David Garrett 18.11.2011 Finlandia-talo

David Garrett 18.11.2011 Finlandia-talo

Kotikriitikko arvioi - Ma 21.11.2011, klo 10.44

David Garrett 18.11.2011 Finlandia-taloDavid Garrett 18.11.2011 Finlandia-talo

176
tykkää tästä

Kuka ihmeen David Garrett, kysyin itseltäni, kun ystäväni Helena kysyi, haluanko lähteä David Garrettin konserttiin. No tietysti halusin. Lähinnä Helenan itsensä vuoksi, sillä Helenan kanssa on aina yhtä mukavaa. Sitten opiskelemaan internetin avustuksella aiheena David Garrett. Ennen konserttia sitten tiesin hänestä jo aika paljon ja olin tutustunut hänen tuotantoonsakin. David Garrett on ns. crossover -viulisti. Hänet tunnetaan tuttujen rock-kappaleiden ja klassisen musiikin yhdistelijänä. Ja näin olin valmis konserttiin.

Finlandia-salin lämpiö oli vielä aika tyhjä tuntia ennen konsertin alkua. Puhuinkin Helenan kanssa, että tuleekohan tänne ihmisiä ollenkaan? No onneksi se oli aiheeton huoli. Eiköhän sali tullut täyteen.

David Garrett saapui saliin salin takaosan kautta laskeutuen portaita alas soittaen Led Zeppelin legendaarista Kashmir-kappaletta. Soitto meni luihin ja ytimiin. Ihan kylmät väreet kulkivat selkäpiitä myöten. Heti perään sitten kuultiin Beethovenin "The 5th". Olen Beethovenista tykännyt aikaisemminkin, mutta nyt se soi aivan uudella tavalla. Jotenkin rytmikkäämmin ja modernimmin, mutta kuitenkin tyylillä.

Raskaammasta rockista tai hevistä en erityisemmin pidä, mutta nekin saivat aivan uuden "ilmeen" Davidin käsittelyssä. Jopa minä olin ihan hevinä. Nirvanan "Smells Like Teen Spirit" ja Metallican "Master of Puppets" saivat tämänkin papparaisen lantion liikkeelle. Tosi upeata. Näiden jälkeen sitten rauhoituttiin kuuntelemaan iki-ihanaa "En Aranjuez con tu amor" -kappaletta. Se on aina niin hieno kappale. Tuo paljon muistoja lähinnä Helmut Lottin esityksistä.

J.S.Bachin "Air", uudella tyylillä kuulosti upealta myös. Se on ihme, kun tällainen taiteilija käsittelee noita klassikoita sillä tavalla, että meikäläinenkin ymmärtää niistä jotain. Vähän sama ilmiö oli, kun Helmut Lotti lauloi klassista. Siis kansanomaisesti. Saimme kuulla myös Michael Jacksonin "Smooth Criminal" -kappaleen. Sitten oli vuorossa yleisön villiinnyttäminen. Ja se onnistui Unkarilaista "Czardas" kansansävelmää soittamalla. Yleisö sananmukaisesti riehaantui ja tahtia lyötiin käsin ja jaloin. Upea tunnelma tuli myös Kreikkalaisen "Zorbas" -kappaleen myötä. Silloin taisi yleisöstä kuulua yhtä paljon ääntä kuin orkesteristakin. Hienoa!!

Ihan tuli mieleeni keskieurooppalainen tunnelma konsertissa. Saimme kuulla hienoja sovituksia kappaleista "He's a Pirate" (Pirates of Caribbean), Gun's 'n' Rosesin "November Rain", Status Quon "Rocking all over the world". Viimeinen kappale päätti myös varsinaisen konsertin. Yleisö tietysti taputti ja huusi suoraa huutoa ja eihän Davidin auttanut kuin tulla takaisin ja vetää Encorena Beatlesin ”Hey Jude”. Siinä sitten sain olla suurimmassa kuorossa kuin koskaan, kun 1700 päinen yleisö lauloi mukana.

Olin ollut mukana todella upeassa konsertissa, jossa sain tuntea erilaisia elämyksiä ja tuntemuksia. Tästä opin, että pitää vain mennä ennakkoluulottomasti itselle tuntemattomien taiteilijoiden konsertteihin. Se kannattaa, kuten muutenkin elämässä kannattaa olla ennakkoluulottomana. Ainoa asia minkä minä olisin tehnyt toisin, jos olisin David Garrettin manageri, olisi se, että pukisin Davidin ja orkesterin jäsenet pukuihin tai jopa frakkiin. Se olisi antanut ehkä upeamman visuaalisen kuvan. En kuitenkaan niin kovasti tuosta musiikista pidä, että levyn kotia ostaisin. Mutta konserttiin voisin mennä uudelleenkin.

teksti: Veli-Matti Santavuori, Helsinki

kuvat: Helena Suoranta

Lisää artisteista:David Garrett

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (2)

Oli kyllä elämäni konsertti! Jotain uskomatonta. Eikä Davidin pukeutumisessa ollut mitään vikaa, pukeutuminen musiikin mukaan. Frakki ehd.ylipukeutumista rock-musiikkikonsertissa. Kun hänen musiikkiaan kuuntelee niin muu unohtuu. Todellakin soittamisen ilo ja eläytyminen näkyy hänestä ja upeasti soittaa. Ja levyjä ja dvd-tä on useampikin minulla. Jos vielä joskus tulee konsertoimaan niin ehdottomasti menen kuulemaan. Erittäin mielenkiintoinen muusikko.

Mahtavaa To 8.12.2011, klo 17.24

Kyllähän David on aivan mahtava! En ole koskaan livenä päässyt häntä kuulemaan, mutta levyltä ja tuubista. Hänen soittonsa on niin vaivatonta, soittamisen ilo loistaa kauas ja tulkinnat kappaleista ovat niin omaperäisiä ja tuoreita.

Anonyymi Pe 25.11.2011, klo 16.48

Uusimmat

Kotikriitikko arvioi

Ryhdy sinäkin Satumaan Kotikriitikoksi!

Ylen Satumaa toivottaa Kotikriitikot tervetulleiksi mukaan tekemään Suomen parasta ja monipuolisinta kevyen musiikin nettipalvelua. Kaikki halukkaat voivat liittyä mukaan Satumaan Kotikriitikoiden joukkoon lähettämällä 1000-2000 merkin mittaisen arvion kokemastaan konsertista tai keikasta osoitteeseen satumaa.toimitus@yle.fi. Otamme mielellämme vastaan myös kuvia keikalta.

Kotikriitikon arviossa on mainittava kenen artistin esiintymisestä on kysymys, missä se oli ja milloin. Hyvä arvio on myös monipuolinen: siinä puntaroidaan esiintymisen sekä hyviä että huonoja puolia. Huomiota voi kiinnittää myös esiintymispaikkaan, tunnelmaan, järjestelyihin, yms. Kritiikin tulisi kuitenkin olla sävyltään rakentavaa.

Arvion yhteyteen pitää liittää myös omat oikeat yhteystiedot. Mikäli kirjoittaja haluaa julkisuudessa esiintyä nimimerkillä, siitä on erikseen mainittava. Satumaan toimitus julkaisee tekstejä oman harkintansa mukaan ja muokkaa niitä tarvittaessa.

Julkaistujen kirjoitusten tekijät palkitaan.

Muualla Yle.fi:ssä