Säätiedotukset ovat mielenkiintoinen kielen osa-alue. Ilmamassojen liikkumiseen ja säärintamien etenemiseen vaikuttavat syyt ovat niin monimutkaisia, että suomenkaan virtuoottinen kieli ei niitä aina pysty jäännöksettä ilmaisemaan.
Turun Sanomien lukijat joutuivat nöyrtymään tämän tosiasian edessä marraskuun puolivälissä, kun toimittaja kirjoitti jutussa "Etelä-Suomeen odotetaan lunta tänään" seuraavasti:
Turussa lumi tullee totuttuun tapaan vetenä ainakin vielä tiistaina. Muualla eteläisessä Suomessa voi kuitenkin sataa lunta.
Ystävämme Jouko kirjoittaa ilmiantonsa ohessa näin:
”arvelen, että koko viime kesänkin aikana lumi on totuttuun tapaan tullut vetenä, vai olisiko tuolloin vesi sittenkin satanut vetenä. Ainakin hiihtokelit olivat huonot”.
Aristoteleen kantapää ihailee turkulaisten sääjournalistien taitoa puikkelehtia veden eri olomuotojen lomassa kuin kala lumessa ja jatkaa suksiensa voitelemista vilkuillen ikkunasta ulos toiveikkaana.
– – –
aristoteles(at)yle.fi
Vuosi piteni 1 sekunnilla, mutta missä on syy?
Uutisissa on kerrottu ihan yleisesti, että vuosi piteni yllättäen yhdellä sekunnilla.
Se siitä seuraa, kun rakennellaan kiihtyvään tahtiin tuulivoimaloita. Totta kai siitä syntyy maapallon pyörimisliikettä jarruttava voima, kun suurin piirtein kaikki tuulivoimalat sojottavat vallitseviin tuulensuuntiin eli kohti länttä/lounasta.
Tämä menee ilmastonmuutoksen piikkiin, tämä maapallon pyörimisen hidastuminen.
Pakko on jossain vaiheessa ruveta käyttämään aurinkokennoilla kerättävää enrgiaa pyörittämään tuulivoimaloiden siipiä. Sillä tavalla maapallon pyörimistä saadaan taas nopeammaksi.
Ja maailma pelastuu!
Nimim.
Solaris.