Kun tiede ja talous yhdistävät voimansa, tuloksena ei voi olla mitään huttua! Niinpä Aristoteleen sitaattivinkki ammentaa tällä viikolla suoraan tuosta nerouden emosuonesta!
Kyseessä on sana, jota kärkkäimmät kellokkaat jo osaavat käyttää. Nyt me liitymme heidän joukkoonsa ja sanomme: kvanttihyppy.
Kvanttihyppy saattaa kuulostaa oudolta, mutta se on sen tarkoituskin! Kvanttihypyn voi tehdä niin johtamistaidossa, terveydenhuollossa kuin tulevaisuuteen, uuteen tietoisuuteen tai rakentamisen teollistamiseen. Joka tapauksessa kvanttihyppy saa kuulijat vakaviksi koska he tajuavat, että nyt ollaan suurten asioiden äärellä!
Mitä kvanttihyppy sitten tarkoittaa? Termi on kvanttimekaniikan kehittäjän Nils Bohrin luoma. Hänen mukaansa elektronit kiertävät atomin ydintä ratoja eli kvanttitiloja pitkin. Jos elektroni loikkaa kvanttitilasta toiseen, askareen nimi on kvanttihyppy. Ja nyt seuraa koko ilmiön kiinnostavin osa: jos hyppy tapahtuu korkeammalta radalta matalammalle radalle, atomi menettää energiaa, eli vapauttaa fotonin eli välkähtää!
Kvanttihyppy tarkoittaa siis fysiikassa pientä hyppäystä tasolta toiselle, joten talousihmiset ovat ottaneet sanan käyttöönsä merkitsemään suurta hyppäystä tasolta toiselle! Tämä on mahdollista sen vuoksi, että kvanttimekaniikka on niin hämärä teoria asioiden olemuksesta, että alan asiantuntijatkin ovat yksimielisiä vain siitä, että tulkintoja voi olla useita!
Samalla kvanttihyppy tuo mukavasti mieleen kvantitatiiviset eli määrälliset seikat ja kuten me talousihmiset tiedämme, määrä ei koskaan mene pois muodista!
Tehdään siis vaikkapa lauantaisiivouksen kvanttihyppy ja heitetään vanhat likaiset matot roskikseen! Kvanttihyppelemisiin!
Kvanttihypyn yksi olennainen
Kvanttihypyn yksi olennainen piirre on se, että hypyn tehdessään kappale ei itse asiassa missään vaiheessa ole hypyn päätepisteiden välissä. Bisneksessä tämä voisi tarkoittaa pomon veljenpojan loikkaa kasaamislinjastolta henkilöstöpäällikkyyteen.