perhepaletti

 • Nyrjähtäneitä perhepotretteja

  Osa teoksesta Nyrjähtäneitä perhepotretteja. Kuva: Sonja Suominen

  Nyrjähtäneitä perhepotretteja - taitelijan kertomaa

  Sonja Suominen on helsinkiläinen valokuvataiteilija ja kuvataiteen maisteri. Hän on viimeiset vuodet työskennellyt äitiyteen liittyvien aihepiirien parissa; esimerkiksi Siirtymiä näyttelyn aiheena oli oma tytär, jota Sonja kuvasi kännykkäkameralla.

   

  Perhepotretit ovat esillä Kuvataideakatemiassa syyskuussa 2009.

  Taitelijan kertomaa: 

  Teossarjaan on koottu elementtejä, jotka ovat tahattomia, niiden tapahtumista ei voi itse fyysisesti estää. Toisaalta kaikkiin näihin elementteihin liittyy myös tunteita ja merkityksiä, jotka ovat jokaiselle yksilölle hyvin yksityisiä ja ainutlaatuisia. Toisille kuukautisveren tulo on helpotus, toisille taas suuri pettymys. Äidinmaidon ruiskahdus paidan läpi voi ensi kertaa nähtynä ja koettuna olla surrealistinen kokemus. Kuitenkin 'vuodot' liittyvät nuoremman silmin vanhuuteen ja sairauteen, itseään kunnioittava terve nuori aikuinen ei 'vuoda'. 

  - Itselleni ei nuorempana kuukautisten, rintojen tai erektioiden maailma koskaan konkretisoitunut lapsen saamiseen ennen kuin sen aika tuli, kertoo valokuvataiteilija Sonja Suominen.

  Pariutumiseen ja vanhemmuuteen kuuluu usein myös oman itsen 'katoaminen' ja identiteetin heikkeneminen vauva- ja taaperovuosiksi, joillekin jopa siihen asti että lapset muuttavat pois kotoa. Siksi jokaisen aikuisen muotokuva on kuvattu erikseen. Tarkoituksena on painottaa yksilöllisyyttä, poseeraukset ovat omia eivätkä tukeudu partneriin. Kuvien 'omituisuus' liittyy myös optiikkaan ja perspektiivin 'kahdentumiseen'.

  - Vieraantuminen ja itsen katoaminen vaivaavat jokaista äitiä ja isää jossain vaiheessa uutta elämää ja rooliutumista. Tässä sarjassa olenkin halunnut keskittyä juuri näihin kiellettyihin tunteisiin. Eivät ne toki ole ainoita lasten tuloon liittyviä tunteita, mutta minulle ensimmäisen lapsen syntymä aiheutti aikamoisen pöllämystymisen. Oman äitiyden hyväksyminen ja 'syntyminen' äidiksi kesti näin jälkikäteen ajateltuna yli kaksi vuotta!

  Klikkaa itsesi valokuvanäyttelyyn:

  Kommentoi 7 Lue kommentit


kirjoittajasta

Perhepaletti

Kotona sekä joskus ihan pihalla olevien vanhempien tuntoja siitä maailmasta, jossa lasten kanssa elämme.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä