Hauskuuttamisen salat

Julkaistu Ti, 02/12/2008 - 12:55
  • Heli Sutela (Kuva: )
  • Oli liikuttavaa lukea Nyt-liitteen toimittajan "tieto" aiheesta, “että yleisön kanssa improvisoiminen on vaikeinta stand upissa...”

Tässä yksi parhaista, kenet olen nähnyt livenä: Lisa Lampanelli Amerikan Yhdysvalloista.

Muutama salaisuus paljastui kun seurasin naista muutamissa esityksissä joitakin vuosia takaperin. Että esimerkiksi se, mikä vaikuttaa stand upissa improvisoidulta, ei juuri koskaan ole sitä. Viidessä eri esityksessä “sattumanvarainen yleisön kanssa improvisointi” toistui täysin samana, hyvin pienin variaatioin. Pienemmillä klubeilla hän jutteli ihmisten kanssa taikurimaisesti samalla tavalla kuin aiempina iltoina toisilla klubeilla, eri ihmisten kanssa, käyden samaa "vuoropuhelua".

Oli liikuttavaa lukea Nyt-liitteen toimittajan "tieto" aiheesta, “että yleisön kanssa improvisoiminen on vaikeinta stand upissa...”
” Improvisoiminen yleisön kanssa” - jota ei siis juuri koskaan oikeasti sellaisenaan tapahdu - ei ole vaikeaa, koomikolla pitää vain olla varastossa useita vastausvaihtoehtoja JOTKA ON HAUSKOJA! Tärkeintä kun on olla hauska ja siinä samalla saada aikaan illuusio hetkessä keksimisestä eli improvisoinnista.

Toinen lohduttava paljastus oli, kun onnistuin näkemään hänet esityksen jälkeen. Lisa on karismaattinen nainen joka todella hallitsee esiintyessään huonetta kun huonetta. Esityksen jälkeen hän kuitenkin kurkki yleisöä pukuhuoneen ovella epävarmana "mitenköhän meni"-ilmeellä, kuin kuka tahansa suomalainen esiintyjä, joka on syntynyt ennen vuotta 1973. (Jostain syystä 80-luvulla ja sen jälkeen syntyneillä on erilainen itsetunto.)

Lisa on jalostanut yleisölle ilkeilyn omaksi tavaramerkikseen. Se on vaarallinen tyyli, ellei ole todella hyvä. Kun liikkuu noin vaarallisilla vesillä ei riitä, että jutut ovat hyviä, niiden on oltava nerokkaita. Ikävästi sanomisesta kun tulee yleensä vain paha mieli sekä sanojalle, että vastaanottajalle. Paitsi kun juttu on niin hyvä, ettei voi kuin nauraa.

Stand up ei ole vitsin kerrontaa vaan kullakin esiintyjällä on omat keinonsa saada ihmiset nauramaan. Esiintyjä määrää, mille nauretaan. Siihen pitää löytää oma ääni, ainutlaatuinen tyyli ja se on esiintymisessä aina loppujen lopuksi kaikkein tärkeintä. Kopiointia ei kannata yrittää.
 

Tekijä: