Inspiraatio? Mikä se on? Voiko sen syödä?

Julkaistu To, 05/02/2009 - 12:55
  • Reeta Kantanen (Kuva: )
  • Liika inspiraatiokin voi olla huono asia. Itselläni on ollut ja on edelleen joitain aivan massiivisia ideoita, joita en koskaan jaksaisi/pystyisi toteuttamaan syystä tai toisesta.

Kuten otsikosta näkyy, oma inspiraationi lähti lomalle (itse asiassa se taisi jäädä elämänkatsomustiedon luokkaan viime torstaina kokeen jälkeen, sen siitä saa kun joutuu kirjoittamaan kaksi ”syvällistä” esseetä). Ja ihan vain kaiken varalta voisin sanoa, että nyt ei puhuta mistään jumalallisesta ohjauksesta.

Inspiraation katoaminen on todella ärsyttävää

Inspiraatio on hankalan puoleinen juttu, kun se tuppaa ilmestymään ja katoamaan hankalimpina mahdollisina ajankohtina. Sen katoaminen on todella ärsyttävää jos pitäisi piirtää tai kirjoittaa jotain tai ihan vaan silloinkin kun kaipaisi jotain mielekästä ajanvietettä. Myönnän silloin tällöin istuvani joko koulussa tai kotona täysin apaattisena, yrittäen keksiä jotain tekemisen tynkää. Kaikki varmaan kärsivät tästä aika ajoin ja päätyvät lopulta heittämään luomisvälineensä pitkin seiniä (tai ihan vaan läksykirjat, nekin tuppaavat vaatimaan jonkin asteista inpistä).

Ja sitten, kun on saanut sen ärsykkeen pois nenän alta, jää vain istumaan tuolille ja tuijottamaan… no… minun tapauksessani, ikkunasta ulos aika rumalle teollisuusalueen tapaiselle. Ja se ei herätä sitten minkään laista inspiraation puuskaa ja parhain viihdemuoto on oravat ja citykanit aidan toisella puolella.

Liika inspiraatiokin voi olla huono asia

Itselläni on ollut ja on edelleen joitain aivan massiivisia ideoita, joita en koskaan jaksaisi/pystyisi toteuttamaan syystä tai toisesta. Haluaisin tehdä animaation, mutten osaa (Flash menee meikäläiseltä yli hilseen. Yeah, that’s right, a youngster who isn’t a computer genius!) ja minulta kuitenkin loppuisi into puoleen väliin. Kaikille sarjakuvan tekeleilleni on käynyt näin (siis olen onnistunut vääntämään kasaan kolme sivua sarjista ja sitten inspis vaan katoaa kuin tuhka tuulee). Ja haluan edelleen tehdä sen sarjakuvan.

Olen myös saanut enemmän tai vähemmän loistavia piirustus/maalaus/kirjoitelma-ideoita, jotka sitten jäävät tekemättä, koska se äkkinäinen inspis ottaa lopputilin tai koska rupeaa laiskottamaan. Kyseessä on yleensä edellä mainittujen syiden sekoitus. Esimerkkinä olisi kahden vuoden takainen kirjoitelma-säätöni. Kirjoitin sitä kevään aikana yli sata sivua englanniksi, mutta inspis katosi, kuten odottaa saattaa ja tarina jäi kesken.

Nykyään en sitten halua edes nähdä sitä, vaikka kaikki tiedostot ovat vielä tallella.