Skip navigation.
Home

Siansaksa über alles!

|

Käytimme ohjelmassamme taannoin sanaa siansaksa, kun tarkoitimme sekavaa kieltä, joka ei merkitse mitään. Saimme kuulijaltamme Laurilta postia:

Sana "siansaksa" ei — käsitykseni mukaan — ole sitä lasten leikkihöpötystä, mitä Suomen pikkuväki on harrastanut, vaan kyseessä on Natsi-Saksan pilkkasana juutalaisten puhumasta jiddisin kielestä, jossa heprean ja saksan kielet ovat sekoittuneet. Älkäämme siis kevyesti käyttäkö siansaksa-sanaa vaan unohtakaamme se aktiivisesti.

Aristoteleen kantapää tietenkin kiinnostui teoriasta, jota ei ole koskaan aiemmin kuullut. Jos siansaksa todellakin on fasistien keksintöä, sehän pitää panna pannaan saman tien ja vaatia siansaksaa puhuvilta lapsilta ja miksei aikuisiltakin selkeyttä kielenkäyttöön.

Vaan puhelu Kotimaisten kielten tutkimuslaitokselle puhdisti ilmaa epätietoisuuden usvasta melkoisesti. Kotuksen ystävällinen virkailija päätti aloittaa tutkimuksen Lönnrotin sanakirjasta vuodelta 1880. Jos sana esiintyy siellä, kyseessä ei voi olla 1930-luvun saksalainen keksintö.

Ja Lönnrotin sanakirjastahan sana löytyi, puhua siansaksaa, ruotsiksi rotvälska. Siansaksaa siis puhuttiin Suomessa jo monta vuosikymmentä, jollei vuosisatoja ennen Natsi-Saksan syntyä. Voimme huokaista helpotuksesta, siansaksa on taustaltaan arvovapaa sana. Niinpä meidän poliittisen korrektiuden harrastajien ei tarvitse olla huolissamme, vaikka lapset ja mikseivät aikuisetkin puhuisivat käsittämättömiä. Ölköpölkö ölönpölön klotupetu rinks!
- - -
aristoteles@yle.fi

Mikä on riittävä puhdistusmenetelmä

Voisin esittää täsmälleen samaa ajatuskulkua noudattavan perustelun, joka menisi seuraavasti.

"Hakaristi on tuhansia vuosia vanha ja monissa kulttuureissa tunnettu hyvänonnen tuojana käytetty merkki. Koska hakaristi siis on ollut käytössä Suomessakin jo vuosisatoja ennen Natsi-Saksan syntyä, voimme huokaista helpotuksesta: hakaristi on arvovapaa symboli."

Koska olen kuitenkin sen ikäinen kuin olen, minun näkökulmastani Saksan kansallissosialistit ovat pahemman kerran tärvelleet hakaristin. Symbolin aikaisemmin täysin hyväksyttävä olemus on edelleenkin natsismin painolastin kuormittama, eikä siis ole arvovapaa.

Täsmälleen samoin ei esitetyssä perustelussa ole näytetty, että "siansaksa" ei olisi ollut Saksan kansallissosialistisen propagandakoneiston käyttämä termi. Painolastista vapauttaminen tapahtuisi paremminkin silmäilemällä käytettävissä olevaa lähdeaineistoa ja toteamalla, että ei siellä "siansaksa"-termiä käytetä.

Vai olisiko toimittaja Heikura rehabilitoimassa hakaristiä?

--
Jussi Suuronen, Laukaa

Ei antisemitismikään ole

Ei antisemitismikään ole saksalaainen keksintö 30-luvulta, vaan sitä on esiintynyt jo vuosituhansia ennen natseja.