Tuure Kilpeläinen: Valon pisaroita - ilmassa kaihoa ja riemua

Tuure Kilpeläinen: Valon pisaroita - ilmassa kaihoa ja riemua

Levyarviot - Ke 10.2.2010, klo 15.26 - Toimittaja: Jukka Haarma

Tuure Kilpeläinen:Valon pisaroitaTuure Kilpeläinen:Valon pisaroita

1298
tykkää tästä

Viimeksi kun kirjoitin iskelmästä olin valitsemassa, ei enempää eikä vähempää, kuin tämän vuosituhannen kymmentä parasta suomalaista iskelmää. Kriteerini olivat tiukat se suhteen, minkä hyväksyin iskelmäksi. En ollut tuota listaa tehdessäni laajentamassa iskelmän kenttää uusille alueille.

Mutta nyt on sen vuoro. Tai en minä sitä tee, vaan sen tekee hienolla tavalla laulaja, säveltäjä, sanoittaja Tuure Kilpeläinen. Sain ennakkokuunteluun Tuuren tulevan, kevään aikana ilmestyvän albumin ’Valon pisaroita’.

Miten uudistaa iskelmää siten, että sen perinne säilyy?

Päinvastoin kuin rockin kohdalla, jossa uuden luominen ja rajojen rikkominen on keskeinen osa rockin perintöä ja arvomaailmaa, iskelmän kohdalla perinnettä pitää kunnioittaa. Tai paremminkin, iskelmän pitää olla kuulijoillensa yleensä riittävän iskelmän kuuloista, riittävän tunnistettavaa, riittävän omansa laista.

Iskelmän puolella ei saa lisäpisteitä, jos pisteitä lainkaan, siitä että ’näytetään niille, miten iskelmiin saadaan vähän rosoa’ (joka pojan rokkibändit) , ’rikoimme genren rajat’ (Tuomari Nurmion tangolevy) tai  ’käytämme hyväksi sen sovinnaisuuksia’  (Martti Servo).

Iskelmä voi olla taidetta, mutta sen tekemiseen tai vastaanottoon eivät sovellu taiteen tai rockin säännöt.

Niin kuin Toivo Kärki taisi aikoinaan sanoa, hieman kyynisestikin, että suomalainen iskelmä on sellainen, jonka toisen puolen Suomen kansa jo tuntee, toisen puolen se ostaa.

Toisaalta suomalainen iskelmä tai iskelmällinen musiikki ei saa uutta yleisöä, jollei se uudistu;  jollei sen kautta ilmaista asioita ja tarinoita, jotka koskettavat uusia sukupolvia, elämäntilanteita ja makutottumuksia.

Tuure Kilpeläisen ’Valon pisaroita’ on hyvin tervetullut levy em. syistä. Se ei yritä uudistaa väkisin suomalaista iskelmää, tehdä siitä ’parempaa’ (siis rokimpaa tai ’taiteellisempaa’). Mutta se ei myöskään kunnioita liikaa iskelmän menneisyyttä, vaan tuo siihen uusia sävyjä, uutta henkeä ja rentoutta.

Ehkä rentous on levyn avainsana. Niin kuin Tuure itse sanoi Ylen Pop-Talk ohjelmassa, että hän on löytänyt uuden vireen, uuden avoimemman musiikillisen maailman, jossa ’mailaa ei puristeta niin kuin aiemmin’.

Tuo rentous ja iloisuus tulee esiin vaikka levyltä heijastuu myös suomalaisen iskelmän suuri ja rakastettu ydin, kaiho (Tuuren yhtyeen nimi on Kaihon karavaani).  

Rentous kuuluu myös Tuuren äänessä, se soi uudella tavalla verrattuna Tuuren edellisten levyjen tiettyyn, rock-laulutavan tuoneeseen kireyteen. Sama pingottamaton soivuus heijastaa levyn koko tuotantoa (tuottajana Sampo Haapaniemi).

’Ai ai ai, mä kuljen niin kuin vaeltava aave / mä tanssin vaan / vaikka sydämeni palasina on’, laulaa Tuure ’Vaeltava aave’-kappaleella ja kiteyttää samalla levyn hengen. Yhtä aikaista riemua ja surumielisyyttä.

Ja mikä parasta, tuon laulun melodia on kaunis ja tarttuva, niin kuin iskelmämusiikissa parhaimmillaan on. Tai oikeastaan se on sellaisen vaatimus, sanat eivät tartu mieleen ilman että jokin niitä kauniisti kannattaa ja vie eteenpäin.

Tuo melodisuus pursuaa lähes kaikista levyn lauluista. Monet lauluista ovat lattarihenkisiä ja levyn lopettava ’Meksikolainen viltti’ on nopea afrohenkinen, jatkuvassa nosteessa rullaava sävellys. ’Sun täytyy luottaa, että tää toimii, ole!’

Tuon lisäksi ’Rakkaudella on nälkä’ ja ’Sinä olet vapaa’ –kappaleet tuovat jopa mieleen Irwin Goodmanin kaukomaalaulut. Hyvässä mielessä. Reteiden  suomalaisrallien perinne nostetaan uudelle tuoreelle tasolle, ilman halpaa kosiskelua tai elitististä ironiaa.

Vielä pari sanaa ja näytettä levyn sanoituksista. Kappaleet käsittelevät mm. toivoa (’Valon pisaroita’), palavaa rakkautta (’Unkarinsyreenit’: ’Tyttöni tyttöni mene jo / sillä nuoruus on palava aurinko’), rakkauden ailahtelevuutta (’Rakkaudella on nälkä’: ’Ilman kosketusta se nääntyy ja nukahtaa / jos ei ruoki rakkautta sen voimat katoaa’), naisten erilaisuutta (’Heikot ja vahvat naiset’: ’Heikot naiset, ne vievät mun voimat / kun ne lohtua haluaa / vahvat naiset, ne vievät mun voimat / kun ne vastusta janoaa’), pettymystä ja yksinäisyyttä (’Musta sulhanen’), elämän iloja ja unelmia ’(’Kanna mukanasi unelmaa’, ’Meksikolainen viltti’).

Sanoitusten teemat ovat siis paljolti tuttuja iskelmän teemoja, mutta ne välttävät komeasti iskelmäsanoitusten pahimmat kliseet. Ehkä Tuuren kokemus rocklaulujen sanoittajana tuo kappaleisiin tuoreutta ja uusia näkökulmia. ’En etsi valtaa loistoa en
kaipaa kultaakaan / laulaa mummo pysäkillä ja kaipaa kuolemaa’ (’Valon pisaroita’) tai ’Mitä on unelma edessä? / ruma, laiska ja lihava miehes? / vaikka prinssiä suutelit / niin sammakon sohvalle sait’ (’Kanna mukanasi unelmaa’).

Tämän levyn seurassa nauttii ja viihtyy. Tämä levy puhdistaa ilmaa. Avaa uusia näkymiä.

Ja viime kädessä ylittää kaikki genrerajat.

Tuure Kilpeläinen tekee hienoa suomalaista musiikkia.

Nyt on meidän kuuntelijoiden vuoro kuunnella avoimin mielin.

 


 

Katso Tuuren ja Kaihon karavaanin meininkiä keikan soundcheckissä!

 

Lisää artisteista:Tuure Kilpeläinen

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (10)

Tuure on upea musiikintekijä. Tämä levy on parasta mitä moniin vuosiin on tehty. Levy on täynnä hienoja kappaleita ja jotka eivät kulu kuuntelemalla. Hyvä Tuure, tahtoo samanmoista lisää, kiitos! :)

Kuningatar Ke 6.7.2011, klo 22.08

Koska Kaihon karavaani tekee oikein komean keikkarundin ympäri nienten ja notkoin? Minun mielestäni pienempien paikkojen ohessa siihen kannattaisi yrittää sujauttaa pari kolme isoakin salia! Hki, Tre, Tku, Oulu? Muutamia hyviä vierailijoita kyytiin ja siinähän se. Esimerkiksi siinä. Kyllä Valon pisaroita -tyyppinen musa uppoaa kaiken ikäisiin ihmisiin! Ratkaisevan tärkeää on positiivinen potku, luja usko arkeen!
Tsempit hienolle ja komealle bändille. Tuurella on matkassaan kova bändi!

fanittaja8 Ti 12.4.2011, klo 06.45

Kaihon karavaanin ja Tuure Kilpeläisen levyltä minun korvaani juntturoituu kappale "Kanna mukanasi unelmaa". Se on menevä ja hieno biisi unelmien kaikkivoipaisuudesta; on uskottava aina ja jatkuvasti parempaan aikaan, huomiseen! Ilman unelmia ihminen on kuori, pelkkä ranka. Oli mikä oli, oltava on, ja uskottava on. Minusta "Kanna mukanasi unelmaa" sopisi vaikkapa kiekkoleijonien kannustuslauluksi, tai minkä tahansa suurenkin tapahtuman yhteislauluksi. Kertsiosa ainakin! Hienoa Kaihon karavaani, se kulkee ja kulkee ja kulkee...

lavoilleTuure Ke 16.2.2011, klo 15.12

Hyvä Tuure, toivottavasti tulee Emma!

Anonyymi To 23.12.2010, klo 17.29

Tuure Kilpeläinen nähdään muuten Tartu Mikkiin -ohjelmassa 10.12.!

 

t.AnuKJ

AnuKJ/Satumaa Ke 24.11.2010, klo 09.48

TUUREN MUSIIKKI ON TODELLA HUIPPUHYVÄÄ. VALON PISAROITA SOI EKAN KERRAN JOSKUS RADIOSTA JA IHMETTELIN KUKA TÄÄ ON JA MIKÄ TÄÄ KAPPALE ON?? SITTEN SELVISI, ETTÄ SE OLI TUURE JA KAIHON KARAVAANI. NYT PITI HANKKIA LEVY. SE ON HIENO LEVY TÄYNNÄ HYVÄÄ MUSIIKKIA. KESTÄÄ USEAMMANKIN KUUNTELUKERRAN.

Heidi Ma 12.7.2010, klo 19.10

Tuure soi nykyään kaikilla kanavilla!!! Hieno työ tuottaa tulosta ja biisit ovat löytäneet yleisönsä. Valon pisaroita niin kaunis että itkettää joka kerta...

Anonyymi Pe 2.7.2010, klo 20.04

Olin kuulevinani Valon Pisaroita Novasta, onko se siellä soittolistalla, tietääkö joku? Ja missä kanavilla soi?

Anonyymi Ma 24.5.2010, klo 11.31

Hyvä Tuure!!! Rehti musiikki sydähdyttää aina ja löytää kuulijansa.

Anonyymi Ti 4.5.2010, klo 18.39

Kiitos mielenkiintoisesta ja mielikuvia liikkeelle saavasta arviosta. Levyn lataussinkku 'Valon pisaroita' minulla jo onkin ja jo kuunneltavav ja sitten tämän JH:n arvion perusteella uskallan kyllä ostaa koko albumin. Jukka Haarma muuten paukutti vuosi sitten paalut Anna Puun tuolle nyttemmin menestyneelle levylle, joten näkemystä herralla on. Samoin Suvi Teräsniska suli JH:n suosioon, ja olemmehan me muutkin sitten samaa todistaneet.

"airi_yle:llä" tuolla aiemmpana kehotti ehdottamaan ruodittavia levyjä, ja kyllä minä haluaisin kuulla mielipiteet vielä tuolla myyntilistoilla keikkuvasta Katri Helenan viimeisimmästä sekä Vuokko Hovatan uusimmasta, vaikka nekin jo tohkeissani -ja vähistä rahoistani huollimatta- ehdin ihan fyysisenä levynä jo omistamaan. Se kertoo sitten paljon minun mielipiteistäni jo ja koska en ole hankintojani katunut. Kotimainen kevyt musiikk kuten - iskelmä-pop- lievä latterock-kaiho-kantri-kansanmusiikki; ne ovat henki ja elämä minulle.

Lohtu lie se oikea sana mitä tämänlainen musiikki minulle tässä elämäntilanteessa antaa, ehkäpä koko elämässäkin.

Ja muuten on se yksi floppi-levykin hankittu tälle vuodelle mutta ei parane kertoa ettei artisti pety. Muuten myös Paula K:n piikkilanka- viritelmän antavat mahtavia kicksejä kun ko. kappaletta jo soitetaan keväällä ilmestyvältä albumilta. Joten odottamnisiin uusia kotimaisia levyjä ja teidän kommenttejanne niiden tiimoilta.

jeeves La 27.2.2010, klo 03.29

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä