Ihmisten leimaamisen lisäksi paikkojen leimaaminen on hauskaa ajankulua. Moni muistaa vielä, mitä tarkoittaa suomettuminen, tuo sana, joka siirsi Suomea maailmankartalla monta sataa katkeraa kilometriä itään päin.
Siksipä poimimme tänään esiin toimittaja Ritva-Liisa Snellmannin kehittämän termin ouluttua. Ouluttuminen johtuu tietenkin Oulun mainiosta kaupungista ja viime viikkojen merkittävimmästä Oulu-uutisesta. Oululainen kulttuurilehti Kaltio oli nimittäin päättänyt osallistua tanskalaislehden Muhammed-kuvien julkaisusta nousseesta kohusta heränneeseen keskusteluun sanavapaudesta julkaisemalla lisää pilakuvia Muhammedista.
Tällä kertaa tempauksesta eivät hermostuneet äärimuslimit vaan Oulun kaupungin päättäjät, jotka erottivat lehden päätoimittajan ja peruivat piirtäjältä tilatun suurehkon työn. Tätä Helsingin Sanomien toimittaja Snellmann kutsuu ouluttumiseksi. Suomettuminen tarkoittaa siis itsesensuuria ennen kuin ilmaisee mielipiteenvapautta, ouluttuminen taas päätoimittajan erottamista mielipiteenvapauden ilmauksen jälkeen.
Koska ouluttumisen määritelmä on näin epämääräinen, sanaa voi mainiosti käyttää monessa muussakin hiukan epäilyttävää ilmiötä kuvailevassa yhteydessä. ”Taidat olla hiukan ouluttunut”. ”Opettaja on täysin ouluttunut”. ”Tässä organisaatiossa ei ouluttuneisuutta tarvita!” Ouluttunut käy tilanteeseen kuin tilanteeseen ja on aina parempi vaihtoehto kuin merkitykseltään vielä hämärämpi oluttunut! Lisää siis kokonaissekaannusta! Älä oulutu!
Kirvesvartta
Eipä taida se Heikura tietääkään mistä sanonta "Hyvää päivää kirvesvartta" oikein tulee.
Sehän menee näin: Isäntä veistää tuvassa kirveen vartta. Vieras tulee ja sanoo: "Hyvää päivää". Isäntä vastaa: "Kirvesvartta".
Sanonta sopii kuvaamaan kommunikointiongelmia; puhutaan muttei haluta tai osata kuunnella.
PK