perhepaletti

  • *ttuakos siinä komentelet!

    Miksei naapurin täti kiellä pahanteosta yllätettyä lasta? Kuva: Ulla Vuorela

    Kielsin tuntematonta pojannappulaa särkemästä peilejä kalliolle. Hän hädintuskin jaksoi kannatella kokonaista palapeilin palaa, mutta julisti tosissaan: ”ei me mitään olla säretty!”. Ja kutsui minua ”-tun ämmäksi”. Ja sitten oli se kymmenvuotias, jota omassa pihassani kielsin ensin rikkomasta omenapuuta ja sen jälkeen heittelemästä omppuja kohti ikkunoita. Olin kuulemaa ”idiootti, joka tekee kaikesta tylsää”.

    Ja onpa yksi nelivuotias lyönytkin, kun kielsin riuhtomasta lelua pienemmän kädestä. Mutta se meni iän piikkiin.

     

    Mihin katosivat naapurin tädit?

    Sanotaan, että lapsen kasvattamiseen tarvitaan koko kylä. Mutta yhä useammalta lapselta se, suuri yhteisö, puuttuu. Se, jonka jäsenet hän tuntisi ja jotka tuntisivat myös hänet – ainakin nimeltä. Poissa ovat kylän tädit ja papparaiset. Tilalla Alepan kassa, kirjaston virkailija ja bussikuski.

    Kun kolmivuotias Isovelikin laajentaa jo reviiriään kodin ulkopuolelle. On ollut pakko miettiä, millaisen maailman ja ihmiset lapsi tulee kohtaamaan. Onneksi mikään kaupunki ei ole kasvoton, hyvän ja luotettavan aikuisystävän voi saada niin kerhotädistä kuin siitä Alepassa työskentelevästä Pirkostakin.

    Mutta entäpä se toinen äärilaita: kirjaston ovella alati notkuva, viinalta tuoksahtava ja roisisti käyttäytyvä naishenkilö? Sekä se naapurikorttelin mies, jonka elämän sisältö näyttää pääasiassa koostuvan hormonien pumppaamisesta ja jatkuvasta uhittelusta? En pysty näkemään meitä saman kahvipöydän ääreen juttelemaan elämästä, miksi siis antaisin heidän opastaa lastani?

    Voiko ollakin niin, että suojellakseen lasta, on opetettava hänet olemaan välittämättä vieraiden aikuisten ohjeista? Jospa lapsi ei osaakaan tehdä eroa ihmisten - saati heidän ohjeidensa - välillä! Olisiko siis turvallisempaa haistatella kaikille, jotta välttäisi vaarat?

     

    Vaikeneminen ei ole kultaa

    Ajan myötä toisten lasten kasvattamisesta on tullut tabu, joka näkyy jopa hiekkalaatikon reunalla. Se, joka uskaltaa opastaa leikin vauhdikkainta, saattaa saada osakseen mulkaisuja. Varsinkin lapsen äidiltä – etteikö hän muka huomaisi ja osaisi kasvattaa lastaan! Paineet ovat kovat: nykyajattelussa lapsen virheestä syyllinen on joko isä tai äiti, ei kukaan muu.

    Me sanomme, että jokainen pieni on meidän kaikkien vastuulla. Oli hän sitten tuttu tai tuntematon. Moni auttaakin hädässä, mutta entäpä hädän torjunnassa? Aikaa ja halua puuttua saati ottaa selvää on yhä harvemmalla. Onneksi heitäkin löytyy.

    Kuten silloin, kun Isoveli pitkän päivän jälkeen unohti roolinsa rattaiden vierellä kulkijana. Kiukku iski keskellä suojatietä ja pikkumies löi itsensä maahan istumaan. Samalla sekunnilla takaa pyyhälsi mies, joka ohimennessään kumartui ja sanoi ”Ei siinä saa istua, se on VAARALLISTA. Ylös nyt.”. Johan löytyivät pojallekin jalat.

    Siksipä toivonkin, että sinä päivänä, kun Isoveli ja Pikkuveli nuoruudenuhossaan (joka lienee väistämätöntä) koettelevat maailman rajoja, löytyy jostain lisää näitä suojatiemiehiä.

    Olen myös itse päättänyt olla sellainen: siinähän haistattelette.

     

    Niina Jokiaho on 33-vuotias kotiäiti ja tiedetoimittaja (YLE Tiede). Perheeseen kuuluvat mies ja kaksi poikaa: Isoveli ja Pikkuveli.

    Kommentoi 2 Lue kommentit


  • Baabelin tornissa pärjää elekielellä

    Kielten sekamelskaa Brysselissä. Kuva: Satu Pirinen

     

    Onko äiti nuo suomalaisia? Tuleeko ne meille kylään?”
    Olimme Kanarialla lomalla. Merenrantaravintolan pöydästä kuului suomea. Veikko 3,5 vuotta keikkui leikkipaikan tuolilla, kuunteli ja ihmetteli.
    Ööh… ei kaikki suomalaiset tule meille kylään”, vastasin.

    Kotona Brysselissä tulee, tai siltä se ilmeisesti lapsen näkökulmasta tuntuu. 

    Olemme asuneet Brysselissä pian kaksi vuotta. Tämä on lähes 3 miljoonan asukkaan kaupunki, joka on kuitenkin kuin pieni kylä. Tuttuihin suomalaisnaamoihin törmää tuon tuosta. Täällä asuu 3 000 - 4 000 suomalaista, varovaisesti arvioiden.

    Brysseli on keskellä Belgian hollanninkielistä aluetta Flanderia, mutta pääkaupunki on ranskankielinen. Tai no, päällisin puolin.

    Brysseliin pakkautuu ihmisiä joka puolelta maailmaa. EU:n pääkaupunki tuo paikalle eri maiden virkamiehet. Belgian siirtomaaherruus Kongossa näkyy edelleen suorina lentoyhteyksinä Afrikan kolkkiin, jonne ei muualta Euroopasta pääse. Laittomia siirtolaisia Pohjois-Afrikasta tulee yli rajojen Espanjan ja Ranskan kautta.

    Brysseli on täynnä pieniä taskuja. Ruotsalaisilla on oma yhteisönsä, suomalaisilla omansa.

    Kotikadullamme olevista liikkeistä moni on puolalaisten pyörittämiä: tietokoneita myyvä putiikki, tekstiilikauppa, alakerrassamme oleva kristallia ja makkaraa myyvä kioski, jonka vieressä arabit isännöivät halal-yhteensopivaa pikaruokapaikkaa. Sieltä vastapäisen eliittilukion oppilaat hakevat lounastunnilla täytetyt sämpylät.

    Intialaisen kaverin juuri avaama internetkahvila on aina täynnä. Arabien kulmakauppa myy hyvin, samoin belgialainen leipomoketju ja herkkuliike.
    Kadun kaikki kolme apteekkia ovat belgialaisten perheiden omistuksessa, jotka asuvat liikkeidensä yläkerrassa.

     

    Miten täällä tullaan toimeen?

    Ranskalla, englannilla, kotikielillä. Parhaiten ehkä käsiä viuhtomalla.
    Useimmat Brysseliin komennukselle tulevat virkamiehet ja perheensä opettelevat ranskaa, jos eivät osaa jo tullessaan. Itä-Euroopan maiden tullessa EU:n jäseniksi ranska menetti merkitystään unionin työkielenä.

    Useimmat siirtolaiset puhuvat englantia. Apteekissa asioiminen englanniksi onnistuu vain heikosti, postissa ja kunnantalolla on turha edes yrittää.
    Kielten opiskelu on Belgiassa politiikkaa. Pohjoisen Flanderin asukkaat eivät välittäisi opiskella pakkoranskaa, eteläisen Vallonian ranskankieliset eivät halua opetella hollannin särähtiviä ärriä.

    Täällä asuvien ulkomaalaisten silmissä kielikiista näyttää naurettavalta. Hallitset kolme kieltä? Hyvä alku.

    Veikon leikkikoulussa on 51 eri kansallisuutta. Poika on tottunut siihen, että koulussa tai puistossa lapset ja aikuiset puhuvat kieltä, jota ei ymmärrä.

    Seurasin kerran, kuinka ranskaa puhuva tyttö nappasi puistossa Veikon hiekkalelut. Poika tuli valittamaan, kuinka iso tyttö otti hänen lelunsa.
    ”Mene pyytämään niitä”, kehotin.
    ”Bonjour! Saanko minäkin leikkiä noilla?”, kysyi Veikko.
    Hetken päästä molemmat leikkivät leluilla vierekkäin, ilman kieliongelmia.

    Ymmärtämiseen ei useimmiten tarvita sanoja.


    Emilia Kullas, 38v, on hoitovapaalla oleva toimittaja. Perheeseen kuuluvat aviomies, 3,5-vuotias poika ja 1,5-vuotias tyttö. Edessä on pian muutto Belgiasta Suomeen.

     

    Kommentoi 1 Lue kommentit


  • C'est la vie

    Elämän aakkosia. Kuva: Satu Pirinen

    Lapsi päivähoitoon vai kotiin äidin kanssa? Belgiassa, jossa tällä hetkellä asun, vastaus on yksinkertainen. Täällä kaikki yli 2-vuotiaat lapset ovat päivähoidossa. Suomessa taas kerran kuumana käyvä keskustelu uraäidit versus kotiäidit on täältä käsin katsottuna omituista.

    Belgiassa kotiäitiys on arvostettua, mutta laki takaa jokaiselle yli 2-vuotiaalle lapselle oikeuden käydä "koulua", eli ecole maternellea. Tätä oikeutta käyttävät lähes kaikki. Tiheään asutussa maassa uskotaan, että lapselle on hyväksi oppia toimimaan ryhmässä pienestä pitäen. 

    Vanhemmat valitsevat itse haluamansa koulun, joka voi olla kunnallinen, yksityinen, katolinen, Montessori, Steiner tai tietynkielinen. Yksityiset maksavat tietysti enemmän. Päivähoidon kustannuksissa on huima ero verrattuna vaikkapa Suomeen tai Englantiin. Suomessa lapsen tarhapaikka maksaa kuussa reilut 200 euroa. Todellinen kustannus on yli tuhat euroa enemmän, mutta siitä huolehtii valtio eli me veronmaksajat.

    Täällä Brysselissä Veikon koulunkäynnissä maksaa ainoastaan ruoka, noin 42 euroa kuussa. Joka kuussa vanhemmilta kerätään muutama euro luokan yhteisiin retkiin tai muihin tapahtumiin. Tuo 42 euroa sisältää joka päivä kolme ruokalajia: aina on alkukeitto, pääruoka ja jälkiruoka. Aamupäiviksi koululaisille laitetaan kotoa mukaan eväslaatikko, jossa koulun ohjeiden mukaan saa olla hedelmää tai vihannesta. Koulupäivä alkaa vähän ennen yhdeksää ja päättyy kolmelta. Lounaan jälkeen pienimmät nukkuvat päiväunet. Keskiviikkoisin on lyhyt päivä, silloin koulu päättyy jo puolilta päivin.

    Belgiassa aikuisten työpäivät päättyvät usein vasta illalla 6-7 aikaan. Kouluissa on "garderie", eli aikuisten valvoma tila, johon lapsia voi tuoda kouluun jo aamuseitsemältä. Garderien ovet sulkeutuvat illalla puoli seitsemän aikoihin.

     

    Kuulostaako hyvältä?

    Riippuu mitä arvostaa. Vanhempien on kuitenkin pakko käydä töissä, joten hyvä että koulu joustaa. Toisaalta kolmivuotiaallekin 8 tuntia on pitkä päivä isossa ryhmässä. Kuten Veikko, moni lapsi haetaan kotiin jo iltapäivällä.

    Mitä mitä?! Kuva: Satu PirinenVeikon ryhmässä on 25 lasta. Opettajia on yksi, Madame Cecilie, ja vaihtelevasti 1-2 apuopettajaa. Yhdelle ihmiselle tuollaisen lapsimäärän valvominen on vähintäänkin haastavaa, mutta jotenkin homma näyttää toimivan. Lapset jaetaan pienempiiin ryhmiin askartelemaan tai leikkimään, torstaisin on uintia ja perjantaisin jumppaa.

    Ulos mennään ainoastaan hyvällä säällä. Suomalainen kurahousu- ja talvihaalarirumba ei tulisi kysymykseenkään. Lapset ovat ulkokengät jalassa sisälläkin, kuten Keski-Euroopassa yleensäkin.

     

    Ja se kielikylpy!

    Koulu on ranskankielinen, piste. Veikon koulussa olevat lapset edustavat 51 eri kansallisuutta. Joukossa on jopa pieni tiibetiläinen. Aivan sama, mitä kieltä kotona puhutaan, koulussa puhutaan ranskaa. Kielikylpy on täydellisesti mallia "ui tai uppoa".

    "Kyllähän ne lapset sopeutuvat", sanoo moni. No kokeile itse, teki mieli tuhahtaa Veikon ensimmäisten kouluviikkojen aikana. Se ei ollut helppoa, mutta ensimmäisinä kouluaamuina käytävillä itkivät kaikki, myös Veikon ranskankieliset koulukaverit. Salaa kyyneliään pyyhkivät myös vanhemmat.

    Vielä sananen vessoista: koulun vessoissa ei ole käsipyyhkeitä, ei saippuaa, ei vessapaperia. Lasten odotetaan olevan irti vaipoista kouluun tullessaan. Ja jos on asiaa vessaan, pitäisi osata sanoa opettajalle, joka antaa mukaan vessapaperin! Miksi näin, en tiedä. Käsihygienia ei tunnu olevan agendalla. Jokaisessa koulussa, jossa kävin kouluvalintaa tehdessäni, tilanne oli sama.

     

    Anteeksi mitä?

    Olen asunut Brysselissä nyt puolitoista vuotta. Veikko on käynyt koulussa viime syyskuusta lähtien, ja alkuhankaluuksien jälkeen on iloinen koululainen. Kun Veikon kouluvastustus oli pahimmillaan, kaipasin Helsingistä kovasti Veikon päiväkotia Ruskeasuolla. Kolme mukavaa ohjaajaa 16 lapselle, joista moni oli vain osan viikosta päiväkodissa. Sitten luin syksyllä Hesarista, kuinka joku vanhempi valitti tästä päiväkodista, koska lapset saivat siellä pari kertaa kuussa välipalaksi "pullaa". Brysselin vinkkelistä katsottuna a) pulla on terveysruoka b) ryhmäkoko on tänne verrattuna inhimillinen c) viis pullasta, siellä vessoissa on saippuaa, paperia ja lasten kädet pestään!

    Miksi sitten vien lastani noin kamalaan paikkaan? Pikkusiskokin on vielä kotona, au pairin kanssa.
    Koska brysseliläinen koulu ei ole loppujen lopuksi sittenkään kaamea lasten kaatopaikka.
    Koska vilkas kolmivuotias on iloinen, kun pääsee leikkimään ja purkamaan energiaansa muiden lasten kanssa.
    Koska itse teen töitä.

    C´est la vie! Sellaista on elämä, kuten Veikko huomautti ranskanopettajallemme.


    Emilia Kullas, 38v, on hoitovapaalla oleva toimittaja, joka asuu Brysselissä. Perheeseen kuuluvat aviomies, 3-vuotias  poika ja 1-vuotias tyttö.

     

    Lue myös:

    HS.fi: Hurmosmamma haastaa uraäidin

    Kommentoi 2 Lue kommentit


  • Ida Pimenoffin kuvablogi

    Ihmetellen. Kuva: Ida Pimenoff

     

     

     

     

     

     

     

     


     


     

    Kuvagalleriaan pääset klikkaamalla ensimmäistä kuvaa: 

    Kommentoi 17 Lue kommentit


  • Ideologia + lapsi = utopia

    Luomu ja eko koetuksella. Kuva: YLE

    Kerta toisensa jälkeen olen kuitenkin saanut oppia, kantapään kautta, ettei lapsi ole projekti vaan itsellinen ihminen, henkilö jolla on omat ajatuksensa ja mielipiteensä. Elämäkään ei ole projekti vaan elämää, arkea.

    Otetaan nyt vaikka esimerkiksi ruoka. Kasvissyöjäpariskunnan esikoinen, jonka ruokavaliota on pohdittu monelta eettiseltä, ekologiselta ja terveydelliseltä kantilta, osoittautuukin allergikoksi. Hyvästi luomuruoka, sillä luomubataatin kilohinta sydäntalvella huimaa päätä, eikä satokausi edes jatku ympäri vuoden. Kasvaessaan esikoinen osoittautuu vielä ruoan suhteen epäluuloiseksi ja kieltäytyy syömästä suurinta osaa kasviksia ja hedelmiä, olivat ne sitten luomua tai eivät, kotiruokaa tai valmisruokaa. Jokainen saanee sellaisen lapsen kuin ansaitsee, joten vegetaristin lapsi syö kuin rekkamies.

     

    Vaatepelastus kirpputoreilta

    Perheeseen syntyy toinen lapsi, tietysti eri sukupuolta kuin ensimmäinen. Mikäs sen somempaa. Superäiti haluaa olla järkevä ja hankkia esikoiselle väritykseltään neutraaleja vaatteita, jotka voi sitten kierrättää kuopukselle. Vaan kun esikoinen on ehtinyt uhmaikään ja aloittanut päivähoidon. Tyylitietoiset pikkuneidit seurailevat päiväkodissa omia trendivirtauksiaan, ja esikoinen ilmoittaa painokkaasti, ettei housuja voi käyttää, koska vain sukkahousut jalassa voi olla prinsessa. Niin ja ainoa oikea väri on vaaleanpunainen. Äidin haaveet perusvärisistä unisex-vaatteista katoavat sitä myöten kun esikoinen perkaa aamuisin vaatekaappiaan.

    Onneksi on kirpputorit ja mikä vielä parempaa, niitä löytyy netistä. Esikoinen saa pukeutua toivomallaan tavalla, sillä toinen toistaan suloisempia hepeneitä ja hömpötyksiä saa hyvin vähän käytettyinä pikkurahalla. Äitikin on tyytyväinen ja kokee olevansa vähän enemmän super. Ja kaikki tämä hoituu ilman että täytyy lähteä koluamaan kauppoja.

    Jos haluaa hankkia ekologisia, kotimaisia tai muuten kestävän elämäntavan mukaisia lastentarvikkeita, saa varautua siihen, että tuotetta täytyy hakea kauempaa ja hinta tuskin on se halvin. Ja mikäpä sen mukavampaa, kuin kiertää kaupasta toiseen tai matkata kaupungin toiselle laidalle hakemaan vaikkapa kenkäparia. Lapsi, tai kaksi, on otettava mukaan sovittamaan, mikä tietää hikisiä hetkiä. Kuluttajalta vaaditaan melkoista pohjatyötä ja valveutuneisuutta, sillä ekologisuuden määrittäminen on vaikeaa, eikä edes valmistusmaata ole nykyään pakko tuotteessa ilmoittaa. Vielä vaikeampaa on määritellä, mikä lopulta on ekologista, jos huomioon otetaan tuotteen koko elinkaari.

     

    Superäiti kihisee kiukusta ja turhautuu

    Miksi vastuu ekologisesta kuluttamisesta kaadetaan ostajan niskaan ja miksi sen niin sanotun oikean vaihtoehdon pitää aina olla se kallein? Superäidin missiota toteutetaan lasten kustannuksella, kun yksinkertaisiakin päivittäistavaroita pitää lähteä hakemaan jostain muualta kuin lähikaupasta. Ja viimeistään silloin kun lapset ovat sairaana, valvottavat yön toisensa jälkeen ja äiti muistuttaa vaeltavaa haamua, lentää luomuruoan hankintaretki ensimmäisenä romukoppaan. Silloin syödään sitä mitä jaksetaan lähikaupasta hakea.

    Pitäisikö ekologisuudelle viitata kintaalla ja mennä sieltä missä aita on matalin ja hinta halvin? Ovatko superäidin ideologiat vain kilpailua paremmuudesta ja omatunnon tyynnyttelyä? Jääkö tästä kaikesta lapsille mieleen vain se, että äidillä oli vino pino periaatteita, minkä vuoksi piti käyttää rumia vaatteita ja syödä outoja pöperöitä? Ehkäpä. Kintaan on kuitenkin viitattava päätöksentekijöihin, sillä ekologista kuluttamista voitaisiin monella tapaa helpottaa. Tuotteiden hintoihin voidaan vaikuttaa verotuksella ja taustainformaatiota voidaan tarjota ilman, että kuluttajan täytyy sitä erikseen etsiä. Superäidin sopii opetella myös antamaan itselleen armoa ja ottamaan rennommin. Toivottavasti lapset oppisivat edes olemaan kiinnostuneita ympäristöstään ja sen ilmiöistä. Se olisi jo paljon se.

     

     

    Aura Neuvonen on 31-vuotias kahden pienen lapsen äiti, joka tekee töitä median parissa minkä äitiydeltään ehtii. 

     

    Linkit:

    HS.fi: Esikoislapsi tekee vanhemmista ekologisia ainakin hetkeksi

    Ekologisia vaihtoehtoja lapsiperheille facebook-ryhmä

    Vihreäpolku.info: Valitaan ekologisia ja reiluja tuotteita

    Vihreä Lanka: Lämpenevän maailman lapset

    Tuotewiki

    Luomutietopankki

    Peloton

    YLE Elävä arkisto: Vaippavuoresta kestovaippaan

    Kuningaskuluttaja: Kestovaippa vaatii totuttelemista

    Kommentoi 1 Lue kommentit


  • Isille oikeutta, nyt ja tulevaisuudessa!

    Suomalainen isä nyt ja tulevaisuudessa. Kuva: Satu Pirinen

    Puhtaasta äidin hoivan ideologiasta on nykyaikana siirrytty kohti jaetun vanhemmuuden ideologiaa. Tähän perustuu nykyisin myös isän asema nykyperheissä. Jaetussa vanhemmuudessa arvopohjana on sukupuolten tasa-arvo ja vanhemmuus nähdään hoito-ja kasvatustyönä, johon voi oppia sekä isä että äiti. Nykyajan isähän on täysin kykenevä halutessaan hoitamaan lasta siinä missä äitikin. Miehet toki tekevät tämän omalla tavallaan, eivätkä he enää tyydy olemaan vain ”vähän huonompia äitejä”.

    Isyyden yksioikoinen määrittely on vaikeaa

    Perinteisen heteronormatiivisen parisuhdeinstituution (ns. ydinperheen) lisäksi toimii isinä koko joukko valiomiehiä muissakin perhemuodoissa. Uusperheissä elää nykyisin jo noin 10 prosenttia kaikista isistä. Lisäksi isät ovat myös etävanhempia, jotka tapaavat lapsiaan yhteishuoltajuuden merkeissä. Yksinhuoltajaisiäkin on nykyisin jo noin viisi prosenttia.

    Haasteet ja mahdollisuudet

    Nykyajan isät ovat pitkälti aktiivisia toimijoita lastensa kanssa. He leikittävät ja osallistuvat lastensa kasvatukseen ja hoitoon hyvin. Moni isä onkin joutunut työstämään rajusti omaa näkemystään itsestään isänä, sillä miehen oma isä ei välttämättä ole kyennyt osallistumaan lastensa hoitoon ja isä on saattanut jäädä etäiseksi. Nykyajan isällä ei enää ole varaa olla etäinen ja tunnekylmä, joten tämän tiedostaminen on isille suuri haaste. Isänä kehittymisen ja kasvamisen tulee kuitenkin lähteä miehen omista lähtökohdista käsin. Mies ei saa uskoa, että äiti tai vaimo tietävät tarkalleen, kuinka ollaan hyvä isä. Naisilta puuttuu empiirinen kokemus miesten maailman mahdollisuuksista ja haasteista.

    Tilastoja tutkimalla näemme, että isät eivät vieläkään hyödynnä kovin aktiivisesti heille suotuja mahdollisuuksia. Isyysvapaata osataan jo jotenkuten käyttää, mutta kuukauden mittaista isäkuukautta vietetään edelleen liian vähän. Tätä kirjoitettaessa eduskunta miettii kuumeisesti kuinka isiä saataisiin jäämään kotiin vieläkin pidemmäksi aikaa, joten todella isojen perhepoliittisten muutosten aika on käsillä. Allekirjoittaneelle tämä todistaa, että isät tunnustetaan vihdoinkin tasa-arvoisiksi hoivan antajiksi perheissä.

    Myytit roskakoriin!

    Yhteiskunnassa elää lukuisia isämyyttejä, jotka on rohkeasti heitettävä pois. Klassisin myytti on, että äiti on lapsille isää tärkeämpi. Väite on hyvä esimerkki menneiltä ajoilta, jota nykyajan tutkimus ei enää allekirjoita. Perheneuvoloissa myytinmurtajat ovat havainneet, että miehet haluavat lapsia syntyväksi perheeseen ja isät kykenevät myös olemaan isänä muillekin lapsille kuin vain biologisille jälkeläisilleen. Haasteita ja tekemistä riittää, mutta monet isät ovat jo ottaneet hyvin paikkansa perheissään jakaen vastuuta äidin kanssa.

     

     

    Petre Pomell on helsinkiläinen psykiatrinen sairaanhoitaja, miestyöntekijä ja isä-valmentaja. Perheeseen kuuluu vaimon lisäksi 3,5 kk tyttövauva sekä eloisa ja vilkas juhannuksena 4 vuotta täyttävä poika.

    Kommentoi 6 Lue kommentit


  • Isänmaa vs. äidinmaa

    Maata jalkojen alla. Kuva: Satu Pirinen

    Olin asunut Lontoossa britannialaisen avopuolisoni kanssa viisi vuotta. Kun perheen perustaminen muuttui ajankohtaiseksi, huomasin, että olin vahingossa vetänyt oman lottovoittoni viemäristä alas.

    Kyllä, Suomessahan kaikki on niin paljon paremmin. On pitkät äitiyslomat ja hyvät vanhempaintuet, neljä kunnollista vuodenaikaa, ja televisiostakin tulee kunnon sisältöä loputtomien tosi-tv-sarjojen, remonttiohjelmien ja pudotuskilpailujen sijaan.

    Sen lisäksi, että Suomi on kaikin puolin parempi maa kuin Britannia, käytännön arki kaksosten kanssa vieraalla maalla alkoi hirvittää. Missä tukiverkostot?

    Suomessahan ne. Etenkin omat vanhempani, jotka odottivat innolla ensimmäisiä lapsenlapsiaan. Puolisoni vanhemmat ovat eronneet ja hankkiutuneet toisistaan ja kotimaastaan mahdollisimman kauas – toinen Hong Kongiin, toinen Seattleen. Joten se heistä.

    Toinen ongelma: julkinen liikenne. Kun kuulin, että odotan kaksosia, aloin tutkia Lontoon metrokarttaa pyörillä liikkuvan ihmisen näkökulmasta. Vaikka jotkut väittävät muuta, kantoliinailu ei todellakaan onnistu kaksosten kanssa. Tulos: Lontoossa lastenvaunut ja pyörätuolit pääsevät junaan suunnilleen joka viidennellä metroasemalla, lähiöissä ei usein ollenkaan. Onko tämä edes laillista EUssa?

    Helsinki-Lontoo-Lappi

    Lähdin aikoinaan maailmalle rinta rottingilla ja valmiina kaikkeen uuteen. Mutta monta vuotta suurkaupungissa ja tuleva äitiys kuorivat minusta esiin muutoksenvastaisen, suomalaista metsää, sukulaissuhteita ja omia juuria kaipaavan valittajan. Sellaisen, joka rutisee jatkuvasti Britannian puutteista, ja nostaa Suomen maanpäälliseksi paratiisiksi.

    Punahattuinen lapsi syksyllä. Kuva: Susanna Lyly, YLE KuvapalveluVastustan kaikenlaista kansalliskiihkoilua. Kun omat juttuni alkoivat kuulostaa juuri siltä, ymmärsin, että oli aika palata kotiin.

    Palasin lähtöpisteeseeni, Helsinkiin, noin puoli vuotta ennen laskettua aikaa. Kaksi viikkoa ennen lasten syntymää mies sai työtarjouksen Rovaniemeltä. Neljä viikkoa myöhemmin meillä oli kaksi lasta ja oma talo Lapissa, vaaran laella. 

     

    Entä se lottovoitto? Varoitus kaikille maailmalla oleville suomalaisnaisille: Lottovoitto voidaan ottaa teiltä pois! Koska olin asunut ulkomailla useamman vuoden, minut oli suljettu Suomen sosiaaliturvan ulkopuolelle. 

    Sosiaaliturvan menettänyt nainen pääsee vanhempainetuuksista osalliseksi vain siinä tapauksessa, että hän palaa Suomeen 180 päivää (n. 6 kk) ennen laskettua aikaa.

    Työttömäksi ilmoittautuva paluumuuttaja saa tuet saman tien, mutta vauvasta huolehtivat äidit eivät, vaikka olisivat synnyttäneet lapsen Suomessa, ja palanneet maahan monta kuukautta aikaisemmin. Selvää sukupuolittunutta syrjintää. Onko tämäkään laillista EUssa?

    Kelan mukaan EU- tai ETA-maassa olleiden ulkomaanoleskelu voidaan kyllä lukea hyväksi. Käytännössä moni eurokansalainen kuitenkin kohtaa ongelmia, ja järjestelmässä on paljon sudenkuoppia. EUn ulkopuolelle muuttaneilta vanhempaintuet viedään joka tapauksessa.

    Minä muutin Suomeen 170 päivää ennen laskettua aikaa. Sain omat tukeni kuntoon pitkän kamppailun ansiosta, mutta raskausjoogassa tapasin suomalaisnaisen, joka oli jäänyt kokonaan ilman äitiystukia. Koska hänkin saapui Suomeen 'myöhässä', valtiomme tulkitsi, että tukien olisi kuulunut tulla Britanniasta. Britanniassa ne katsottiin Suomen vastuulle, koska perhe asui vakituisesti Suomessa.

     

    Oma lapsuus ratkaisi

    Moni muukaan seikka ei istu kuvaan, jonka maalasin Suomesta keskellä koti-ikävääni. Toisin kuin Britanniassa, meillä tapahtuu koulusurmia, ja televisio on myös meillä täyttynyt tosi-tvstä remonttiohjelmista ja pudotuskilpailuista.

    Paluu Suomeen ei silti kaduta. Nyt olen varma myös siitä, että ikäväni nimittäjänä ei ollut isänmaa, kansallinen identiteetti tai edes objektiivisesti mitattavissa olevat sosiaaliturvat ja tukiverkostot.

    Se on näin: Raskaana olevan naisen kotimaankaipuussa on kyse siitä maailmasta, jossa itse oli lapsi. Minä tiedän, että osaan olla mahtava äiti lapsille jotka varttuvat keskellä keltaisia koivunlehtiä, piparkakkutaloja ja Nokian kumppareita. Toki myös lontoolaislapset luovat omat kultaiset muistonsa keskellä suurkaupungin sykettä. Mutta se on lapsuus, josta minä en tiedä mitään.

     


    Laura Junka on 30-vuotias tutkija Rovaniemeltä (uuslappilainen helsinkiläisillä juurilla) sekä 1,5-vuotiaiden kaksospoikien äiti.

     

    Lisätietoja äitiys-, isyys- ja vanhempainrahasta

    Kommentoi 3 Lue kommentit


  • Isät koteihin! (6+6+6)

    Vaikka asenteet ja yleinen ilmapiiri tuntuisivat tukevan myös isien kotiin jäämistä, silti naiset käyttävät vanhempainvapaapäivistä jopa 94%. En tiedä mikä miehiä mahtaa vaivata, mutta aika omituiselta tuntuu, että yhdessä hankitun lapsen hoitaminen jää näin suurissa määrin äitien kontolle. 

    Aivan pienten lasten hoitamisessa äideillä on tietysti luontainen etulyöntiasema rintaruokinnan suhteen, mutta jo puolivuotiaat lapset alkavat pikkuhiljaa siirtyä myös muunlaisen ravinnon pariin, ja tästä pisteestä eteenpäin isät ovat aivan yhtä päteviä lasten hoitajia kuin äiditkin.

    Hoitovapaallekaan isät eivät kovin helposti jää, sillä äitien osuus on 95% kaikista hoitovapaalla olijoista. Kolmen viikon isyysloman käyttää noin 2/3 isistä, mikä tuntuu sekin aika yllättävän pieneltä määrältä, kun tiedetään, että kyseessä on etuus, joka ei vähennä äidin mahdollisuutta äitiys- tai vanhempainvapaaseen millään muotoa.

    Isien haluttomuuden lisäksi tilanteeseen toki saattaa vaikuttaa myös äitien into omia lastenhoito itselleen. Arvelisin, että moni äiti kokee oman äitiytensä niin vahvana, että osin tiedostamattaankin pakottaa isän ottamaan taka-askelia. Usein pienen lapsen äidille äitiys on elämää niin kokonaisvaltaisesti määrittävä tekijä, että isä jää helposti statistin rooliin myös vauvan hoitajana.

    Työpaikoilta tuleva paine vaikuttaa sekin varmasti osaltaan isien päätöksiin olla jäämättä perhevapaille. Perhevapaalle jäävä isä kun on edelleen monissa paikoissa jonkin sortin kummajainen ja saattaa näin ollen myös joutua kummeksunnan, naureskelun tai ainakin poikkeuksellisen kovan mielenkiinnon kohteeksi. Perinteiset roolimallit istuvat edelleen niin vahvoina yhteiskunnassamme, että niitä vastaan taistelu vaatii pioneerihenkeä ja vahvaa näkemystä omasta identiteetistä ja isyydestä.

     

    Hoitovapaa kannattaa

    Itse vietin esikoiseni kanssa puolisen vuotta kotona. Jäin hoitovapaalle tyttären ollessa noin 10 kuukauden ikäinen ja vaimoni lähtiessä opiskelemaan. Mieleeni ei missään vaiheessa edes juolahtanut, etten olisi yhtä hyvä hoitaja lapselleni kuin mitä vaimoni oli ollut, ja kotiin jääminen oli tuossa tilanteessa varsin luonteva ratkaisu. Eikä tuota päätöstä tarvinnut katua: sen lisäksi että aika oli antoisaa ja tarjosi mukavan tauon työelämästä, myös suhde minun ja lapseni välillä syveni huomattavasti kaksin vietettyjen päivien myötä. Elämä kodin, leikkipuiston ja lähikaupan muodostamassa kolmiossa oli toki välillä tuskastuttavan pienimuotoista, mutta sekin tuntui sympaattisella tavalla mukavalta aivan lyhyitä ahdistuksen hetkiä lukuunottamatta. Leikkipuistossa tosin lähes ainoana koti-isänä jäin ikävällä tavalla äitien juttujen ulkopuolelle ja vaikka rupattelututtuja noiden kuukausien aikana tulikin muutamia, niin mitään kovin syvää hengenheimolaisuutta en kehenkään puistossa aikaansa viettävään äitiin tuntenut.

    Koska koti-isyydestä on takuuvarmasti hyötyä niin lasten ja isien suhteen kannalta kuin myös sukupuolten välistä tasa-arvoa edisistävänä tekijänä ja koska isät eivät oma-aloitteisesti ja itseohjautuvasti tunnu jäävän kotiin lapsia hoitamaan, olisi ehkä syytä kokeilla napakampaa ohjausta. Eräs pohtimisen arvoinen malli voisi olla välillä täälläkin julkisuudessa ollut ja Islannissa tällä hetkellä käytössä oleva 6+6+6 -malli. Tuossa mallissa perhevapaat on jaettu niin, että kuusi kuukautta on jyvitetty äidille, kuusi kuukautta isälle ja kolmas kuusikuukautinen on vanhempien keskenään vapaasti jaettavissa. Jokainen isä olisi siis kotona lapsensa kanssa kaikissa tapauksissa vähintään kuusi kuukautta. Lisäksi vanhempainvapaat kestäisivät nykyisen noin 10 kuukauden asemesta 18 kuukautta, josta siitäkin olisi nähdäkseni pelkkää etua.

    Sen lisäksi, että kodit tasa-arvoistuisivat mallin myötä, muodostuisivat työmarkkinatkin entistä tasa-arvoisemmiksi. Kun nuorten naisten palkkaamiseen liittyy nykyään poikkeuksetta riski siitä, että nainen saakin pian lapsen ja jää kotiin, niin jatkossa myös nuoriin miehiin kohdistuisi samanlainen vääjäämätön riski. Näin miesten hienoinen etulyöntiasema työmarkkinoilla kaventuisi naisten hyväksi.

    Monissa kunnissa päivähoito kamppailee suorituskykynsä äärirajoilla ja päivähoidon kustannukset ovat usein kohtuuttoman suuret köyhille kunnille. Pidentyneiden vanhempainvapaiden myötä myös paine päivähoidossa hellittäisi, kun hoitoon tulisi jatkossa ainoastaan yli 18-kuukautisia lapsia. Muutenkaan en ole kyllä täysin vakuuttunut siitä, että päiväkoti olisi paras mahdollinen hoitopaikka alle vuoden ikäiselle lapselle.

    Ja mikä tärkeintä: kun kaikki isät jäisivät vähintään kuudeksi kuukaudeksi kotiin, olen täysin varma, että onnellisuus lisääntyisi. Saisimme paremmin voivia ja onnellisempia isejä, äitejä ja lapsia. Ja jos 6+6+6 tuntuu äkkiseltään liian rajulta, voisi mallia kokeilla aluksi vaikka muodossa 5+5+5 tai 4+4+4. Miten olisi?

     

    Mikko Mäkelä on lastentarhanopettaja ja kaupunginvaltuutettu Vantaalta. Perheeseen kuuluvat vaimo, tyttö sekä pieni poika.

     

    Lisää aiheesta:

    YLE Elävä Arkisto: Miten voi leikkiä isän kanssa?

    HS.fi: Isäkuukausi pitenee kuuteen viikkoon

    HS.fi: Oma elämä

    Kommentoi 2 Lue kommentit


  • Kielletytkin tunteet auki

    Mahassa. Kuva: Satu Pirinen

    Näin purki tuntojaan eräs tuleva äiti internetin keskustelupalstalla ja sai siitä hyvästä osakseen melkoisen ryöpytyksen. Kannustavat kommentit jäivät kokonaan muiden äitien kirjoittamien vihamielisten viestien varjoon. 

    Varmasti jokainen vanhempi on törmännyt tähän ilmiöön. Siitä hetkestä alkaen, kun raskaustestiin piirtyy positiivinen viiva, nainen ei enää olekaan yksityinen, järjellä ajatteleva henkilö. Hänet ympäröi neuvolan oppaiden, vauvalehtien ja hyvää tarkoittavien konkariäitien verkko, joka määrittelee miten tästä eteenpäin kuuluu olla, tehdä, tuntea ja ajatella. ”Ajattele kauniita ajatuksia” ja ”jätä kiire ja stressi nyt taaksesi, kun elät niin ainutlaatuisia hetkiä”.

    Vähemmästäkin holhoamisesta stressaantuu! Samalla nämä hyvää tarkoittavat neuvot ylläpitävät myyttistä käsitystä täydellisestä äitiydestä. Äidistä, joka ei koskaan hairahdu kielteisten tunteiden sivuraiteille.

     

    Vanhemmuus on oppimista ja avautumista

    Vanhemmaksi kasvamiseen ja vanhempana olemiseen liittyy koko tunteiden kirjo, siinä missä muuhunkin elämään. On pelottavaa, että tulevia vanhempia kehotetaan siirtämään nämä kielteisiksi leimatut tunteet syrjään ja keskittymään vaaleanpunaiseen haaveiluun vaikka hampaat irvessä ja itku silmässä. Elämä perhearjessa kun on enimmäkseen kaikkea muuta kuin sitä vaaleanpunaista pitsiunelmaa. Olisi hienoa, jos vanhemmille tarjottaisiin mahdollisuuksia käsitellä kaikkia vanhemmuuteen liittyviä, myös kielteisiä ja vaikeita tunteita ilman huonon vanhemmuuden leiman pelkoa.

    Äitiyden kielletyt tunteet. Kuva: Satu PirinenEi sillä, olen äitinä törmännyt myös siihen, että lapsiin tai vanhemmuuteen liittyvistä hankalista tunteista kannustetaan puhumaan. Kannattaahan hankalia oloja - vihaa, turhautumista, mustasukkaisuutta, riittämättömyyttä, voimattomuutta – käsitellä, jotta ne menevät ohi eivätkä häiritse vanhemmuuden auvoa. Näinkö tosiaan? Tilanteet, joissa nämä tunteet nousevat, voivat mennä ohi, mutta vain tullakseen uudelleen. Eivät ne katoa niin, etteivätkö ne taas palaisi vaikkapa seuraavassa tahtojen taistelussa uhmakkaan kaksivuotiaan kanssa.

    Sen sijaan, että omista negatiivisista tunteistaan pyristelisi eroon, olisikin hedelmällisempää ottaa ne rohkeasti esiin ja käännellä niitä hetken. Niille kaikille löytyy aiheuttaja ja niille kaikille löytyy nimi. Tärkeintä lienee se, että oppii, millaiset tilanteet ja asiat itsessä laukaisevat näitä tunteita, ja miten tunne minuun vaikuttaa. Uskon, että tällöin ne on myös helpompi kohdata ne vanhemmuuden hankalat hetket.

    Vanhemmuus on harvoin sellaista, millaiseksi sen ennalta kuvitteli. Internetin keskustelupalstat ovat pullollaan vanhempien herkullisia kertomuksia elävästä arjesta ja siitä, miten parikymppisenä tuli vannoneeksi, että ”näin en ainakaan koskaan tee sitten kun minulla on lapsia”. Ja sitten tekee täsmälleen niin, kuin vannoi olevansa tekemättä.

    Vanhemmuuden yllätyksistä, niin iloisista kuin negatiivisista, olisi hienoa voida puhua ääneen. Joko huumorin varjolla tai sitten inhorealistisen suoraan, kuten alussa esittämäni äiti teki. Hänestä kasvaa varmasti upea äiti lapselleen ja toivon, että hän jatkossakin, saamastaan palauteryöpystä huolimatta, jaksaa omalla rohkealla esimerkillään murtaa näitä sitkeästi eläviä myyttejä äitien täydellisyydestä. Uskaltaisimmeko me muutkin olla yhtä rohkeita?

     

     

    Lotta Ulvelin on 31-vuotias opiskelija, jolla on myös työura kasvatus- ja lastensuojelutyössä. Perheeseen kuuluvat mies ja lapset: tyttö 7v. ja poika 2v. sekä toukokuussa syntyvä vauva. 

     

    Lisää aiheesta:

    Saako äitiä suututtaa?
    Väestöliitto: Äidin kielletyt tunteet
    HS.fi: Täydellisen äidin myytit
    HS.fi: Kun äitiys ahdistaa

    Kommentoi 3 Lue kommentit


  • Kohtu vaikeni - äiti ei

    Kohtukuolema. Vertaistuki. Kuva: Satu Pirinen

    Meidän enkelimme

    Raskausviikoilla 29+6 oli ihan rutiinineuvola, joka muutti elämämme täysin. Sydänääniä ei kolmen eri terveydenhoitajan yrityksistä huolimatta saatu kuulumaan ja lääkärin luona ultra-äänilaite paljasti karmaisevan totuuden: lapsemme oli kuollut. Lääkärin lähetteen kanssa lähdimme miehen kanssa Kätilöopistolle synnyttämään kuollutta esikoislastamme.

    Seuraavat puolitoista vuorokautta oli piinaavaa aikaa. Synnytys ei meinannut millään käynnistyä ja tuntui todella pahalta kantaa kuollutta vauvaa vatsassaan. Olo oli epätodellinen. Kun katsoin peilistä olin kuin kuka tahansa isovatsainen odottava äiti. Kun kokeilin vatsaa siellä ei enää kukaan potkinut. Onnellinen ja ongelmitta sujunut raskausaika sai surullisen päätöksen. Meille ei tulisi vauvaa, meille tuli enkeli.

    Mies oli mukana synnytyksessä, joka sujui fyysisesti hyvin. Synnytin pienen enkelitytön, joka kapaloituna sylissäni näytti pieneltä nukkuvalta vauvalta. Hetken odotin, että jos hän sittenkin avaisi silmät, jos hän sittenkin parkaisisi, jos lääkäri olikin erehtynyt. Mutta ei, vauva ei herännyt.

    Ystäväni oli kokenut vuotta aiemmin saman ja hänen neuvomana otimme valokuvia meistä ja tyttärestä, yhdessä ja erikseen. Tämä ystävä oli tuonut muovailumassaa vierailullaan ja eräs kätilöistä toteutti toiveeni ja painoi tyttäremme jalan ja käden jäljet massaan. Saimme rauhassa ihastella pientä tytärtämme. Minnekään ei ollut kiire. Katselin pientä lastani päästä varpaisiin, sillä halusin, että minulle jää valokuvien lisäksi muisto mieleeni siitä minkä nä-köinen hän oli. Pieni, vaaleanpunainen tyttö, jolla oli äitinsä suu ja isänsä leuka.

    Kotiuduttuamme kaksi päivää sairaalassa oltuamme alkoi hautajaisjärjestelyt. Pidimme siunaustilaisuuden perhepiirissä, niiden ihmisten kesken, joille tyttäremme oli olemassa. Hän oli olemassa meille, vaikka hänen elämänsä päättyi ennen kuin se ehti edes alkaa. Näillä sanoilla pappi puhui tyttärestämme siunaustilaisuudessa. Kuolleena syntynyttä ei voida kastaa, mutta siunata voidaan. Lapsemme tuhka on haudattu Honkanummen uurnalehtoon; muiden pienten enkeleiden luokse. Hautajaisten jälkeen jäimme odottelemaan vajaassa kolmessa kuukaudessa valmistuvia patologin tuloksia.

     

    Minäkin olen äiti

    Olin kolme kuukautta äitiyslomalla. Sanana se tuntui pahalta. Olla nyt äitiyslomalla ilman vauvaa. Ajallisesti se oli tärkeää aikaa. Sain rauhassa surra ja eheytyä siksi ihmiseksi, joka olen tänä päivänä. Olen äiti, jonka tytär on kuollut. Tämän minulle sanoi psykologi, jonka luona kävin muutaman kerran puhumassa. Kun esikoislapsi syntyy kuolleena, on jotenkin epätodellinen olo omasta äitiydestään. Olenko minä äiti, kun ei minulla ole sitä lasta? En työnnä vaunuja katukuvassa, en imetä kahvilassa, voinko siis olla äiti?

    Jotkut lohduttivat minua sanomalla tapahtuneen jälkeen, että ”kyllä minusta vielä äiti tulee”. Se satutti suunnattomasti, sillä kuka sitten oli sen pienen enkelitytön äiti jollen minä? Joinain päivinä minun teki mieli mennä painattamaan paita tekstillä: Minäkin olen Äiti! Jätin sen tekemättä, sillä sydämessäni tiesin sen, mitä muut eivät nähneet. Oli toki niitäkin, jotka uskaltautuivat tapahtuneen jälkeen tulla onnittelemaan minua äitienpäivänä. Se vaati suurta rohkeutta ja olen heille ikuisesti kiitollinen, sillä tuntui ihanalta saada tunnustus äitiydestään.

    Suru on osa elämää, mutta elämä jatkuu

    Koska olen vain ihminen, sorruin minäkin jossitteluun. Jos lapsi olisikin lähtenyt syntymään, olisiko hän selvinnyt hengissä? Olisiko kasvun hidatuminen löytynyt, jos olisi osattu tutkia tarkemmin ja ajoissa? Pohdinnat eivät tuo lastamme takaisin, joten on vain hyväksyttävä tosiasiat ja jatkettava elämää.

    Suru kulkee mukanani, mutta olen oppinut elämään sen kanssa. Päivittäin ajattelen pientä tytärtäni milloin missäkin tilanteessa. Minkä näköinen ja kuuloinen hän olisi tänään, jos olisi täällä kanssamme? Minulla on ikävä pientä tytärtämme ja tämä ikävä on ristiriidassa sen asian kanssa, että tyttärellemme syntyi pikkuveli puolitoistavuotta myöhemmin. Tätä poikaa ei välttämättä olisi, jos hänen siskonsa olisi saanut elää. Se tuntuu jotenkin kummalliselta, sillä nyttemmin en osaisi kuvitella elämää ilman tätä poikaa.

    Tilanteesta riippuen esittelen itseni kahden lapsen äidiksi. Tämän teen yleensä silloin, jos on enemmän aikaa kertoa perheestämme. Ennen poikaamme oli vaikeaa kohdata onko sinulla lapsia -kysymys. Jos kuljen poikani kanssa, tätä ei luonnollisestikaan kukaan kysy. Nyt on helpompi olla äiti, kun on lapsi, jonka maailma voi nähdä.

    Ajoittain käymme tyttäremme haudalla ja silloin tällöin kaivan esiin hänestä otetut kuvat ja taulun käden- ja jalanjäljistä. Rakkaita muistoja, joiden avulla on helpompaa kertoa pojallemme hänen isosiskostaan, kun sen aika tulee. Vaikka tyttäremme elämä päättyi, elää hän minussa ja meissä, niin kauan kuin me hänet muistamme.

     

    Tiina Mesiniemi on 30-vuotias sosionomi, joka on tällä hetkellä kotona pienen poikansa kanssa. Perheeseen kuuluu myös mies sekä 04/07 kuollut ja syntynyt enkelityttö. 

     

    Lisää aiheesta:

    Kohtukuolema ja tuen saaminen

    Aamusydämellä-ohjelmassa 25.10.2009 - katso ohjelma YLE Areenassa.

    Käpy ry

    http://health.groups.yahoo.com/group/tuntematon-enkeli/

    http://enkelivauva.suntuubi.com/

    http://www.blogilista.fi/avainsana/kohtukuolema

    HS.fi: Kohtukuoleman riskistä tulee kertoa
     

     


    Kommentoi 3 Lue kommentit


kirjoittajasta

Perhepaletti

Kotona sekä joskus ihan pihalla olevien vanhempien tuntoja siitä maailmasta, jossa lasten kanssa elämme.

kommentoiduimmat

Muualla Yle.fi:ssä