Maamme uusi laulu

Julkaistu Ke, 19/08/2009 - 11:55
  • Jonnu Aho (Kuva: Juha Kiiskinen)
  • Alexander Stubb asetti noin vuosi sitten edustavan ryhmän pohtimaan Suomi-brändiä. Stubbin sanoin: "Maabrändi on taustatekijä menestykselle ja hyvinvoinnille".

Ryhmä on saanut varmasti jo vaikka mitä aikaan, mutta vielä ei työn tuloksia ole paljastettu.

Jotenkin olen jäänyt miettimään brändin musiikillista ulottuvuutta. Sellainenhan tulisi kuitenkin olla. Etteivät vain unohtaisi sitä. Vaikka onhan Paulina Ahokas sentään ryhmän jäsen. Sitä vaan, että jos brändiä virkistetään ja lähdetään kajauttamaan maailmalle, niin kyllä perinteisen Maamme laulun lisäksi pitäisi mukana olla joku uusi Suomi-anthem.

Minkälainen? Pitäisi olla jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Epäilemättä myös jotain valkoista. Haasteellista.

Lähtökohtana kansanperinne

Maakuntalaulut. Jos niistä loisi vaikka jonkinlaisen mashupin, saataisiin koko Suomi edustetuksi. Jos mitä, niin niissä ainakin on juurta ja jämäkkyyttä.

Useimmissa oman maakunnan ihmiset ovat toki ne kaikkein ahkerimmat ja nöyrimmät. Hämäläisten laulussa: " Niin uljaita on urhoja, on järkeä, on kuntoa, jos toimeen tartutaan." Satakunnan laulussa: "Siellä Satakunnan kansa tyynnä kyntää aurallansa maata isien." Ja Vaasan marssissa: "Et turvatta, sa Suomi jää, on vankka pohjas ranta tää, ja muuris meidän olla suo, jot' eivät myrskyt maahan luo. Pois unteluus ja hervakkuus!" Siis. Unteluus ja hervakkuus. Ennen kansainvälistämistä nuo pitäisi kyllä kääntää suomeksi. 

Lähtökohtana tarttuva biisi

Biisejä voi tietysti tilailla kokeeksi jos keltä. Melodianikkareita Suomesta löytyy monestakin genrestä. Pitää muistaa, että biisin on tietenkin toimittava myös kännykän soittoäänenä - Nokian hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila on kuitenkin ryhmän vetäjä.

No mutta! Sellainen biisi meillä jo onkin - Nokia-tune. Tididiidii tididiidii tididiidii dii. Kansainvälisesti tunnettu. Siihen vain lisätään odotuksia virittävä a-osa, nostattava c-osa ja sitten kertsi täysillä: Tididiidii tididiidii tididiidii dii. Tunteelliset sanat ja muhkea sovitus, eikös se ole siinä.

Lähtökohtana edustava esittäjä

Erittäin vaikea, useita vaihtoehtoisia suuntautumisia.

a) Kansainvälisesti tunnettu mainstream artisti/yhtye. Joku Nightwish tai Apocalyptica.

b) Kotimainen järkäleklassikko tai järkälemyyjä. Tapio Rautavaara (rajoittaa uusia levytyksiä tai keikkoja). Vesa-Matti Loiri. Ismo Alanko. Lauri Tähkä. Onhan näitä. Miehiä. Maija Vilkkumaa.

c) Joku indie-juttu osoituksena herkistä hoksottimista. Them Bird Things. Le Corps Mince de Francoise.

d) ASA

e) Kakkahätä-77

f) Kuoro. Taviksista koottu kuoro. Joko lapset tai vanhukset tai molemmat. Ehkä suuret ikäluokat. Jos koottaisiin suomalaisista maailman suurin kuoro. Olisi myös uutisarvoa ja saattaisi päästä Guinnesin ennätystenkirjaan. Tai poliitikkojen karaokekerhon kuoro, siihen olisi vissiin jo porukka valmiina.

Ainahan voi tietysti tätä varten järjestää jonkun Idols-tyyppisen tosi-tv-kilpailun. Tai valitaan suoraan Anna Puu. Hänessä on jotain uutta, jotain vanhaa, jotain lainattua ja jotain sinistä. Epäilemättä myös jotain valkoista.

Jäljelle jää: Mikko Alatalo 

Jos ei kerta kaikkiaan keksitä yhtään mitään, niin aina voi kääntyä Alatalon Mikon puoleen. Hän on kuitenkin jo vuonna 2004 ilmaissut, että jos kansanlaulukeskustelussa (Maamme laulu vai Finlandia) ei päästä sopuun, hän voi ryhtyä Juice Leskisen kanssa tekemään uutta populääria kansanlaulua. Nyttemmin Juicesta on aika jättänyt, joten paine kohdistuu vain Mikkoon. Mikko, älä soittele brändi-ryhmälle, he soittelevat sinulle.  

 

Tekijä: