-tyyppisten jalkineiden "vuoresta".

Ennen vanhaan kyllä puhuttin paljonkin mm. muna- ja voivuorista, mutta missään en itse ole moisia luonnonihmeitä havainnut. Entä mikä kauppa yleensä on niin suuri, että sen sisään mahtuu kokonainen fleecevuori, plus vuoren päälle vielä takit tahi jalkineet? Vai alkavatko kielemme hienoudet hämärtyä siinä määrin, ettei enää ymmärretä mitä eroa on vuorella ja vuorilla?

Lentoyhtiöt ja hotellit valmiit tappamaan

Aamulehti la 25.10.2008
Järkytyin suunnattomasti lukiessani Cray XT4/XT5 supertietokonetta koskevaa artikkelia Aamulehdessä 25.10.2008 sivulla A20.
Siinä todetaan, että lentoyhtiöt ja hotellit olisivat valmiita tappamaan 95%:n käyttöasteesta. Tämän jälkeen en kyllä enää uskalla varata hotellihuonetta yhdestäkään suositusta hotellista saatikka lentää lentoyhtiöllä, josta on vähänkään vaikeampi saada paikkalippua.
Sitä paitsi minulle jäi kokonaan epäselväksi miten 86,7 terafloppia sekunnissa -tehoisen tietokoneen käynnistäminen Helsingin yliopistolla ja murhanhimoinen matkailutuotanto ovat tekemisessä toistensa konssa. Nimimerkki "Lento- ja hotelliyhtiöiden moraalista ja eri toten turvallisuudesta huolestunut"

Tungosta Yrjönkadun uimahallissa

" Yrjönkadun uimahalli kuhisee historiaa "

Otsikkoteksti Helsisingin Sanomissa 28.10.2008

Yleensä kai kuhina aiheutuu ihmisistä, baktereista tms. elämästä ....

terveisin Kuuntelija Kalevankadulta

Kielikuvien virtaa

Hyvä Aristoteleen kantapään toimitus!

Kuulin vähän aikaa sitten radiosta taas Indican kappaleen nimeltä Ikuinen virta.

”ENTÄ, JOS ELÄMÄN IKUINEN VIRTA KATKEAA, KUIN LAHONNUT SILTA?”

Mitä kuulenkaan?! Miten yhteen lauseeseen on mahtunut noin paljon epäjohdonmukaisuuksia?

1. Jos virta on IKUINEN, se ei katkea. Koko kysymys on siis turha!
2. Virtahan ei oikeastaan KATKEA, vaan enneminkin tyrehtyy tai kuivuu tai jotain sen kaltaista.
3. Ja miten virta voi katketa KUIN SILTA?! Vesi on ympäristöön mukautuva elementti ja toimii aivan erilailla kuin kiinteä rakenne.
4. IKUISTA virtaa verrataan tässä LAHONNEESEEN siltaan. Mikään ei voi olla yhtä aikaa ikuinen ja laho.
5. Elämä ei sitä paitsi katkea keskeltä poikki kahteen osaan.
6. Ja sitten tullaan syvällisen kysymyksen ääreen. Onko elämä ikuista? Eikö se päätykin aina kuolemaan?

Laulun sanoitusta kaikkineen- laulun sanoittajan tyyliä mukaellen- voisi kuvata kielikuvien viskelyn vuolaaksi virraksi, joka soljuu eteenpäin kuin katkennut silta.

Toivoisin, että kielikuvia käytettäessä mietittäisiin sujuvuutta, kokonaisuutta, tyyliä ja sitä, mitä tekstillä todella halutaan sanoa.

Terveisin,

Runoilija Savosta

Joko on porkkanat järsitty...

...vai vieläkö jauhettaisiin? Keppiä ja porkkanaa on tulkittu teilläkin vaihtoehtoina ja oudon vakivaltaisesti. Minä olen oppinut fraasin koulussa niin, että porkkana kiinnitetään pitkän kepin päähän ja keppi kiinnitetään aasin valjaisiin sillä tavoin, että porkkana heiluu houkuttelevasti aasin edessä. Molempia tarvitaan että aasi kulkee.

Me itse henkilökohtaisesti

Arvoisa Aristoteleen kantapää,

Minua ottaa päähän kun nykyään joka paikassa ja joka asiasta ollaan henkilökohtaisesti jotain mieltä. Voiko sitä yleensäkään olla jotain muuta kuin henkilökohtaista mieltä? Nyt on myös yleistynyt olla monikollisesti henkilökohtaisesti jotakin mieltä asiastia. Esimerkiksi viime kesänä täällä Turussa joku oli valittanut, että maauimalassa musiikki soi liian kovaa, totesi siihen maauimalan työntekijätär paikallsessa sanomalehdessä, että me täällä olemme henkilökohtaisesti sitä mieltä, että musiikki ei soi liian kovaa. Toisena esimerkkinä voisin mainita, kun tällä viikolla radiossa joku mies totesi, että me henkilökohtaisesti olemme sitä mieltä, että lehmiä hoidetaan hyvin. Se mies oli joku asiantuntija. Onko siis olemassa joku monikollinen, kollektiivinen henkilökohtaisesti?

Hyvän syksyn toivotuksin,
Anna-Liisa K.
Turku

Iltalehti.fi ke 29.10.

"Vesa Keskisen väitetystä raiskauksesta uusi kantelu"

Vesako on joutunut raiskauksen uhriksi? Kävikö joku nuoren naisen omaisista maksamassa "samalla mitalla", kun oikeus ei uskonut tarinaa?

Murha ylivoima - Mitä ihmettä se on?

Urheilutoimittaja Timo Ranta ylläpitää ansiokkaasti mainetta urheilutoimittajien äidinkielen taidosta otsikoimalla jääkiekko-ottelua seuraavasti Kouvolan Sanomissa 30.10.200

"KooKoolla murha ylivoima"

Voisihan tuon ymmärtää niin, että tarkoitus on sanoa "murhaavan ylivoimainen". Opettelisi toimittaja nyt edes yhdyssanat, jos tuollaisia otsikkoja haluaa tehdä.

http://www.kouvolansanomat.fi/Urheilu---Urheilu-uutiset/2008/10/30/KooKoolla+murha+ylivoima/200826108369/6

Otto-moottori

Vaikka tämän kirjoituskanavan kautta terveisiä Jukka Kemppiselle ohjelmasta 31.10.08.

Nicolaus August Otto rakensi vuonna 1867 nelitahtisen valokaasua käyttäneen moottorin. 4-tahtiperiaatteen oli julkaissut A.B. de Rochas vuonna 1862. Tämä kaikki kaasua käyttäen ennen nestemäisen bensiinin aikaa.

Poliittinen broileri

Eikö sanonta "poliittinen broileri" enää tarkoitakaan pikkunassikasta politiikan pyörteissä ollutta, oikeita töitä täysin kokematonta puoluenörttiä? Siis näitä ilkkakanervia ja muita liukkaaksikin miellettyjä ammattipoliitikoita, jotka aloittivat polittikassa jo ala-asteella?

Nimittäin: Helsingin Sanomissa (nettiversiossa) oli tänään 31.10. juttu Jaana Pelkosesta, joka kertoi olevansa poliittinen broileri, joka ei tiedä politiikasta juuri mitään. Myös toimittaja äityi päivittelemään asiaa siihen sävyyn, että onhan Pelkosella toki kokemusta ja koulutusta, joten ei hän voi olla mikään poliittinen broileri.

Tahtoisin, että Aristoteleen Kantapää ottaa selkeän kannan siihen, onko tämän sanonnan sisältö todellakin muutettu päinvastaiseksi kuin se aiemmin oli. Ja jos ei, tuomitsisi ankarasti moisen holtittoman kielenkäytön.

Terveisin Viola Colorata

Varjele lompakoasi

Ovat nuo autot päässeet kehittymään sitten viime näkemän mitä kummallisempaan suuntaan. Tai ainakin sen käsityksen saa taloussanomien verkkouutisen otsikosta "Auto syö lompakkoa monellla tavalla" http://www.taloussanomat.fi/omatalous/2008/10/31/auto-syo-lompakkoa-monellla-tavalla/200828282/139?pos=21. Varjelkaa siis rahapussianne nälkäisiltä autoilta.

Nimim. Toistaiseksi auton omistaja

Väkivaltaan yllyttämistä

Kesko yllyttää asiakkaitaan väkivaltaan: Pirkka-lehdessä 11/2008 (s. 61) neuvotaan "Tyrmää laukulla".

Suussasulavuudesta

Kuulinpa tuossa juuri televisiosta mainoksen, jossa mainostettiin tablettien kätevää ominaisuutta toteamalla kyseessä olevan "suussasulavan tabletin".

En epäile ollenkaan, etteikö tabletin joutuessa kosketuksiin syljen kanssa suussa tapahtuisi juuri näin. Olen kuitenkin itse tottunut ajattelemaan suussasulavaksi jonkin oikein maistuvan ja herkullisen gastronomisen elämyksen, en suinkaan apteekista saatavia tabletteja...

Kohtalokas nainen...

"Nainen koitui miehen kohtaloksi Riihimäellä"

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1607760
02.11.2008 16:20

Kietoutua ...

Suomalaiskalastaja kietoutui verkkoon ja hukkui
05.11.2008 13:41 (IS -verkkopalvelu)

Tokkopa kylmissään kuitenkaan. Tai tahallaan.
Olisikohan asiallista käyttää sanaa "sotkeentua".

epäreilua

Ministeri Mauri Pekkarinen yle ykkösen aamussa 7.11. puhuessaan energiapolitiikasta:
"Meidät pakotetaan sanomaan, että en koskaan hakkaa vaimoani"

Voi politiikko-parkoja, onhan tuo nyt todella epäreilua!
nimimerkki Mäntyharjun mummo

Aristoteles: suomenruåtsalaiset nimet "Fazer" ja "Paulig"

Viikon ehdoton fraasirikos oli Aristoteleen kantapää -nimisessä YLE:n ohjelmassa, jossa käsiteltiin iskulauseita "Tietysti Pauligin" ja "Sano Fazer, kun haluat hyvää". Juontaja sanoi "Suomenruotsalaisia sukunimiä Fazer ja Paulig"
Kuinka virheelliset historiakäsitykset leviävätkään juuri radion kautta!

Gustav Paulig, joka perusti Pauligin oli Saksasta:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Gustav_Paulig

Karl Fazer sai nimensä sveitsiläiseltä isältään:
http://fi.wikipedia.org/wiki/Karl_Fazer

Erkki Leikkari
puh 050 442 76 72
erklei1@mac.com

Stefan Wallinin oikea käsi vallattomana

Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantila kirjoittaa kolumnissaan 9.11. tasa-arvoministeri Stefan Wallinin valtiosihteeri Stefan Johanssonin töppäilystä ja toteaa mm. seuraavan.

"Tasa-arvoministeri Stefan Wallinin oikea käsi harhaili Ruotsin suurlähetystön kutsuilla väärillä rinnoilla."

Onko tuossa lauseessa fraasi "oikea käsi" vaarassa saada jopa niin konkreettisen merkityksen, että tulee epäselvyyttä siitä, kenen käsi lopulta missäkin oli?

Kysyy lukija iv

Radiouutislähetys, uutinen 2.11.2008 klo8.00

Poliisi selvittää Ruotsissa kaikista rikoksista vain murto-osan.

laskutaito kadoksissa

Ylen uutisiss keskiviikkoaamuna 12.11.2008 kerrottiin, että:

"Vajaan kymmenen vuoden päästä kaatopaikalle saa päätyä enää kolme kertaa nykyistä vähemmän yhdyskuntajätettä."
linkki
http://www.yle.fi/uutiset/kotimaa/oikea/id107255.html

Minä en millään hahmota millainen määrä on kyseessä. Tarkoitetaankohan sillä samaa, kuin kolmanneksen vähemmän?

Lentopallomaajoukkueen lääkäri paini hyppääjän polven kans

"Jalkavaivojen kimpussa oli myös lentopallomaajoukkueen lääkäri, liikuntalääketieteen erikoislääkäri Tiina Nylander, joka paini hyppääjän polven kanssa." Pekka Aaltonen, "Liikuntalääkäri: Syväkyykky pitäisi kieltää lailla". HS 13.11.2008. http://uutiset.msn.hs.fi/urheilu/artikkeli/Liikuntalääkäri%20Syväkyykky%20pitäisi%20kieltää%20lailla/1135241070457?ref=msn

Lentopallomaajoukkueen lääkäri paini hyppääjän polven kanssa!

fraasirikollinen linkissä

Tarkastelin sivua

http://blogit.yleradio1.yle.fi/aristoteleenkantapaa/ilmiannafraasirikolliset

ja löysin joitain epäselvyyksiä, joita voi kenties fraasirikoksiksi kutsua:

1) "Ilmianna fraasirikolliset alla olevista "kommentoi"- tai "vastaa"-linkeistä!"

Tämän kehotuksen täsmällinen sisältö jäi epäselväksi, mutta ensimmäisenä mieleen tuleva tulkinta on, että linkissä on fraasirikollinen, joka pitäisi löytää ja ilmiantaa. Rikollisen löytäminen voi olla vaikeaa, mutta fraasirikos saattaa löytyä.

Kuten esimerkiksi:

2) "Kirjautumatta jätetyt kommentit päätyvät ensin hyväksymisjonoon"

Kommentti: Mahtaako se kommentti päästä koskaan hyväksymisjonoa pidemmälle, jos se on kerran jonoon päätynyt?

Kokeeksi klikkasin linkkiä. Avautuvalla sivulla oli ensimmäisenä tyrmäävä tervehdys

3)"Antamasi vastaus on väärä."

Kommentti: Todella nopeaa toimintaa, enhän vielä ehtinyt vastata mitään

Kuin rusina pullassa

Ote Ylen urheilu-uutisista:

"Vanhemmista rusina, Leitnerilla tusina

Suomen miesalppihiihtäjiä luotsaava Christian Leitner korostaa voimakkaasti vanhempien keskeistä roolia lajin juniorityön kulmakivenä. Lajiliittojen, seurojen, valmentajien ja lähipiirin muodostamassa pullapitkossa kotijoukot on se ehdoton hedelmä, joka tarvitaan myönteiseen urakehitykseen."

Ei varmaankaan ole vanhemman mieltä ylentävää olla tyly ja vaativa rusina, mutta ilmeisesti joillekin lasten urakehitys on vaivan arvoista.

nimim. Hellä ja hehkeä

Hihat käärittyinä

Keksisuomalaisen liikennetoimittaja Timo Nieminen otsikoi 28.10. uskaliaasti: "Brittihallitus työntää sähköautoja maanteille". Allekirjoittanut ihmetteleekin, pitäisikö sähköautojen tuotekehityksen antaa mennä hieman pidemmälle ennen niiden laajempaa teille leviämistä, jottei hallituksen työaikaa suotta kulu autojen työntämiseen. On kai hallituksella parempaakin tekemistä.

nimim. "Allekirjoittanut"

Hapan kettu

Perussuomalaisista Kokoomukseen loikannut kunnanvaltuutettu Maarit Rostedt kommentoi päätöstään tänään Helsingin Sanomissa:

"Perussuomalaiset olivat Rostedtin mukaan hänen menestyksestään happamia kuin kettu, joka on syönyt pihlajanmarjoja"

Ilmeisesti ne marjatkin sitten ovat melko happamia, kun kettukin niitä saatuaan happanee.

Avaruuskävely vai kuukävely

Iltalehti 19.11.2008 5:40
Astronautti hukkasi työkalunsa avaruuskävelyllä

Kansainvälisen avaruusaseman ISS:n korjaustyöt kangertelevat.

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan mukaan Endeavour-avaruussukkulan astronautti pudotti kuukävelyn aikana työkalunsa, ja ne katosivat avaruuteen.

Onko haulikko löytynyt?

Keskisuomalainen uutisoi Kauhajoella sattuneesta traagisesta tapahtumasarjasta, jossa jutun otsikon mukaan "Hirvestäjä sai haulikosta reisiinsä". Otsakkeen alta sitten selviää että toisen miehen kivääri on vahingossa lauennut ja luoti on lävistänyt uhrin jalat.

Jutusta ei käy ilmi, kenen haulikko samaista miespoloa on jalkoihin osunut, onko se tapahtunut ennen vai jälkeen kiväärillä ampumisen ja onko mahdollinen haulikolla huitoja aseineen jo paremmassa tallessa?

Ihmeellinen sää tai sitten toisaalta ei!

17.11 HS/Ilmatieteenlaitos

Eteläsuomeen odotettvissa lumisadetta ja kovettuvaa voita! Todennäköisesti keli on todella luistava ja maukas mutta tuskin sentään! Maukas kirjoitus virhe tuuli ja voi sekoittuneet, kun oli tarjolla vain liukasta keliä ja voimaksta tuulta. Linkkiä ei nyt tarjolla mutta uskoisin kyseisten lainaavan jos tarvitaan sitä! Ilo siitä irtosi vähäksi aikaa, uutiset ja säätiedotukset voivat tarjota parasta hupia!

Terveisin: pate68

Fraasirikos?

Olen usein kuunnellut kiinnostuneena erästä radio-ohjelmaa. Mieltäni askarruttaa siellä usein toistettu fraasi: "äidinkielellä puhumisen lahja kuin vettä vaan". Miten lahja voi olla kuin vettä vaan, ellei se sitten ole vettä?
Nimimerkki Hörökorva

Ihminen kompastui ratikkaan (IS netti 21.11.2008)


Ihminen kompastui ratikkaan
21.11.2008 10:20

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1618452

Mietin, kuinka suuresta ihmisestä olikaan kyse, kun ratikkaan kompastuu - vai oliko kyseessä miniatyyriratikka?

Itse jutusta sitten kävi ilmi, että ihminen oli kompastunut JA kolhinut itsensä ratikankulmaan.

Junasta pudonnut

Helsingin Sanomissa 26.10. oli juttu syrjäytyneestä nuoresta miehestä, olkoon hän tässä vaikka Juha, koska juttu ei enää ole tallella. Otsikko kertoi jotakuinkin näin: "Juha putosi junasta jo yläasteella". Voi miten karmeaa, ajattelin. Loukkantuiko hän pudotessaan niin pahasti, että joutui kroonisten oppimisvaikeuksien tai muun vastaavan vitsauksen kouriin? Aloin lukea juttua ja kyse olikin vain siitä, että Juha oli joutunut syrjäytymiskierteen alkuun jo yläasteella. Ilmeisesti otsikko oli hieman epäonnistunut hybridi sanonnoista "pudota (kuin eno) veneestä" ja "meitä on moneen junaan ja osa jää asemalle".

Tyhjää tallessa

Espoonlahden S-marketissa opastetaan asiakasta hyllyjen yläpuolella olevalla kyltillä löytämään haluamansa:

"Tyhjät tallenteet"

Loogisesti mielenkiintoinen ajatus: Mitä on tallennettu? Etsin tietenkin kauppareissullani tallennetta John Cagen teoksesta "4'33''". Toisaalta siinäkään ideana ei ole pelkkä hiljaisuus vaan ympäristön äänimaailma - teoksessahan esiintyjä ei soita mitään.

Mutta valitettavasti tuotteet olivat varmaankin loppuneet, sillä hyllyssä oli vain käyttämättömiä tallennusvälineitä. Seuraan hyllyä ja raportoin, koska tyhjiä tallenteita on taas saatavilla ja mitä ne ovat.

Kurjat

Eriarvoisuus lisääntyy samaa vauhtia kuin teknologia saavuttaa kaikki elämänalueet. Siihenkö viittaa Helsingin Sanomien otiskko 22.11.:

"Suomen sateelliittikurjista kaksi on lentänyt Afrikkaan"

Liian pieni turvaväli?

Osallisajoneuvojen lisäksi onnettomuudessa vaurioitui yksi molempien ajoneuvojen kyydissä ollut ajoneuvo.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/200811258645281_uu.shtml

Eipä ole ihme ihme että onnettomuuksia sattuu, kun autonkuljetusrekoilla on kyydissään yhteinen auto. Turvaväli ei voi olla kovin pitkä.

Uskaltaako matkustaa Pohjois-Thaimaaseen?

"Tilanne ei vaikuta suomalaisiin matkatoimistoihin

Suomalaisten matkatoimistojen Thaimaan-matkoihin Bangkokin tilanteella ei ole vaikutusta. Matkailijoita on tällä hetkellä menossa lähinnä muihin Thaimaan lomakohteisiin kuin Bangkokiin.

Finnmatkat ja Tjäreborg aloittavat Bangkokin tilauslennot joulukuun puolivälissä. Tällä hetkellä ne tekevät matkoja ainoastaan Etelä-Thaimaaseen.

Matkatoimistojen matkustajia on kuitenkin menossa Bangkokiin reittilennoilla. Toimistot seuraavat Thaimaan tilanteen kehittymistä.

YLE Uutiset"

kysyy nimimerkki Ylen herkkäkorvainen Oulusta

Nokian Renkaille jopa 80 miljoonaa turskaa ruplaruletista

Heikko rupla uhkaa viedä Nokian Renkailta 80 miljoonaa
27.11. - 07:51 (Luotu: 26.11. - 20:27)

Kari Happonen, Aamulehti

Nokian Renkaille jopa 80 miljoonaa turskaa ruplaruletista
Torstai 27.11.2008 klo 09:00 (päivitetty to 11:31)

Kirsi Hantula, kauppalehti

Morten Helsingistä ihmettelee otsikon erinomaista muuntautumiskykyä, eli miten ilmeisestä Aamulehden esittämästä 80 miljoonasta eurosta saadaan Kauppalehden otsikossa jopa 80 miljoonaa turskaa, ja vielä ruplaruletissa -> onkohan kyseessä jokin uusi rulettimuoto jossa päävoittona on turskaa? No, ei hätää, joskohan noita turskia voisi edes hyödyntää näin joulun "kynnyksellä", ennenkuin pilaantuvat?

Omaan nilkkaan

Olen pakotettu huomauttamaan äskeisessä (28.11.2008) ohjelmassanne tehdystä rikkeestä, jossa mainittiin jonkin kirjan yhteydessä äimän käkenä oleminen. Mielestäni ei ollut asiallista kysellä "Kuka se Äimä mahtaa olla", sillä äimähän on esim. suutarin käyttämä isosilmäinen neula. Kuka-kysymyssana viittaa henkilöön.
Mikäli tarkoitettiin Äimä-nimistä henkilöä niin Aristoteles lie tekemässä nyt merkittävää luomistyötä uusien sanontojen alueella. Onnittelen siitä rohkeudesta.

Puiden takaa.

http://www.hs.fi/urheilu/artikkeli/1135241464391

Valtameripurjehtimisen arkea:
"Alkaa stressata, kun kannella et näe kypärän visiirin sisältä juuri mitään, et kuule mitään, keskityt vain ajamiseen ja välillä puun takaa tulevat aallot iskeytyvät trimmaajiin niin, että he lentelevät cockpitissa."

Ihmisten vaikutus maapalloon on suurempi kuin uskoimmekaan. Merten ravinnepitoisuuksien nousun aiheuttama rehevöityminen uhkaa jo purjehtijoita, kun tiheäkasvuisten valtamerien aallokot piiloutuvat puiden taakse. Kilpailijat eivät näe merta puilta!

tuohus

Jakke Laakso oli Tuohuksineen vähemmän väärässä kuin Artistoteleen siteeraama kansalainen. Valtaosalla suomalaisia tuohus on tuohi- tai päresoihtu. Ortodoksien sytyttämät kunttilät ovat harvinaisempia. Katso vaikka Nyky-Suomen sanakirja, missä merkitys 1) on tuohisoihtu ja 2) ortodoksikynttilä.

terveisin jukka knuuti

Fraasirikos jäähallissa

Eräs Ylen radioselostaja totesi jääkiekon sm-liigan ottelussa Tappara-HIFK: "Tapparan ylivoimapeli ei ole parantunut suuntaan eikä toiseen."

Toivottavasti eivät hampaat katkea

Tekniikka ja talous -lehti kirjoitti 28.11.2008 amerikkalaisen autoteollisuuden surkeista näkymistä. Toimittajan kommentti oli otsikoitu:

Detroit syö katkeraa kalkkia

Yleensähän puhutaan katkeran kalkin juomisesta. Mutta sekin on kyllä hämärästi sanottu. Silloinkaan ei juoda itse kalkkia, siis maljaa, vaan katkeraa juomaa sieltä sisältä.

Täytyy myöntää, että voin itsekin sanoa juovani kupin kahvia tai lasin piimää. Toivottavasti ei kenenkään tarvitse kuitenkaan syödä juoma-astioita, etteivät hampaat katkea.

Lukija Helsingistä

Jotain mätää pääkirjoitusalueella

Helsingin Sanomien päätoimittaja on 1. 12 innostunut elävöittämään kuivakkaa taloustekstiä moninaisilla, joskin hämmentävillä, kielikuvilla. Ilotulitus alkaa jo otsikosta:

http://www.hs.fi/paakirjoitus/artikkeli/Talouden+suohon+joutunut+EU+nostaa+itse%C3%A4%C3%A4n+tukasta/1135241551988

Itse en ole koskaan edes harkinnut nostavani itseäni tukasta, mutta voin hyvinkin kuvitella miltä itse suoritettu tukasta nostaminen tuntuu, tapahtuipa se sitten suossa tai kuivalla maalla. Toimittaja voisi mielestäni käydä testaamassa toimenpiteen tehokkuuden täällä Etelä-Suomen leudossa talvessa vaikka heti, jos vain tiedossa on sopiva suo. Kannattaa varalta pyytää ystävä mukaan, mikäli suosta nouseminen nostamalla itseään tukasta osoittautuu yhtä toimimattomaksi ratkaisuksi kuin miltä se kuulostaa.

Leipätekstin puolella kirjoittaja avaa kertomalla, miten EU:n elvytyspaketti on luonteeltaan jäsenmaiden varpaille astuva. Tämän jälkeen toimittaja kuvailee innolla eri maiden sukeltamista [ilmeisesti talous-]vajeen [suohon].

Kirjoituksen hämmetävin osa on loppu, jossa palataan ehkä alun varpaiden innostamana jalkoihin, joita höystetään epämääräisen kristilliseltä kuulostavalla kuvaelmalla:

"Tämän taantuman jälkeen vakaus- ja kasvusopimuksesta on jäljellä enää riekaleet. Jos uskotaan, kuten Brysselissä on tähän saakka hoettu, että sopimus on euroalueen uskottavuuden kannalta tärkeä, jäsenmaiden talouksia hiljalleen homogenisoiva ohjeistus, euroalue menettää toisen tukijalkansa. Taantuma ja elvytys ajavat katraan hajalleen, eikä aitaa enää ole.

Toinen tukijalka on Euroopan keskuspankki."

Pääkirjoitus herätti paljon kysymyksiä, joista tosin yksikään ei liity euroalueen talouden elvyttämiseen: onko tukijalka aita? Voiko olla kahta tukijalkaa? Miksi katraalla on aita eikä paimenta, vai onko paimen korvattu aidalla jo edellisen laman aikana? Ovatko alun varpaat ajaneet kirjoittajan harhapoluille asettelemaan tukijalkoja tukipilarien tahi kulmakivien asemesta?

Microsoft on matojen ystävä

Juha-Matti Mäntylä kirjoittaa Tietoviikon verkkojulkaisussa 30.11.2008 otsikolla "Virtualisointi mullistaa tietotekniikan". Artikkeli on täyttä rautaa aina siihen saakka, kun Mäntylä eksyy eläinkuntaa käsitteleviin kielikuviin ja kirjoittaa näin: "Toisaalta Microsoftin etuna on hinta, palvelintuotteen käyttäjävolyymi ja pitkä kokemus aikaisten lintujen alas ampumisesta."

Voidaanko tästä siis päätellä, että matojen voimakas lisääntyminen viime vuosikymmeninä on ollut Microsoftin syytä, joka on menestymisensä innoittamana ampunut alas suuren joukon aikaisia lintuja?

Ehdotan kirjoittajakaimani julmaa rankaisemista upean sananparren häpeämättömästä väärinkäytöstä tai vaihtoehtoisesti tiedonjulkistamispalkintoa ja Microsoftin näin paljastetun ympäristörikoksen tarkempaa tutkimista.

Terveisin, Juha-Matti vaan ei Mäntylä

Supernovaräjähdys kuvattiin suomalaisjohdolla

Suomalaiset ovat onnistuneet kuvaamaan avaruutta suomalaisella johdolla:

http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=3601

terveisin nimimerkki "Tähtitiede on johtotähtemme"

perässähiihtäjä aukoi uraa

Unto Hämäläinen sai blogistaan SK:n journalistipalkinnon..
3.12.2008 Ylen radiouutiset 17.00
" on aukonut uraa perässähiihtäjänä.."

KUINKA perässähiihtäjä VOI aukoa uraa????

Pellit kiinni

"Naisella pellit kiinni - kodinhoitajat pelastivat häkäkuolemalta"

"Lämmityskattilan hormin pellit liian aikaisin sulkenut nainen sai vakavan häkämyrkytyksen omakotitalossaan Lumijoella Pohjois-Pohjanmaalla."

http://www.iltasanomat.fi/uutiset/kotimaa/uutinen.asp?id=1622506
03.12.2008 19:53

HS itsenäisyyspäivänä nettisivuillaan

"Ultra bra -yhtyeestä tunnetuksi tullut laulaja-näyttelijä Vuokko Hovatta saapui Linnaan näyttelijä Eero Aho.

Näyttelijä pari julkisti näin suhteensa Hovatalla oli yllään on vihreä iltapuku, joka oli hankittu helsinkiläisestä Andiata-liikkeestä.

Aho oli aiemmin naimisissa näyttelijä Tiina Lymin kanssa."

Onko tässä kysymys Vuokko Hovatan sukupuolenvaihdoksesta vai miten ensimmäinen lause pitäisi tulkita?
Voisiko toimitus kiireestä huolimatta edes vähän oikolukea näitä juttuja?

Ollin liian kevyet sukset

http://www.iltasanomat.fi/urheilu/t/makihyppy/1623584

Jos otsikon tulisi kertoa asian ydin, tässä mennään kyllä enon sukset limpussa saunan taakse.

Eiväthän sukset olleet liian kevyet vaan hyppääjä.

Ju-kka

Perävalot

Toimittaja Pasi Heikura kommentoi Aristoteleen kantapäässä seuraavasti: "Puolison perävalojen pilkottaessa pensaiden lomasta viimeisen kerran".
Tutkittuani puolisoni hyvin tarkasti en löytänyt hänestä minkäänlaisia valoja.
On mahdollista, että puolisooni ei ole kokoonpanovaiheessa asennettu valoja. Siksi pyysin ystäviäni tutkimaan omat puolisonsa ja ilmoittamaan valohavainnosta. Valoja ei löytynyt.
Näiden todisteiden valossa pyydänkin fraasirikosoikeutta antamaan langettavan tuomion toimittaja Heikuralle. Rangaistuksena toimittaja Heikura viettäköön viikon radion urheilutoimituksessa opetellen äänenkäyttöä ja kielikuvia.

niin niin

alkuperäinen otsikko kertoi osapuilleen näin:

Olli hylättiin - liian kevyet sukset

mutta nyt tuo linkki on tarpeeton ja asia on vanhentunut otsikon uudistuttua.

Mitä ovat Fabergén pillet?

Yle-uutisten nettisivuilla uutisoitiin otsikolla Suomen kallein Fabergé-esine Yhdysvaltoihin seuraavaa

"Hajuvesipullon lisäksi uuden kodin seattlelaisen keräilijän kokoelmasta Yhdysvalloista saivat suomalaissyntyisen mestarin valmistama maljakko, soittokello ja pille- sekä puuterirasiot, jotka myytiin 106 200 euron arvosta. "

Fabergen munat ovat kyllä tuttuja, mutta mitähän mahtavat olla pillet, ja rasiot?

Kyselee Keijo Kuopiosta

Menoa eikä meininkiä

Kahvi meinasi mennä väärään kurkkuun kun Ilta-Sanomat (11.12.2008) vaatii laman torjuntaa tekemisen meininkiä.

Vaatiiko IS todella sitä, että meinaaminen jatkukoon, tekemisellä ei niin väliä? Vai meinaako lehti sittenkin menoa eikä meininkiä?

You Only Live Twice?

Metro-lehden 12.12.2008 sivulla 4 oli pieni uutinen, itsessään traaginen eikä mikään naurun asia. Uutisen otsikko kuitenkin aiheutti hallitsemattoman tirskahduksen.

Pariskunta löytyi taas kuollena

Kirjoitusvirhe

Anteeksi, tuossa piti tietenkin lukea "kuolleena".

maastajaloin vai maasta käsin

Uusimaa -sanomalehti 12.12.09

Otsikko:
Henkilöauto törmäsi Mäntsäläntiellä peruuttaneen Pasi-vaunun keulaan

”Vaunu kerrallaan ajettiin Vanhamoisiontien liittymään ja peruutettiin takaisin Mäntsäläntielle keula tulosuuntaan. Kouluttaja ajatti vaunuja kääntöpaikalla maastajaloin.

Kovin ihmettelen, kuinka liikenteen ohjaus oikein tapahtui. Esim. leijaa ja paljon muutakin ohjaillaan maasta käsin. Pitäisikö huomattavan paljon raskaampia maan päällä liikkuvia laitteita ohjatakin maastajaloin. Vai pitäisikö se tehdä ”maasta jaloin” ja jos, niin kuinka se mahtaa tapahtua? Onko mahdollisesti kehitetty jaloille oma viittomakieli?

Tunnistaako mahdollisesti Aristoteleen kantapää kyseisen ilmaisun?

Seppo Kaunisto
Linnankoskenkatu 71, 06100, Porvoo

Syöttöpisteiden mässäilyä

Urheilu-uutinen netissä sivulla
http://www.hs.fi/urheilu/jaakiekko/nhl/artikkeli/Philadelphian+Kimmo+Timonen+m%C3%A4ss%C3%A4ili+nelj%C3%A4+sy%C3%B6tt%C3%B6pistett%C3%A4/1135242038799

Uutisen otsikko on
Philadelphian Kimmo Timonen mässäili neljä syöttöpistettä

Otsikossa tarkoitetaan, että jääkiekon NHL-sarjan puolustaja teki neljä syöttöpistettä. Minä en käyttäisi kuitenkaan siitä sanaa mässäillä.

Mieltä askarruttaa

Kuponkiuutiset lehdessä myydään kengän pohjallisia joita
lukemattomat lääkärit suosittelevat.
Soitin kerran ja kysyin toimittajalta että suosittelevatko
myöskin ne lääkärit jotka ovat lukeneet.

Viime viikolla selkokieli uutisissa:
Sian lihaa ei voi syödä kun se on myrkyllistä. Naudan lihaa
voi syödä kun se ei ole niin myrkyllistä.

nimim. terveiset Pudasjärveltä