Naurettava hard rock II: naurettavan hard rockin kosto!

Julkaistu La, 16/05/2009 - 11:55
  • Steel Panther (Kuva: myspace.com/steelpanther)
  • Spinal Tapin uusi levy ja kesäkuun lopussa tapahtuva yhden keikan mittainen paluukiertue ovat toki mahtavia asioita, mutta nyt ei ole kyse siitä.

Pari kuunkiertoa sitten pohdiskelin hard rockin humoristisuutta. Aiheesta on syytä jatkaa. Näyttää nimittäin siltä, että parodian ja kunnianosoituksen sotkemisesta keskenään on tullut genressä jonkinlainen nouseva trendi. Spinal Tapin uusi levy ja kesäkuun lopussa tapahtuva yhden keikan mittainen paluukiertue ovat toki mahtavia asioita, mutta nyt ei ole kyse siitä. Olen itse ensimmäisenä myöntämässä, että vähän turhan moni vanha hard rock -bändi on tätä nykyä vain parodia itsestään. Siksi haluankin esitellä kaksi tuoretta ja varteenotettavaa nimeä.

Steel Panther on entinen hard rock –tribuuttibändi Los Angelesista. Kyseessä on aiemmin mm. Metal Skoolina tunnettu nelikko, jonka jäseniä ovat mm. hienosti nimetyt Stixx Zadinia ja Lexxi Foxxx. Death to All But Metal –video on jo osoittautunut YouTube–hitiksi (muista katsoa video loppun asti!) ja hypetys on skenen ulkopuolellakin jo melkoinen. Moni entinen kasaritähti on ilmoittautunut bändin faniksi, eikä Justin Hawkinsin hyppääminen lavalle bändin kanssa ollut edes kovin yllättävää. Merkittävää Steel Pantherin tapauksessa on myös se, että alkukesästä ilmestyvän debyyttilevyn julkaisee suuri monikansallinen levy-yhtiö.

Australiasta puolestaan tulee Hansel: ulkoasuaan ja logoaan myöten täydellistä glam rock –parodiaa lähentelevä yhtye. Mutta onko Hansel sittenkään pelkkä huumoriyhtye? Yhtyeen Murder 101 on nimittäin todella tarttuva kipale ja video hupaisa mutta tyylikäs kasaripastissi. Siinä missä Steel Pantherin ”sedät” voisivat ikänsä puolesta olla aitoja kasarirokkareita, Hanselista tekee ehkä vieläkin merkittävämmän yhtyeen se, että bändin jäsenet –mm. Jet Jones ja Joey Xcalibre- ovat vain parikymppisiä. Kovin siloposkisilta näyttävät – so young, so decadent!

Lopuksi vielä muutama festarivinkki kaikille hard rockilla elämäänsä rikastuttaville kunnon ihmisille. Alan bändejä kiertää ja esiintyy useilla musiikkijuhlilla ympäri Eurooppaa ja etenkin Yhdysvalloissa. Joissain tapauksissa niitä pitää osata etsiä monenkirjavasta esiintyjäluettelosta (Manowar Provinssirockissa? Mikä noita pohjalaisia vaivaa?). Sweden Rock ja oma Sauna Open Airimme (Thor!) lienevät jo kalenterissa, mutta maailman parasta musiikkia kuulee livenä myös mm. seuraavilla festivaaleilla:

Manner-Eurooppa:
- Bang Your Head, Saksa 26.-27.6. (mm. Journey, Tesla, Y&T, Lita Ford),
- Gods of Metal, Italia 27.-28.6. (mm. Heaven & Hell, Lita Ford, Queensryche)

Iso-Britannia:
- Z Rock Festival 29.-30.5. (mm. John Waite, Von Groove, Tony Harnell)
- Download 12.-14.6. (mm. Def Leppard, Journey, Whitesnake, ZZ Top, Faith no More ja kymmeniä muita)
- Firefest 23.-24.10. (okei, lokakuu ei ole Suomessa enää kesää, mutta sen verran hyviä bändejä on luvassa, että menköön: FM, Honeymoon Suite, Treat, Bad Habit, Airrace!!)

Yhdysvallat:
- Rocklahoma, Pryor, OK 9.-12.7. (mm. Ratt, Twisted Sister, Stryper, Night Ranger, Thin Lizzy, Helix, L.A.Guns),
- Moondance Jam, Walker, MN 16.-18.7. (mm. Kansas, Judas Priest, Asia, Journey)

Vielä viime hetken vaatimaton toive festari- ja keikkajärjestäjille: nyt kun vaikkapa Journey tai Lita Ford on saatu Eurooppaan, niin olisiko liikaa vaadittu että joku toisi ne Suomeenkin? Please? Harri Rankka toivottaa kuumia kesäöitä kaikille!

”Hot summer nights, you’re my time of the year” (Van Halen: Summer Nights)

Tekijä:

Harri Rankka

  • Harri Rankka (Kuva: )

    Def Leppardin kanssa kameliratsastusta Marokossa. Ozzy Osbournen kotisohvalla istuskelua sikaria poltellen. Angus Youngin kanssa samassa hississä - Harri Rankka on legendaarinen hard rock -dj, joka muistetaan mm. Radiomafian Hard Rock Club -ohjelmasta. Melodisen hard rockin ja aor:n, eli tukkahevin, varpusparvihevin tai uimarantahevin spesialisti, jonka mielestä 80-luvulla rokattiin koviten. Ja pehmeimmin.