Spurgu ja reittivalinnat

Julkaistu Ti, 21/04/2009 - 11:55
  • Heli Sutela (Kuva: )
  • Helsingissä on paljon kauniita paikkoja, joihin on laitettu penkki, jolla istuu spurgu.

“Kyllä siitä voi mennä, spurgut ei oo tullu vielä," huomasin sanovani, kun suunnittelimme kävelylenkkiä lastenvaunurajoitteisen ystäväni kanssa Hakaniemestä Töölönlahden suuntaan. Rantojen miehet ilmestyvät vasta kun ilmat lämpenevät. Leppoisa viinaanmenevä kaveri on mielestäni mukava lisä katukuvaan, mutta agressiivinen sekakäyttäjä-spurgu on pelottava ja vaikuttaa reittivalintoihimme. Lämpimänä päivänä Eläintarhanlahdenrannassa on jatkuvasti käynnissä ainakin yksi väkivaltakohtaus, toisinaan useampia.

Ja spurguja on paljon.

Rannat ovat täynnä penkkejä, joista kauniina kesäpäivänä riittää jokaiselle ryyppyjengi. Joillain penkeistä yleensä nukkuu spurgu, oma sänky hyvällä näköalalla. Kyllä päivänsä voi niinkin viettää. Ongelma on vaan se spurgu, joka juo niin paljon viinaa, että tulee vihaiseksi, ja herättää pelkoa muissa kaupunkilaisissa.

Helsingissä on paljon kauniita paikkoja, joihin on laitettu penkki, jolla istuu spurgu. Vuorimeihenpuistikon valtaa joka kevät sama juomaseurue, joka tulee paikalle aamulla ja poistuu illalla. Ainoa penkkiryhmä mikä puistossa on, on heidän hallinnassaan. Siihen ei kannata muiden tehdä treffejä.

Ratikassa oli tavallinen päivä ja perusotanta helsinkiläisiä - muutama nainen kasseineen, popliinitakkinen mies, pari teiniä ja spurgu. Sitten esitettiin tuttu kohtaus: Spurgu tuoksui viinalta ja ärhenteli. Naiset siirtyivät sporan etuosaa, kuskin lähelle turvaan. En ollut ainoa, jota ärsytti. Miksei sitä heitetä ulos? Miksen lähtenyt autolla?

Tuo viisas nuorison edustaja sai minut häpeämään ajatuksiani

Teini edessäni kuiski toiselle teinille jotain, mitä en kuullut. Vastauksen kuulin: “Älä viitti, noin voi käydä kenelle vaan. Viinanjuontia ihaillaan Suomessa ja sit se vaan menee joillain yli.” Tuo viisas nuorison edustaja sai minut häpeämään ajatuksiani.

Luin amerikkalaisesta talouslehdestä, että viinanjuontiin keksittiin vahingossa lääke - joku masennuslääke sai kokeilijansa lopettamaan viinan juonnin 5-6 annokseen - eli siihen mihin se yleensä kannataisi lopettaa, jos siis haluaa tehdä elämässään muutakin kuin juoda viinaa.
Missä se lääke on? Miksei sitä lisätä Suomessa vesijohtoveteen?

Mukavaa kevättä, juokaa sopivasti.

Tekijä: