Taito on taitolaji

Julkaistu Ma, 16/02/2009 - 12:55
  • Katja Ståhl (Kuva: )
  • Muistan itse pyrkineeni kuoroon joskus kolmannella luokalla. Halusin mukaan, koska naapurin Birgittakin oli siellä ja se kertoi, että kuoro on kuulemma lähdössä Ruotsiin esiintymään.

Väittelin muinoin ystäväni kanssa aiheesta kuka osaa laulaa. Näkemyksemme erosivat rajusti. Kimitys yltyi siihen pisteeseen, että kaverini huusi: ”Miten sä voit olla musabisneksessä töissä, kun tajuat noin vähän?”

Laulu kiinnitti taannoin huomioni Euroviisujen karsintoja seuraillessa. Se kai oli tarkoituskin. Olen hyvinkin tietoinen, että laulun laatuun vaikuttaa myös mm. vallitseva tekniikka, mutta silti. Jotkut esiintyjät saivat äänensä soimaan kauniisti, ja ymmärsin, mistä sanat kertovat.

Oikeat laulajat arvuuttelevat, että onkohan tämä joku moderni räppi, vai miksi en saa ollenkaan selvää

Osa taas asetti mieleeni kysymyksen: Mitä sinä teet laulukilpailussa? Onko niin, että jokainen ihminen kuulee laulun eri lailla? Perustuuko se siihen samaan juttuun, että me emme kaikki halua olla kihloissa saman miehen/naisen kanssa? Ilmeisesti.

Häpeä tuntuu olevan ihan turha ominaisuus, ja miksi ei olisi. Esimerkiksi Tartu Mikkiin –ohjelmaa ei voitaisi tehdä, jos ihmiset olisivat sitä mieltä, että en pysty laulamaan kameraan, olen huono. Toinen toistaan vekkulimmat rallattajat ilmaisevat itseään sydänverellä, ja studiossa ns. oikeat laulajat arvuuttelevat, että onkohan tämä joku moderni räppi, vai miksi en saa ollenkaan selvää.

Ja sehän on ihan oikeasti hauskaa. Vielä hauskempaa on se, että laulajat itse istuvat katsomossa ihan villinä huitomassa, että täällä, täällä ollaan! Minä lauloin äsken. En ymmärrä miten karaokea ei muka keksitty Suomessa.

Parin viikon päästä ilmeni, ettei me lähdetäkään Ruotsiin. Lopetin heti

Muistan itse pyrkineeni kuoroon joskus kolmannella luokalla. Halusin mukaan, koska naapurin Birgittakin oli siellä ja se kertoi, että kuoro on kuulemma lähdössä Ruotsiin esiintymään. Hemmetti, ulkomaille! Count me in. Selvisin kuorokokeesta ihan ehjin nahoin ja omasta mielestäni lauloin ihan kivasti italialaista alkuperää olevan kappaleen Sinä kuu.

Todennäköisesti hakijoita ei ollut mitenkään kasapäin, koska pääsin mukaan. Parin viikon päästä ilmeni, ettei me lähdetäkään Ruotsiin. Lopetin heti. Kukaan ei soitellut perääni. Kenties silloin oivalsin, että en olekaan merkittävä laulutaiteilija. Taivaan kiitos Idolsia ei silloin ollut vielä keksitty!

Jotkut perhanat osaavat laulaa ihan tuosta vaan. Toiset taas laulavat vaan ja antavat karisman hoitaa virheet. Kumpikin tapa on mielestäni ihan ok, jos yleisöä riittää. Ja toisaalta, eihän yleisöä voi pakottaakaan. Madonna on melko hyvä esimerkki siitä, kuinka luoja loi naiselle jumalaisen kropan, hyvän rytmitajun ja riittävästi sinnikkyyttä.

Laulun lahjaa ei Cicconen likallakaan juuri alun perin ollut

Uskoisin, että Madonnan aikanaan kuuli omasta vajavuudestaan ja yksinkertaisesti päätti tehdä asialle jotain. Suomalainen laulaja, lähes tähti siis jo itsekin, sen sijaan alkaa arvostelua saadessaan itkeä ja huutaa, että äitin mielestä mä olen paras. Jos jengi ei tajuu, jengi pitää vaihtaa!

Ja silti vuosittain kaupasta matkaa koteihin kymmeniä tuhansia levyjä, joilla lauletaan huonosti tai superhuonosti. Niin että mitä mä nyt tässä ruikutan. Laulakaa miten laulatte.
 

Tekijä: