Animen ja mangan monet kasvot
anime: japanilainen piirretty
manga: japanilainen sarjakuva
Surffailimpas tuossa netissä viime viikolla nostalgian pauloissa, yrittäen jäljittää vuonna 1957 tehtyä venäläisestä piirrettyä elokuvaa Snezhnaya korolevaa, joka perustuu H. C. Andersenin satuun Lumikuningatar. Ei itse leffasta löytynyt mitään, vaikka olisin ollut haltioissani pelkän musiikin kuulemisestakin. Sen sijaan eksyin Wikipedian sivulle kyseisestä sadusta ja melkein putosin tuoliltani ällistyksestä. Lumikuningattaresta oli tehty anime; Yuki no Joō ~Za Sunō Kuīn. Kyseiseen 39 jakson animeen on liitetty mukaan muun muassa sadut Punaiset kengät, Pieni tulitikkutyttö ja Isä tekee aina oikein.
Kun joku sanoo sanan ”anime” tai ”manga”, ihmisille tulee yleensä ensimmäisenä mieleen isosilmäisiä koulutyttöjä ja kauniita (lue: tyttömäisiä) poikia. Tämän jälkeen mieleen tulee ninjat, taikatytöt ja muskelimiehet. Kyseessä ei tietenkään ole koko totuus japanilaisista tv-animaatioista, ei toki.
Animea (ja mangaa) tehdään monentyyppisiin tarinoihin perustuen. Jotkut perustuvat vanhoihin kansantaruihin ja tarinoihin ja toisissa tarina keksitään sitä kirjoitettaessa. Esimerkiksi Gensōmaden Saiyuki perustuu höllänlaisesti 1590-luvulla julkaistuun kiinalaiseen novelliin Matka länteen (tunnetaan myös nimellä Apina). Ja meidän kaikkien rakastamat Muumithan ovat myös anime, kuten me kaikki tiedämme (ja Suomessa ei edes näytetty kaikkia jaksoja, yhdessä oli kuuleman mukaan kiroileva merirosvo…). Ja niin Raamatusta kuin Shakespearen Hamletistakin on tehty omat mangansa.
Eri animet ja mangat on suunnattu eri-ikäisille, jotkut ovat aivan selkeästi lapsille suunnattuja (Muumit), jotkut esiteineille tai teineille, ja osa aikuisille (esimerkkinä erinäiset heintai(porno)-mangat). On ihan totta, että manga- ja animeharrastus ovat vahvimmillaan juuri teinien ja nuorten aikuisten keskuudessa, niin täällä Suomessa kuin muualla maailmassakin, mutta se ei tarkoita, etteivätkö muutkin niitä seuraisi. Kenen luulette keksineen kaikki eri mangat?
Ja koska kaikki rakastavat H. C. Andersenin satuja, tässä olisi vielä loput niitten pohjalta tehdyt animet.
- Sekai Meisaku Dowa: Oyayubi Hime, 1978 (Maailman parhaimmat lastensadut: Peukaloisprinsessa)
- Hans Christian Andersen no Sekai, 1971 (Hans Christian Andersenin maailma; Pieni tulitikkutyttö)
- Anderusen Dowa Ningyo Hime, 1975 (Andersenin tarina: Merenneito prinsessa)
- Saban's Adventures of the Little Mermaid, 1991 (Pieni Merenneito)
- ”Taikatyttö”-muunnokset Maho no Mako-chan ja Mermaid Melody Pichi Pichi