olotila
Arki on cool
Ilahduin ihan mielettömästi lukiessani Divaani-lehdestä vuoden 2011 trendejä. Toimittaja Liisa Jokinen valitsi yhdeksi trendiksi arjen: kaikkea kotiin liittyvää arvostetaan ja tavalliset arjen asiat ja rutiinit ovat cooleja.
Olotilan toimituskin hehkuttaa arjen supersankariutta ja haluaa elää arkea, joka on pyykkikasoista tai työkiireistä huolimatta hyvää elämää. Jokainen päivä ei tarvitse olla arkirakkautta, mutta kannattaa opetella löytämään arjesta iloa.
Entä sinä, oletko arjen rakastaja, löytyykö teiltä trendikäs keinutuoli, vanha nojatuoli, räsymättoja, perintöastioita ja -tekstiilejä? Entä kokataanko teillä terveellistä kotiruokaa ja suositaanko tai kasvatetaanko itse lähiruokaa? Tai kokoonnutaanko ravintolan tai baarin sijaan keittiön pöydän äärelle ystävien kesken?
Liisa Jokisen mielestä kodin ja arjen arvostus näkyy kodikkaissa sisustuksissa niin kodeissa kuin toimistoissa tai liiketiloissa. Kaikkea kotiiin liittyvää arvostetaan: koti-illat, kotiruoka ja kotibileet ovat nousseet omaan arvoonsa. Liisan mielestä tavallisuus ja rutiinit ovat pinnalla!
Olisiko tässä avaimet onnellisempaan arkeen?
- Jos et nauti arjestasi, miten voisit nauttia elämästäsi.
- Opi tuntemaan itsesi, eli opi nauttimaan rutiineistasi.
Itse olen koti-ihmisiä, mutta ilahdun yllätysvieraista, jos koti ei ole kauhean kaaoksen vallassa ja kaapissa on edes kahvia. Minulle koti on oma satama, rauha ja omat ailahtelevat rutiinit. Kodissamme viihdytään ja siellä lapsetkin osaavat touhuta omiaan sekä ottaa ihan iisisti.
Minulle ihan parasta on takan lämmittämä koti, itseleivottu pulla kylmän maidon kera, hitaat aamut ja lueskelu aamiaisella, villasukat ja puulattia, puhtaat lakanat ja uni, perunamuussi ja porokastike, kipakat pikalöylyt saunassa, päiväunet lasten kanssa, omalla pihalla istuskelu ja välillä piha- tai lumityötkin. Ja tähtitaivas.
Mikä on paras arkirutiinisi tai arjen nautinto? Entä miten otat arjen haltuun?
Jaa coolit vinkkisi!
Amerikan kodittomat lapset
Reportaasi seuraa motellissa elävien perheiden elämää yhdellä maan varakkaimmilla alueilla, Disneylandin vierellä. Perheillä ei työstä huolimatta ole varaa asuntoon.
Kuusivuotias Rudee asuu perheensä kanssa motellihuoneessa ja kertoo että kurjin paikka, missä on elämänsä aikana viettänyt yönsä, oli "pusikossa. Se oli noloa." Tytön isä on mekaanikko, mutta palkka ei vielä riitä vuokraan. Silti poismuutto halvemmalle asuinalueelle ei ole vaihtoehto, vaan he tyytyvät maksamaan 870 dollaria kuussa motellihuoneesta.
Brewsterin leskirouva asuu motellihuoneessa neljän lapsen ja neljän koiransa kanssa. Hän käy työssä Disneylandissa, mutta tulot eivät riitä oman kodin vuokraan, vaikka myös 16-vuotias tytär käy hampurilaisravintolassa töissä. 11-vuotias poika Zach joutui juuri oikeuden eteen varkauden takia. Aiemmin poika hajotti motellin omaisuutta, ja nyt perhe saa häädön motellista.
Yhdeksänvuotias Kiera on tunnollinen tyttö, joka haluaisi isona opiskella lääkäriksi. Hän asuu äitinsä kanssa samassa huoneessa toisen perheen kanssa, jolla on vastasyntynyt lapsi. Vaikka Kieraa pelottaa vähän asua väkivallan ja huumeiden keskellä, hän on äitinsä ylpeys, joka toteaa pikkuperheensä moton olevan: "Älä ikinä luovuta."
Vauraassa Amerikassa on paljon pienituloisia, vailla kunnon sosiaaliturvaa. Yhä useampi on nyt laman kurjistamassa Amerikassa vailla asuntoa, johon ei ole varaa muun muassa korkeiden vakuutumaksujen takia.
Californiassa asuva ystäväni kertoi, että aamulla moni supermarketin työntekijä herää autostaan, oman työpaikkansa parkkipaikalta ja lähtee taas töihin. Tässä motto "älä luovuta" on kyllä tarpeen.
Suomalaisuuden uudet tuulet
Mitä käy kansallisaarteillemme kun ne annetaan nuorenpolven vaikuttajien käsiin? Mitä tämä joukko saa aikaan?
Mitä populistiksi haukuttu, menestynyt taiteilija Jani Leinonen voi tehdä Suomen leijonalle? Entä juuri muotoilun valtion palkinnon voittanut muotoilijakaksikko Aamu Song ja Johan Olin eli com-pa-ny kansallispuvullemme? Miltä kuulostaa säveltäjä Jarkko Martikaisen ja laulaja Jonna Tervomaan sekä kirjailija Mikko Rimmisen Maamme-laulu? Entä millainen on nykypäivän kansallismaisemamme tai Kekkonen tänään?
Kuusiosaisessa dokumenttisarjassa Kansallisaarre seurataan uusien kansallisaarteiden syntyprosessia. Kolme alansa huippuammattilaista tekee nykypäivän version rakkaasta kansallisaarteestamme. Useimmat alkuperäiset kansallisaarteemme syntyivät 1800-luvun lopulla. Suomi oli silloin karu ja takapajuinen maa, jolla ei ollut identiteettiä, ei itsenäisyyttä, ei kulttuuria. Eivät alkuperäiset kansallisaarteemme ole kehnoja vaan aika muuttuu - kansallisaarteet ja arvot sen mukana. Ajassamme on myös paljon samaa: identiteettimme, valtiomme ja kulttuurimme ovat jälleen risteyskohdassa.
Tommi Hakon ja Marko Pulkkisen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti huipentuu kansallisaarteiden luovuttamiseen kansalle. Uusi Maamme-laulu esitetään Salpausselän kisoissa, yllätyksenä vanhan Maamme-laulun tilalla 25 000 kuulijalle. Suomen leijona- jakso huipentuu, kun suunnittelijamme luovuttavat ehdotuksensa uudesta vaakunasta Kultarannassa Tasavallan presidentille. Uusi kansallispuku nähdään ensimmäistä kertaa Linnan itsenäisyyspäivän juhlissa kansanedustaja Johanna Sumuvuoren yllä.
Huikeaa - Maamme-laulu on koskettava hitti ja uusi kansallispuku kelpaa ehkä yhä useammalle tulevina vuosina myös Linnaan. Tätä sarjaa pitää seurata: TV2:ssa maanantaisin, 15.11.2010 alkaen, klo 21.20.
Lisätietoja:
- Uuden Maamme-laulun tekivät säveltäjä Jarkko Martikainen, runoilija Mikko Rimminen ja laulaja Jonna Tervomaa.
- Suomen leijonan suunnittelusta vastaavat Venetsian biennaalissa Suomea edustanut kuvataiteilija Jani Leinonen, tietokirjailija ja eläintutkija Riku Lumiaro ja puuseppä Uolevi Nurmi.
- Kolin kansallismaiseman löytäjinä pidetään Juhani Ahoa, Eero Järnefeltiä ja valokuvaaja I.K. Inhaa. Nyt nykypäivän maisemaa etsivät Kalevalaa ja kung fua Jadesoturissa yhdistänyt elokuvaohjaaja AJ Annila, kulttuuritoimittaja Minna Joenniemi sekä arkkitehti ja muusikko Tuomas Toivonen.
- Modernin kansallispuvun tekevät juuri muotoilun valtionpalkinnon saanut suunnittelijapariskunta Aamu Song ja Johan Olin sekä toisen polven kansallispukuompelija Soja Murto Imatralta.
- Uuden Seitsemän veljestä on syntynyt kirjailija Juha Vuorisen, ohjaaja Reetta Aallon ja näyttelijä Reino Nordinin yhteistyönä. Suomi saa myös uuden Kekkosen.
- Uutta Kekkosta ovat olleet etsimässä copywriter Taro Korhonen, tutkija Aleksi Neuvonen ja roolittaja Piia Pesonen.
- 1
- 2
- 3
- seuraava ›
kommentoiduimmat