Lukio on salaliitto, jolla pyritään turruttamaan nuorien opiskelijaparkojen aivot

Julkaistu To, 13/11/2008 - 12:54
  • Reeta Kantanen (Kuva: )
  • Joka oppitunnilla istuu varmaan 25-30 oppilasta, joista jokainen tietää että hyvät jatko-opiskelupaikat menee sivu suun, jos ei keskity.

No ei vaiskaan. Mutta kyllä se silti tuntuu siltä, kun joka oppiaineessa annetaan hirveesti isoja tehtäviä, jotka kaikki pitäisi saada valmiiksi ennen koeviikkoa. Nytkin on kesken fysiikassa esitelmä Einsteinista, äidinkielessä pitäisi pitää rakentava puheenvuoro yhdestä reportaasista (jonka luin loppuun jo pari viikkoa sitten… tuskin enää muistan sen sisältöä) ja maantiedossa pitäisi ilmeisesti tehdä joku tarkempi tutkielma jonkin valtion luonnon oloista. Tehtävänantoa vaan ei ei näy mailla eikä halmeilla. Ja sitten on vielä kuviksen työt…

Ymmärrän kyllä, että koulussa pitää tehdä töitä ja että omaa osaamista on pakko osoittaa isommilla töillä, koska lukiossa opettajat eivät enää ehdi arvioida oppilaan osaamista pelkän tuntityöskentelyn perusteella. Joka oppitunnilla istuu varmaan 25-30 oppilasta, joista jokainen tietää että hyvät jatko-opiskelupaikat menee sivu suun, jos ei keskity.

Mutta on se silti tosi väsyttävää. Varsinkin, jos on ihan hullut yo-kirjoitussuunnitelmat. Uskaltaisin ennustaa itselleni hermoromahdusta jo ensi keväälle suurella lukuaineiden kurssimäärälläni. Jos ei silloin romahdeta, niin sitten ensi vuonna.

En väitä itseäni koulutusalan asiantuntijaksi. En edes väitä tietäväni, miten koululaitos toimii. Mutta tiedän etten ole ainoa, jota nykyinen vauhti väsyttää. Viime jaksossa povasin itselleni jo kutosia, mutta sainkin olla iloisesti yllättynyt joukosta kaseja. Joistain oppiaineista se kasi tuntuu jopa järkyttävän hyvältä numerolta. Ja tämä tulee tytöltä, jonka peruskoulun päättötodistuksen keskiarvo oli 9,2.

Kuten sanottu, nykyisellä vauhdilla opiskeltaessa tuntuu (ainakin minusta), ettei opiskelija ihan ehdi tehdä kaikkea haluamaansa tutkimustyötä isoja projekteja varten, kun ne sitten pitääkin jo palauttaa. Historian tutkielman kanssa tuli ihan sellainen olo, tunne, että olisin voinut tehdä paremmin. Monet kaverit ovat olleet tästä asiasta samaa mieltä.

Ja ensi viikolla (ainakin meidän koululla) on jonkin sortin ryhtiviikko, eli pamahtaa poissaolo, jos on minuutinkaan myöhässä. Ja neljästä poissaolosta tippuu kurssilta. Koita siinä sitten keskittyä opiskeluun. Itse olen ollut lukiossa vasta muutaman kuukauden, mutta silti olo on välillä kuin raadolla, jonka joku kissa raahasi sisään kaatosateesta.

Ei kivaa, uskokaa vain.