Dallapé jalosti amerikkalaisen valkoisen jazzin suomalaiseksi humpaksi

Dallapé jalosti amerikkalaisen valkoisen jazzin suomalaiseksi humpaksi

Ajankohtaista - Ke 9.2.2011, klo 15.07

DallapéDallapé

Tälle sivulle liitetyn mediatiedoston esittäminen vaatii Adobe Flash Playerin.

221
tykkää tästä

Dallapé on suomalaisen iskelmänhistorian merkittävin yhtye. Sen vuosikymmeniin mahtuu kovan luokan säveltäjiä, sovittajia ja soittajia. Dallapen solisteina on aina vieraillut aikansa kirkkaimpia tähtiä. Myytyjen levyjen määrä kieppuu miljoonan vaiheilla, ja ikivihreitä on kymmeniä.

Historian tutkija ja Dallapé-historiikin kirjoittaja Marko Tikka kertoo, että vuonna 1925 perustettu yhtye loi suomalaisen iskelmän sellaisena kuin se tunnettiin 1960-luvulle saakka. ”Dallapéssa yhdistyi suomalaisten iskelmäsäveltäjien, hyvien esittäjien ja lahjakkaiden sovittajien työ. Tämä yhteistyö rakensi hyvin pitkälle  tyylin,  jazz-foxtrotin, jota myöhemmin ruvettiin kutsumaan humpaksi.”

Vanhan Dallapén kappaleet olivat sotien välissä nuoruutensa eläneiden ihmisten musiikkia. Osasta kappaleista on kuitenkin muodostunut ikivihreitä, jotka elävät vielä tänäkin päivänä.

Dallapén musiikillinen juuristo nousee amerikkalaisesta tanssiorkesteriperinteestä, Paul Whitemanin 1920-luvulla luomasta valkoisesta jazzista. ”Paul Whitemanin vaikutteet kuuluivat 20-30 –lukujen taitteessa ympäri maailman, Dallapé suomalaisti tämän tyylin ja saundin.”

Tampereen Radion Reija Grönroos tapasi historiantutkija Marko Tikan, joka on juuri koonnut yksiin kansiin Dallapen historian.

Lisää artisteista:Dallape

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (1)

Kyllä ennen osattiin tehdä hyvää musiikkia ja vieläpä tanssittavaakin !

Anonyymi Ke 9.2.2011, klo 22.43

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä