Ti 08.07.2008 @ 16:16admin

Jos pitää Tintistä, ei voi pitää Asterixista?

10 kirjaa lapsuudesta –ohjelmassa vieraillut kirjailija Sirpa Kähkönen on harvinaisuus! Hän paljasti pitäneensä sekä Tintistä että Asterixista. Yleensä jako on joko tai. Ohjelman toista vierasta, muusikko Karri Miettistä eli Palefacea, Tinteissä viehättävät matkat maailman jokaiseen kolkkaan sekä suorastaan hämmentävän pikkutarkat piirrokset. Seikkailut ovat Tinttien tärkeintä antia nuorimmille lukijoille, mutta sarjakuvien ystävien vanhentuessa tulevat historialliset tapahtumat tärkeiksi. Minäkin innostuin pari vuotta sitten Tinteistä taas uudestaan kun luin Mustan kullan maan, jossa öljy aiheuttaa suuria poliittisia ja rikollisia juonitteluja. Aihe on valitettavan ajankohtainen.

Asterixit eivät ole kuvallisesti yhtä pikkutarkkoja kuin Tintit ja seikkailut sijoittuvat maantieteellisesti paljon pienemmälle alalle. Asterixilla on kuitenkin yhtä vannoutunut fanijoukko kuin Tintillä. Eikä ihme. Urheat gallialaiset pystyvät taikajuomansa avulla mihin tahansa. Asterix ja Obelsix voisivat pelata krokettia käyttäen roomalaisia mailoinaan. Perinteiset sanakaritarinat, hyvä voittaa pahan 6-0, toimivat aina.

Kävin tutkailemassa erilaisia nettisivuja ja löysin hauskoja keskusteluja aiheesta Tintti vs. Asterix. Joidenkin kirjoittajien mielestä Tintti on hahmona ärsyttävä, jotkut taas eivät pitäneet Asterix-kirjojen jatkuvasta juopottelusta (?). Eräältä selaamaltani nettisivulta paljasti mielenkiintoinen huomio. Sanomattakin on selvää, että Hergén Tintti ja René Goscinnyn ja Albert Uderzon Asterix ovat vuosisadan menestyneimpiä ranskankielisiä sarjakuvahahmoja. Sarjakuvien hyvin erilaisista tyyleistä ja kuvatuista aikakausista huolimatta, näiden hahmojen olisi pitänyt kohdata. Ja näin on tapahtunutkin!

Tintin et les Picaros eli Tintti ja Picarot, albumissa on yksi strippi karnevaaleista, jossa aivan Asterixin näköinen hahmo kulkee palmun ohi. Samasta naamiaisryhmästä voi bongata myös Mikki Hiiren. Goscinnyn ja Uderzon vastaus oli tutustuttaa Asterix hassuihin etsiviin, Dupondiin ja Dupontiin. Tämä tapahtui luonnollisesti Asterix chez les Belges, Asterix Belgiassa-kirjassa.

Ensi maanantain jaksossa, 10 kirjaa lapsuudesta –ohjelmassa, muusikko Siiri Nordin sekä tähtitieteilijä Esko Valtaoja keskustelevat Muumipappa ja meri –kirjasta. Muumien kohdalla ei tietääkseni ole yhtä tiukkaa jakoa kuin Tintin ja Asterixin fanien suhteen. En ole ainakaan kuullut, että jos tykkää filosofisista Muumeista, ei voi olla toisen filosofin, Nalle Puhin, ystävä. Se on yleisempää, että jos todella rakastaa Tove Janssonin Muumeja, inhoaa niiden pastellinsävyistä japanilaista versiota.

4 kommenttia

Kiitokset mukavasta ohjelmasta. Tämä viimekertainen jakso oli omaa luokkaansa, upea! Sirpa Kähkösellä oli "sanottavaa ja taitoa sanoa se". Mitä kaikkea hän saikaan irti Tinteistä, ettei vaan pitäisi niihinkin tutustua.
Tarttuvaa ja riemastuttavaa oli puolestaan toisen vieraan innostus ja avoimuus. Häneenkin pitää tutustua.

Kiitos kivasta ohjelmasta! Eilinen oli paras Sirpan erinomaisten analyysien ja oivallusten sekä miesvieras Palefacen innostuksen ja avoimuuden vuoksi. Että saatiin paljon sarjakuvasta... Pitäisiköhän niihin tutustua vielä vanhoilla päivillä? Niin ja siihen räppäriin kanssa.

Mistä tuo tunnusmusiikin pätkä on ripattu? Tässä olen useamman päivän jo tuskaillut, aloin epäilemään Porque Te Vasia mutta varmasti liika pohtiminen sekoittaa päätä..

Ja kuten aiemmat kommentoijat, kehut saat minultakin hyvästä jaksosta. Toissayönä päähäni pälkähti muistikuva siitä ainoasta hyvästä Tintistä, jossa Sigmund Freudille irvailtiin Pimeyden Sydämen maisemissa.. Mikäli se Tintti-sarjis oli eikä alitajunta tehnyt tepposia :D. Aion ottaa selvää..

-JanneM

Et ole ainoa, jota ohjelman tunnari on kiusannut. Ja oikein epäilit, tunnuskappale on loistavan beatboksaajan, Felix Zengerin, versio Porque te vas -biisistä.

Kaivahan Tintti-sarjikset esiin ja etsi Freud-irvailu. Matkan varrelta saattaa löytyä paljon muutakin jännää!