Viihdyttäviä ihmisiä

Julkaistu Ti, 30/12/2008 - 12:55
  • Heli Sutela (Kuva: )
  • Muusikot, näyttelijät, taikurit ja muut ihmisiä ammatikseen viihdyttävät onnistuvat hommassaan, pienin vaihteluin, yleensä hyvin.

Joskus voi käydä niin, että “ei oikeen lähe” ja joskus taas “ollaan liekeissä”. Jätän tapauskohtaisen arvioinnin alan ammattilaisille, eli kriitikoille. Itsestäni on riemastuttavaa löytää ‘livenä’ tyyppejä, joiden viihdearvo on suuri, vaikka sitä ei aina heti viihteeksi tunnistakaan.

Myöhästelevä ja laiska työkaveri on usein hyvin raivostuttava, kunnes oivaltaa hänessä piilevän viihdearvon. Joka aamuinen jännitys siitä, paljonko hän myöhästyy on hauska vedonlyönnin kohde. Voi myös jännätä sitä, kuka tai mikä sai hänet myöhästymään. “Siis metroa tosiaankaan tullut 25 minuuttiin ja taksikeskus oli vaan et tuut tuut…” Vitsikästä siitä tulee kuitenkin vasta, kun sama epämääräinen selitys toistuu viikoittain muuttumattomana.

Mutta varsinainen ilakointi alkaa, jos usea henkilö on tämän veijarin työtehtävien hoitamisesta riippuvainen. Itse kunkin on päättettävä itkeekö vai nauraako selitykselle “Se oli maahantuojalta loppu ja mä lähetin faksin Unkariin mut ne ei oo viel vastannu ku se olikin menny ehkä Puolaan…”

Nykyhetki ei ole tuonut juurikaan muutosta tilanteeseen. Olen Teneriffalla seuramatkalla. Oikein viihdyttävää, kiitos. Viihdearvot livenä eivät vain aina löydy sieltä mistä niitä lupaillaan.

Lentokenttäbussissa vastassa oli 16-vuotiaan näköinen opas, Tiia (nimi muutettu, tai no ei ole). Bussissa Tiia jakoi erinäisiä lappusia, joista yhden ravintolamainoksen houkuttimena oli ‘Tavatkaa mahtava, suomea puhuva tarjoilijamme Pedron.’ Olen kuulut suomea, jota pidetään yleisesti mahtavana. Pedron (Pedronin?) läppä ei ollut sitä. Suomea 12 sanaa puhuva Pedro sanoi: “Hyvä päivä, mitäkuulu, kiitokiitos,näkemi.” 

Mutta oppaamme Tiia on mahtava. Kysyipä häneltä keskustan suuntaa, jonkun ravintolan sijaintia tai sitä, onko hän mahdollisesti jo ylioppilas, on vastaus: “Tiietsä mä en tiie.  Kato oisko toss oppaassa jotai.” Katson ja selvennän että: “On täällä, mainos Pedrosta joka puhuu suomea. Ei muuten puhu.” Tiia pyörittelee silmiään ja jatkaa: “Joo, kato mä oon ihan ett apua. Tiietsä jengi tulee tänne kertoon ja kysyyn kaikkee ja mä oon siis ett apua en tiie…” Minä tiedän.

Tiia on viihdettä.

Tekijä: