Skip navigation.
Home

Leipäjuusto vai juustoleipä, kas siinä pulma

|

Yhdyssanojen sanojen oikea järjestys on aihepiiri, josta perinteisesti löytyy peistä taitettavaksi ja kanoja kynittäväksi. Useimmiten asia on täysin ongelmaton, onhan päivänselvää kumpi on kumpi, elinkeinoasiamies vai miesasiakeinoelin.

Mutta joskus yllättävistäkin paikoista löytyy mietittävää. Kuuntelijaystävämme Esa Kuismanen kirjoitti meille näin:

”On särähtänyt korvassa kun juustoleipää sanotaan leipäjuustoksi. Hieman taustaa sanalle. Anoppini kuvasi juustoleivän tekoa seuraavasti: maito juoksetetaan juustonjuoksuttimella, juusto kerätään juustoliinaan ja juusto muotoillaan laudalle leivän muotoon, siis tehdään juustoleipä. Juustoleipää seisotetaan jonkin aikaa ja sitten leipä paistetaan - perinteisesti avotulen paahteessa. Siis juustoleipä on juustosta tehty leipä, ei leivästä tehty juusto.

Vertailukohta löytyy helposti. Esimerkiksi rautanaula on raudasta tehty naula. Naularauta taas on rautaa josta tehdään rautanauloja. Naula tässä viittaa esineen muotoon. Samoin leipä sanassa juustoleipä viittaa juuston muotoon kuten edellä kuvattiin. Muita leipiä voitaisiin luetella: vehnäleipä, ruisleipä jne.”

Tekisi mieli väittää Esalle vastaan, että juustoleipä on leipä, jolla on juustoa, mutta sehän on juustovoileipä. Aristoteleen kantapää jääkin maistelemaan leipäjuuston ja juustoleivän eroa laatimalla kokeeksi herkullisen juustoleipäsalaatin.
- - -
aristoteles(at)yle.fi

Juustonjuoksutus

Anopin kuvauksen mukaan: maito juoksetetaan JUUSTONjuoksuttimella, JUUSTO kerätään JUUSTOliinaan ja JUUSTO muotoillaan laudalle leivän muotoon. Missä vaiheessa JUUSTO siis muuttuisi LEIVÄKSI?

Leipähän on viljasta valmistettua ruokaa.

Leipäjuusto taas on maidosta valmistettu. Juustonjuoksuttimella, ei leivänjuoksuttimella. Eihän se silloin voi olla leipä.

Eikähän se edes ole oikeasti leivän muotoinen, pyöreä tosin mutta ihan lättänä. Leipä yleensä on nostatettu elikkä enempi koholla. Ihan lättänöitä leipiä kutsutaan muuksi, kuten esim. rieska.

Muodon perusteella - siis jos leivästä nimeä yritetään vääntää - sitä pitäisi kai kutsua juustorieskaksi :)o

Kääntyvä yhdyssana

Panin merkille tällaiset sanat kuin pinta-ala ja alapinta.

Syötkö leipää vai juustoa?

Kyseistä tuotetta syödessään nautiskelijan täytyy päättää syökö hän leipää vai juustoa. Kaikki, jotka tuntevat tällöin syövänsä leipää, kutsukoot tuotetta juutoleiväksi. Me muut, jotka tiedämme, että kyseinen tuote on juustoa, kutsumme tuotetta leipäjuustoksi. Leivänmuotoinen juusto, leivottu juusto. Mistä lienee sana tullut. Lapsuudenkodissani herkkua kutsuttuun kotijuustoksi, kotona tehdyksi juustoksi. Ei siis juustokodiksi.

Käsittääkseni yhdyssanoissa viimeinen sana kertoo, mistä on kyse ja sitä edeltävät toimivat määreinä. Esimerkiksi silmälasit ja lasisilmät.

Juustoleivän reseptissä hiivaa

http://www.kotikokki.net/reseptit/nayta/26564/Juustoleip%C3%A4

Tämän reseptin mukaan syntyvä juustoleipä on varmasti herkullista mutta hieman erin makuista kuin se leipäjuusto jota aina olen kotiseudulla saanut maistaa.