Teknologia ja miksi sen päivittäminen ottaa pannuun niin yhtä kuin toistakin

Julkaistu To, 08/01/2009 - 12:55
  • Reeta Kantanen (Kuva: )
  • Teknologiassa on se huono puoli, että se vanhenee niin nopeasti.

Teknologia on yksi maailman ärsyttävimmistä ja ihanimmista asioista samaan aikaan. Sen avulla voi tehdä kaikkea kivaa, pitää yhteyttä muihin ihmisiin, tavata ihmisiä, joitten kanssa et voisi edes kuvitella olevansa tekemisissä, voi nauttia laajasta valikoimasta eri viihdemuotoja…

Mutta on sillä huonokin puolensa. Menetin oman kasani ihania videoita kun DVD-soittimet ja itse DVD:t tulivat käyttöön joitakin vuosia sitten. Suurin valituksenaiheeni ovat lähinnä kaikki menettämäni Disney-elokuvat, koska niitä ei välttämättä julkaista DVD:llä, ja vaikka olisikin, niitä ei löydy enää mistään. Suoraan sanottuna, ikävöin Leijonakuningasta ja muita klassikoita.

Olen jo tässä vaiheessa tottunut DVD:hin ja nautin niitten katselusta (vaikka tietokoneeni vihaakin niitä jostain syystä… salaperäistä lagaamista ja jäätymistä esiintyy).  Ja kuten sanoin, kaipaan vain joitain elokuvia, joita ei näytä olevan missään tarjolla.

Ja nyt? Nyt tarjotaan jo jotain ihan ufoja Blu Ray –levyjä ja –soittimia. Ainoa ero DVD:n kanssa taisi olla isompi tila ja joku erikoiskäsittely, joka tekee ”katselukokemuksen entistäkin aidommaksi”. Tuokin mainoslause on kuultu satoja kertoja, myös silloin kun DVD:t tulivat markkinoille ensimmäistä kertaa.

Teknologiassa on se huono puoli, että se vanhenee niin nopeasti. Ja ensimmäiset versiot uusista tuotteista ovat yleensä täysiä suutareita, että on yleisesti paljon fiksumpaa odottaa myöhempiä versioita (Windows Vista on tästä kerrassaan loistava esimerkki). Ja sitten ei kestä enää kauaakaan kun ne ovat jo vanhentuneet, kun tarjotaan yhä vain ”parempaa laatua” ja ”uusia elämyksiä”.

Ja sitten on se, että kaikkea vanhaa materiaalia ei aina vain viitsitä päivittää uuteen formaattiin. Tämä on minusta tosi sääli ja vielä isompi miinus viihdealan tekniikkaihmisille.

Tajuan kyllä, että markkinointi- ja tuotesuunnittelu- ja mikälie-ihmisten täytyy tehdä rahaa, mutta voisivat edes tehdä sen fiksusti. Vaikka sovittamalla kaikki uudet kommervenkkelit siten, että niitä voi käyttää vanhemmissakin laitteissa. Sitten ainakin tällä opiskelijalla olisi paljon vähemmän päänsärkyä ja pinnakin kestäisi pitempään.

Ja sitten meille vielä nalkutetaan YouTuben käytöstä, varsinkin jos se on ainoa paikka, jossa pääsee käsiksi tähän vanhempaan materiaaliin. Voiko meitä oikeasti syyttää?