Kesän juhlien, lakkiaisten, kesähäiden ja niiden kuuluisien kaikenlaisten kissanristiäisten puheita kannattaa alkaa suunnitella jo ajoissa. Näin toukokuun loppupuolella on hyvä virittäytyä tulevaan puhetehtävään ja miettiä omia lähtökohtiaan haasteellisessa suorituksessa.
Hyvä puhe ei ole liian pitkä. Hyvä puhe herättää tunteita ja panee ajatukset liikkeelle. Joskus hyvä puhe on myös hauska. Hyvää puhetta kannattaa laatia hartaudella eikä ole noloa kääntyä ammattiauttajienkaan puoleen: kirjastoista löytyy paljon apua hyvää puhetta suunnittelevalle.
Vaikka retoriikka on yhtä vanha keksintö kuin helleeninen maailmankuva, tänäkin vuonna on ilmestynyt oppaita puheen laatijalle. Juhana Torkki esimerkiksi erittelee kirjassaan Puhevalta, että Ciceron neuvojen mukaan puhetta suunnitellessa kannattaa selkiyttää itselleen kolme asiaa: Mitä sanon? Missä järjestyksessä sanon? Millä tavalla sanon? Siitä se lähtee niin kuin ruoanlaittokin parhaimmillaan: selkeistä konstailemattomista perusasioista.
Aristoteleen kantapään sitaattivinkkiosasto tyytyy näin kesän kynnyksellä antamaan kesän puheita varten yhden sitaattivinkin. Kun aloitat puheesi, älä yritä olla hauska sanomalla: leidiis änd henkselmen. Mikä oli joskus hauskaa Turhapuro-elokuvassa, ei välttämättä ole hauskaa enää.
Keikkaspiikit
Voisiko Aristoteleen kantapää napauttaa eetteriin muutaman vinkin keikkaspiikkejä ajatellen? Artistit tuntuvat usein tahmovan ja touhuavan varsin mitäänsanomattomien lausahdusten parissa. Kyseiselle neuvolle voisi olla ylenpalttisestikin tarvetta mainittua kohderyhmää ajatellen. Ja toisaalta asiantunteva yleisö voi (oikein tiukan paikan tullen) tiedoillaan avittaa hukkaan joutunutta vokalistia tai muuta mikin varressa heiluvaa.
Joonas JNS